mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Tips voor ouders/verzorgers

Tips voor ouders/verzorgers

Als uw kind de overstap maakt naar het mbo, gaat er ook voor u als ouder/verzorger een nieuwe wereld open. Hoe kiest u samen met uw kind een passende opleiding? En met welke zaken moet u rekening houden? We zetten een aantal tips voor u op een rijtje.

Wat wil uw kind?
U kunt uw kind vragen wat hij of zij graag wil worden. Daar hoort een opleiding bij. Het is belangrijk voor uw kind om te weten wat die opleiding inhoudt en wat er van uw kind wordt verwacht. U kunt bijvoorbeeld naar de open dagen komen om te zien wat een opleiding en een beroep inhoudt. Ook de decaan en mentor van de school van uw kind kunnen adviseren wat een goede keuze is voor een vervolgopleiding. Na het aanmelden ontvangt uw zoon of dochter een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek of - activiteit (de intake). U bent uiteraard welkom om mee te komen, zodat ook u uw vragen kunt stellen. Betreft het een groepsactiviteit, dan is het verstandig om aan de opleiding door te geven dat u meekomt.

Nog geen idee…?
Heeft uw kind nog geen idee wat hij of zij wil gaan doen? U kunt op deze website zien welke opleidingen er zijn en voor welk beroep uw kind kan worden opgeleid. Karaktereigenschappen van uw kind zijn belangrijk bij de studiekeuze. Voor bepaalde beroepen is het belangrijk dat je kunt presenteren voor groepen, heel geconcentreerd kunt werken of juist heel flexibel bent. Verder zijn er nog de verschillende niveaus binnen het mbo. Iemand op niveau 2 of 3 is vaak uitvoerend bezig en kan met problemen bij iemand terecht. Op niveau 4 moet je zelf in staat zijn de problemen oplossen. Ook de kans op een baan is belangrijk voor de toekomst. Opleidingen in de zorg, techniek en technologie hebben vaak goede kansen op een baan.

Meer informatie
Wilt u liever persoonlijk contact om te kijken wat de mogelijkheden voor uw zoon of dochter zijn? Dan kunt u een afspraak maken bij ons Studie info punt. Daar kunt u zich, samen met uw kind, laten informeren over de mogelijkheden.

Speciaal voor ouders en verzorgers organiseert Albeda online informatieavonden.  U krijgt tips hoe u uw kind kunt helpen bij de studiekeuze, algemene informatie over het mbo en de overstap ernaar vanaf de middelbare school.
Lees hier meer informatie over de informatieavonden en de data waarop deze plaatsvinden.