mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Branko

Branko: Wij leren de praktijk in ons eigen schoolrestaurant

De 20-jarige Branko uit Alblasserdam zit in het tweede leerjaar van de opleiding Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw (niveau 3) op de locatie Rosestraat. In schoolrestaurant Albeda Vipz wordt hij voorbereid op het werken in de praktijk.

Hier zit ik op mijn plek
“Via ‘Alvast mbo’ ben ik met deze opleiding gestart. In de avonduren volgde ik bij Vavo Rijnmond College les om mijn vmbo-tl-diploma te halen. Vanwege goede resultaten stroomde ik direct door naar het 2e leerjaar van de opleiding Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw. Ik besloot mijn opleiding bij Albeda te volgen en daar heb ik nog geen moment spijt van gehad. Hier zit ik op mijn plek.”

Een afwisselende opleiding waarbij je je niet hoeft te vervelen
Branko kan moeilijk stil zitten en houdt ervan om praktijkgericht bezig te zijn. “In dit vak kan ik mijn energie kwijt. Je loopt op en neer van de keuken naar het restaurant, je ontvangt gasten en je adviseert ze over de gerechten en bijpassende wijnen. Op school krijgen we ook les in gastronomie; kennis van wijnen en spijzen en binnenkort leren we meer over ‘latte art’, hoe we figuurtjes in de koffie moeten maken. Tijdens de opleiding bezoeken we horecabedrijven, doen we projecten en geven in tweetallen workshops in de klas. Ook stage is een belangrijk onderdeel. Een afwisselende opleiding waarbij je je niet hoeft te vervelen. Het leukst vind ik dat we de praktijk leren in ons ‘eigen’ schoolrestaurant Albeda Vipz. Gasten die komen lunchen of dineren zijn erop ingesteld dat wij studenten in opleiding zijn en houden hier rekening mee.

Je bent er om gasten een onvergetelijke avond of middag te bezorgen
Binnen de horecasector is het belangrijk dat je gastvrij bent, oogcontact maakt, geduldig bent en er verzorgd uitziet. “Je bent het gezicht van de zaak. Onze docenten letten hier ook op. Zodra je kleding niet op orde is, sta je in de spoelkeuken. Je bent er tenslotte om de gasten een onvergetelijke middag of avond te bezorgen. Als je geen 9 tot 5 mentaliteit hebt, graag bezig bent en goed kunt samenwerken dan is deze opleiding echt leuk. Hierna wil ik zeker verder in de horeca. Het liefst in een brasserie, daar is namelijk altijd bedrijvigheid’’.