mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Student maakt cocktail
Student met glazen in hand
Student maakt koffie
Student bij kaasplateau

Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw

Lijkt het je leuk om mensen met een gerecht of drankje te verwennen? Werk je graag samen en kun je mensen uitstekend te woord staan? Dan ben je op de opleiding Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw helemaal op je plek. Als gastheer of gastvrouw ben je het gezicht van een restaurant. Ook ben je het vaste aanspreekpunt voor jouw collega’s.

Je kunt de opleiding ook op een unieke locatie volgen:
Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw op het ss Rotterdam

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

De opleiding Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw op niveau 3 is een praktijkgerichte opleiding. Je leert hoe je gasten in verschillende situaties op een passende manier ontvangt en hoe je de dranken en gerechten op de juiste manier serveert. Je bent het eerste aanspreekpunt voor je collega’s in de keuken en in de bediening. Omdat je met collega’s uit de keuken het menu samenstelt, kun je je gasten goed adviseren over de gerechten en de bijpassende wijnen. Je neemt graag verantwoordelijkheid en geeft leiding aan je collega’s.
Gezamenlijk bezorgen jullie de gasten een onvergetelijke culinaire avond!

In de praktijklessen leer je de fijne kneepjes van het vak. Je organiseert projecten en presenteert vakgerichte onderdelen zoals proeverijen. Ook volg je lessen warenkennis en gastronomie (uitgebreide kennis van wijnen en spijzen). Als zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw heb je ook leidinggevende taken. Je leert hoe je medewerkers op de werkvloer begeleidt.

Door proeverijen en kooksessies kun je jouw kennis delen. Je doet dit zowel tijdens de lessen als stage. Op deze manier kun je je gasten een fijne ervaring geven. Als gastheer/gastvrouw neem je het voortouw en samen maak je er iets moois van. Naast vakleer restaurant, instructie- en praktijklessen volg je op school ook vakken als Nederlands, Engels, loopbaan & burgerschap en rekenen.

 

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Als zelfstandig werkend gastheer of gastvrouw heb je een leuke en uitdagende baan. Je werkt in een omgeving waar mensen het gezellig hebben. Jij zorgt ervoor dat het je gasten aan niets ontbreekt. Je informeert en adviseert je gasten bij hun menukeuze. Je kent als geen ander de combinaties van dranken en gerechten. Je voert ook ondersteunende werkzaamheden uit. Denk aan het aannemen van reserveringen, het beheren van voorraden en het afsluiten van de kassa. Je geeft leiding aan je team en begeleidt nieuwe collega’s.

Met deze opleiding kun je aan de slag in passende horecabedrijven. Sterrenrestaurants, luxe hotels en grand cafés in binnen- en buitenland zien je graag tegemoet.

 

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een vakopleiding (niveau 3) starten als je een van volgende vooropleidingen hebt:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
  • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
  • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.
Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Tijdens de opleiding Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw is werken met een team belangrijk. De juiste begeleiding zorgt voor het beste resultaat. Je leert te plannen, want met een goede planning krijgen jullie alle werkzaamheden op tijd af. Werk je klantgericht? Dat is fijn voor zowel je gasten als je collega’s. Je kunt uitstekend samenwerken en luisteren naar jouw klanten. Je beantwoordt vragen en staat mensen netjes te woord. Ook zie je er verzorgd uit. Je bent het gezicht van de zaak. Je uitstraling is belangrijk, mensen moeten graag met je willen praten.
Binnen de opleiding leer je alles om gastheer of gastvrouw te zijn. Uiteraard is het belangrijk dat je een passie voor horeca hebt. Je vindt het leuk om gasten te helpen en naar ze te luisteren. Je kunt zelf ook goed luisteren naar jouw leidinggevenden en collega’s.

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2024/2025.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1419,-.

Ben je 18+ of word je binnenkort 18? Dan kun je studiefinanciering, een studentenreisproduct en misschien een aanvullende beurs krijgen.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
Voor de gehele opleiding betaal je ongeveer 525 euro aan kleding, boeken en licenties.

Vrijwillige kosten 
Binnen de opleiding zijn er allerlei extra activiteiten, denk aan reisjes of projecten. De extra activiteiten zijn bedoeld om je verder te ontwikkelen. Deze activiteiten vallen echter niet binnen het standaardprogramma. Je bent dan ook niet verplicht om hier aan mee te doen.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
    je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
  • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Sluit

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Tijdens deze opleiding ben je meerdere periodes op stage. Vaak ontvang je hier geen vergoeding voor. Stages zijn belangrijk om iets te leren. Voor het vinden van een stageplaats ben je zelf verantwoordelijk. Je kunt stageplaatsen vinden via stagemarkt.nl.

In het leerbedrijf werk je met een stagewerkboek of stageopdrachten. Deze opdrachten sluiten aan bij wat je in de theorie geleerd hebt. Tijdens je stage/werk word je begeleid door een stagebegeleider van de opleiding. Deze begeleider is je vaste aanspreekpunt. Ook jouw ontwikkelingen worden door je begeleider gevolgd.

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Met het diploma Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw kun je doorstromen, bijvoorbeeld naar de niveau 4-opleiding Leidinggevende bediening.

Sluit

Aanmelden

Crebo
25171
Niveau
niveau 3
Traject
bol
Duur bol
3 jaar
Startmoment(en)
februari, augustus
Opleidingstype
Mbo

Blogs en nieuws

Alle blogs