Leidinggevende bediening

Ben je gastvrij, zelfstandig en ambitieus, werk je graag met mensen en beschik je over leidinggevende kwaliteiten? Dan is de opleiding Leidinggevende bediening bij Albeda Horecacollege echt iets voor jou. Tijdens de opleiding leidinggevende bediening word je klaargestoomd voor een leidinggevende functie in een middelgroot tot groot horecabedrijf.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Tijdens de bbl-opleiding Leidinggevende bediening ga je één dag per week naar school. De overige dagen werk je bij een erkend leerbedrijf. Dit is een groot of middelgroot horecabedrijf. Bij dit leerbedrijf heb je een arbeidscontract voor minimaal 20 uur per week.

Gastheerschap, leidinggeven- vaardigheden
Als eerste word je natuurlijk opgeleid om een goede gastheer/gastvrouw te worden.  Gedurende de opleiding besteed je veel aandacht aan het gastheerschap, leidinggeven en het ontwikkelen van management- en coachingsvaardigheden. Je volgt lessen als gastronomie, warenkennis, wijn, marketing, bedrijfseconomie en personeel & organisatie. Verder krijg je (groeps)opdrachten en leer je hoe je medewerkers moet aansturen, motiveren en coachen. Naast de vakgerichte lessen volg je ook lessen als Nederlands, Engels, Duits, loopbaan & burgerschap en rekenen. Verdiepen en verbreden van je kennis en vaardigheden doe je met het volgen van keuzedelen. Alle vakken worden zoveel mogelijk aangeboden in de context van het beroep, zodat je de theorie meteen leert toepassen in de praktijk.

Zelfdiscipline en initiatief nemen
Bij deze bbl-opleiding komt het neer op veel zelfdiscipline en initiatief nemen. Je doet veel aan zelfstudie en de docent is hierbij je coach. Hij of zij motiveert je en helpt je verder op weg.

Gecertificeerd leermeester
Met het diploma Leidinggevende bediening ben je gecertificeerd als leermeester.

 

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Met een diploma Leidinggevende bediening kun je aan het werk in een middelgroot of groot horecabedrijf, zoals een hotel, café, (sterren-)restaurant of grand café en in de congres- en evenementenbranche. Je bent het eerste aanspreekpunt voor de gasten en het personeel. Samen met je team zorg je ervoor dat het de gasten aan niets ontbreekt. Verder ben je verantwoordelijk voor het maken van de werkplanning en het uitvoeren van de werkzaamheden. Je ziet erop toe dat je team de werkzaamheden volgens de regels doet. Als de manager afwezig is, neem je zijn taken over. Daarnaast heb je regelmatig werkoverleg met de andere leidinggevenden.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een middenkaderopleiding (niveau 4) starten als je een van volgende vooropleidingen hebt:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
  • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
  • diploma mbo niveau 3 (vakopleiding);
  • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Om een bbl-opleiding te kunnen volgen, heb je een arbeidsovereenkomst/bpv-overeenkomst nodig met een erkend leerbedrijf. De werkzaamheden die je bij dat leerbedrijf kunt doen, moeten overeenkomen met het niveau en de inhoud van de opleiding. Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een erkend leerbedrijf. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl  of stagedocenten.s-bb.nl.

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Als leidinggevende bediening geef je leiding aan een team van gastheren en gastvrouwen. Het is dan ook belangrijk dat je over leidinggevende vaardigheden beschikt en mensen kunt motiveren en coachen. Je werkt graag met mensen samen en je vindt het leuk om ze enthousiast te maken. Daarnaast beschik je over organisatie- en planningstalent. Zo kun je de werkzaamheden binnen een team goed plannen en verdelen. Je weet precies wie welke taken het beste kan uitvoeren. Aangezien je in de horeca werkt, is het belangrijk dat je hygiënisch en servicegericht werkt. Je ziet erop toe dat de zaak er schoon, netjes en sfeervol uitziet. Je vindt het niet erg om hard te werken, je bent stressbestendig en zet je graag in als het druk is. Verder heb je geen negen tot vijf mentaliteit. Tenslotte ben je zeer ambitieus en wil je beter worden in je vak. Je houdt je vakkennis op peil door vakbladen te lezen en cursussen te volgen.

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het cursusgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het cursusjaar 2018/2019.

Kosten bbl jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen cursusgeld.

Kosten bbl ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het cursusgeld € 582,-.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Boekengeld en leermiddelen
Gedurende deze opleiding maak je gebruik van boeken en diverse leermiddelen. Voordat de opleiding start, krijg je te horen welke boeken en leermiddelen je nodig hebt. Om de opleiding goed te volgen, ben je het verplicht om de aangegeven boeken en leermiddelen bij aanvang van de opleiding in je bezit te hebben.

De kosten zijn ongeveer € 500.

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen.
Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af.

Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
  • je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
  • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Voor een overzicht van erkende stagebedrijven kijk je op s-bb.nl.

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Met het diploma Leidinggevende bediening kun je doorstromen naar andere niveau 4-opleidingen of naar een hbo-opleiding, zoals de lerarenopleiding.

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Wil je een expert worden op het gebied van de gastronomie kijk dan ook bij de opleiding Gastronoom/sommelier. Past het werken in de keuken beter bij je? Kijk dan eens bij de bbl-opleiding Leidinggevende keuken. Of kies voor de opleiding Horeca manager ondernemer.

Aanmelden

Crebo
25170
Niveau
4
Traject
bbl
Duur bbl
3 jaar
Startmoment(en)
augustus 2019