mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Tips voor ouders/verzorgers

Tips voor ouders/verzorgers

Als uw kind de overstap maakt naar het mbo, gaat er ook voor u als ouder/verzorger een nieuwe wereld open. Hoe kiest u samen met uw kind een passende opleiding? En met welke dingen moet u rekening houden? We zetten een aantal tips voor u op een rijtje.

Wat wil uw kind?
U kunt uw kind vragen wat hij of zij graag wil worden. Daar hoort een opleiding bij. Het is belangrijk voor uw kind om te weten wat die opleiding inhoudt en wat er van uw kind wordt verwacht. U kunt bijvoorbeeld naar de Open dagen komen om te zien wat een opleiding en een beroep inhoudt. Ook de decaan en mentor van de school van uw kind kunnen adviseren wat een goede keuze is voor een vervolgopleiding. Na het aanmelden ontvangt uw zoon of dochter een uitnodiging voor een intakegesprek. U bent uiteraard welkom om mee te komen naar dat gesprek, zodat ook u uw vragen kunt stellen.

Nog geen idee…?
Heeft uw kind nog geen idee wat hij of zij wil gaan doen? U kunt op deze website zien welke opleidingen er zijn en voor welk beroep uw kind kan worden opgeleid. Karaktereigenschappen van uw kind zijn belangrijk bij de studiekeuze. Voor bepaalde beroepen is het belangrijk dat je kunt presenteren voor groepen, heel geconcentreerd kunt werken of juist heel flexibel bent. Verder zijn er nog de verschillende niveaus binnen het mbo. Iemand op niveau 2 of 3 is vaak uitvoerend bezig en kan met problemen bij iemand terecht. Op niveau 4 moet je zelf in staat zijn de problemen oplossen. Ook de kans op een baan is belangrijk voor de toekomst. Opleidingen in de techniek en technologie hebben vaak goede kansen op een baan. 

Meer informatie
Wilt u liever persoonlijk contact om te kijken wat de mogelijkheden voor uw zoon of dochter zijn? Dan kunt u een afspraak maken bij ons Studie info punt. Daar kunt u zich, samen met uw kind, laten informeren over de mogelijkheden.