mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Shania

Shania, student Albeda Horecacollege: 'Gastvrijheid is mijn 2e natuur!'

Shania Bouman (19) volgt de opleiding Zelfstandig werkend gastvrouw en heeft al meerdere keren laten zien dat ze met kop en schouders boven het maaiveld uitsteekt! Dat hard werken wordt beloond weet zij als geen ander. Ze startte op niveau 2, werkte zich op tot een geprezen gastvrouw en heeft inmiddels al aardig wat medailles op haar naam staan. 

Zelfvertrouwen en energie 
Dat Shania talent heeft blijkt wel uit de prijzen die ze heeft gewonnen. Onlangs veroverde ze zowel in teamverband als op persoonlijke titel goud in Italië en pakte ze op Skills Heroes nog de bronzen plak. Ze werd hiermee uitgeroepen tot 3e beste gastvrouw van Nederland! “Dat ik mijn talent en passie voor het vak mag inzetten op zo’n grote wedstrijd vind ik een eer. Het geeft mij zelfvertrouwen en energie. Ik kan wel zeggen dat ik dankzij de steun en toeverlaat van mijn docenten Ferdi Munts en Karin Sijm enorm gegroeid ben in mijn vak. Zij hebben mij laten geloven in mijn talent en op allerlei manieren gefaciliteerd om mijn dromen te verwezenlijken. Waaronder mijn selectie voor het excellentieprogramma.” 

Drive en ambitie 
Het excellentieprogramma zijn speciale lessen en workshops voor studenten die uitdaging kunnen gebruiken en de drive en ambitie hebben om extra hard te willen werken in een team. “Daardoor leer je goed samenwerken en overleggen,'' legt Shania uit. \"Vanwege het excellentieprogramma heb ik aan verschillende (internationale) wedstrijden meegedaan. Je leert van elkaar en je inspireert elkaar met kennis en ideeën. In teamverband vullen we elkaar aan waardoor we mooie resultaten behalen. De kans om mee te doen aan dit programma heb ik daarom met beide handen aangegrepen. Het geeft mij mooie inzichten voor de toekomst.’’ 

Aandacht voor de gast 
Gastvrijheid is voor Shania haar tweede natuur. “Aandacht voor de gast is een must. Een goede gastvrouw ziet iedereen die binnenkomt, je moet weten wanneer je een grapje maakt en wanneer niet, een antwoord hebben op vragen en rustig dingen oplossen. Oprechte interesse is belangrijk,” benadrukt Shania. Tijdens de opleiding leer je niet alleen over gastvrijheid en het maken en proeven van drankjes. Je leert ook over smaakbeleving en welke wijn goed past bij een gerecht. “Experimenteren met cocktails vind ik zo gaaf! Op basis van wat iemand lekker vind, maak ik een op maat gemaakte cocktail voor die persoon.  In elke cocktail verwerk ik een beetje pepersiroop. Lekker pittig! Net als ikzelf,’’ grapt ze. 

Oefenen in Albeda Proef! 
Stage is een belangrijk onderdeel van de opleiding. “De stage waar ik het meeste van heb geleerd? Dat is absoluut mijn stage bij Center Parcs Port Zelande. De liefde voor het horecavak heeft hier een boost gekregen en dat heeft alles te maken met de goede begeleiding die ik kreeg.” Praktijkervaring doet ze ook op in hun eigen schoolrestaurant Albeda Proef!. “Het is super fijn dat je hier kunt oefenen zonder dat je er meteen op afgerekend wordt. Gasten die komen lunchen of dineren houden rekening met ons leerproces.’’ 

Studenten laten shinen 
De ambitieuze Shania zit vol plannen. Alhoewel ze haar opleiding dit jaar afrondt, is ze nog lang niet uitgeleerd. Na de zomer start ze met de niveau-4 opleiding Leidinggevende bediening en gaat ze stagelopen bij restaurant Amarone, waar ze nu een parttime baan heeft. “Met nog 7 wedstrijden voor de boeg hoef ik me voorlopig niet te vervelen! Ik wil de beste in mijn vak worden om later mijn kennis als docent over te brengen. Studenten laten shinen, ze écht zien. 
Dat is waar mijn hart ligt!’’