mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Vrouwelijk student houdt een infuus beet
Studenten
Uitleg
Bloeddruk meten
Uitleg in praktijk

Mbo-verpleegkundige

Werk je graag samen en wil je mensen die zorg nodig hebben zo goed mogelijk helpen? Als verpleegkundige werk je samen met cliënten en hun netwerk. Het is belangrijk dat je flexibel en stressbestendig bent. Je kunt goed communiceren en je bent zorgzaam. Wil jij het verschil maken voor cliënten? Dan is de opleiding Mbo-verpleegkundige echt iets voor jou!

Basisjaar
Bij deze opleiding is het mogelijk om te starten in een basisjaar voor de opleiding Mbo-verpleegkunde en Verzorgende-IG. Als je nog niet direct kan kiezen welke opleiding je wil gaan doen, heb je een jaar om uit te vinden wat bij jou past. Je maakt kennis met de zorg en de verschillende werkvelden waar je als verzorgende of verpleegkundige kan gaan werken. Na het basisjaar kom je in het tweede jaar van de opleiding Mbo-verpleegkundige (nog 3 jaar) óf Verzorgende-IG (nog 2 jaar).

Logo AandeBak-Garantie

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Tijdens de opleiding tot Mbo-verpleegkundige leer je wat er komt kijken bij het werk in de verpleging. De lessen bereiden je voor op de taken die je gaat uitvoeren. Je kunt deze opleiding op verschillende manieren volgen.

Bol-traject
Bij de beroepsopleidende leerweg (bol) ligt de nadruk in het eerste deel van de opleiding op het leren op school, afgewisseld met stages in de praktijk. In het laatste deel van de opleiding ligt de nadruk met name op het leren in de praktijk, met wekelijks lessen op school.

Het is mogelijk om te starten met een basisjaar voor de opleiding Mbo-verpleegkunde en de opleiding Verzorgende-IG. Als je nog niet direct kan kiezen welke opleiding je wil gaan doen, heb je een jaar om uit te vinden wat bij jou past. Je maakt kennis met de zorg en de verschillende werkvelden waar je als verpleegkundige of verzorgende kan gaan werken (ziekenhuis, verpleeghuis, thuiszorg, gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg). Je krijgt les over het verzorgen en begeleiden van zorgvragers, waarbij je ook kennis krijgt over de anatomie van het lichaam en de verschillende ziektebeelden. Tijdens je stage breng je het geleerde in de praktijk waarbij je begeleid wordt door de zorginstelling en je begeleider van school. Tijdens het basisjaar zijn er meerdere momenten waarop je met je slb-er bespreekt welke opleiding bij je past en wat jij zelf wilt. Dit gebeurt aan de hand van een aantal criteria zodat je weet wat je moet doen om de opleiding van je keuze in het tweede jaar te vervolgen.

Bol-bbl-traject
Bij deze opleidingsvariant volg je de eerste twee leerjaren een bol-route. Daarna ga je over in een bbl-traject, waarbij je één dag per week naar school gaat. De rest van de week werk je in de praktijk.

Voor dit traject solliciteer je voor aanvang van de opleiding bij het ziekenhuis van je keuze.

Dit traject start alleen in september.

Je opleiding
Je moet leren hoe je verschillende groepen mensen kunt verplegen. Daarom krijg je op school hoorcolleges, workshops en praktijklessen die daarover gaan. Daarnaast krijg je theorielessen zoals Engels, Nederlands en rekenen, maar ook het vak loopbaan & burgerschap. Je gaat toetsen, opdrachten en zelftesten in de praktijk maken, zodat je ontwikkeling in kaart wordt gebracht. In het laatste deel van de opleiding verpleegkundige richt je je op één van de werkvelden in de gezondheidszorg om je daarin te specialiseren. Een proeve van bekwaamheid is de afsluiting van de opleiding.

Het beroep voorop
De beroepssituatie is het uitgangspunt van de opdrachten die je gaat doen. Tijdens de opleiding werk je aan twee werkprocessen.

 • Het bieden van begeleiding en zorg en in het verpleegkundig proces;
 • Werken aan deskundigheid en kwaliteit.

Je leert allerlei handelingen om deze werkprocessen te kunnen doen. Denk aan het helpen van mensen bij het eten en drinken, maar ook aan het verzorgen van wonden en het geven van injecties. Dat heet het toepassen van werkprocessen. Hierbij laat je zien dat je over de benodigde vaardigheden, kennis en houding beschikt om alle handelingen op de juiste manier te doen.

Learning Communities
Albeda werkt op de locatie Albrandswaardsedijk nauw samen met Antes, specialist op het gebied van psychiatrie en verslaving. Studenten die in het vierde leerjaar stage lopen bij Antes kunnen via Learning Communities kennis maken met praktijksituaties in de GGZ.
In een Learning Community wordt het leren van en met elkaar in een leergemeenschap gestimuleerd. In groepjes van verschillende disciplines worden praktijksituaties besproken, beoordeeld en verbeterd. Zorgprofessionals en studenten van de opleiding Mbo-verpleegkundige delen op gelijkwaardige basis ervaringen en kennis. Binnen de Learning Communities staat de herstelondersteunende zorg centraal, kort gezegd ‘zo goed mogelijk leven met je beperkingen’.
Bekijk hier het filmpje over de opleiding.

 

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Als mbo-verpleegkundige werk je in de sector gezondheidszorg. Daar werk je met mensen die verschillende soorten zorg nodig hebben. Je kunt in diverse branches of werkvelden terechtkomen. Van de geestelijke gezondheidszorg of gehandicaptenzorg, tot een ziekenhuis, een verpleeghuis of in de thuiszorg.

De gezondheidszorg is een sector die snel verandert. Mensen verblijven korter in een ziekenhuis en wonen langer thuis. Als verpleegkundige begeleid jij bijvoorbeeld cliënten in de geestelijke gezondheidszorg in hun eigen omgeving. Je werkt nauw met de mensen en hun naasten samen.

Als verpleegkundige ondersteun je cliënten op allerlei manieren. Je stimuleert cliënten om zoveel mogelijk zelf te doen door voorlichting en instructie te geven. Jouw werk is dus van groot belang.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een middenkaderopleiding (niveau 4) starten als je een van de volgende vooropleidingen hebt:

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
 • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
 • diploma mbo niveau 3 (vakopleiding);
 • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Bol-verkort

 • Diploma beroepsopleiding verzorgende niveau 3

Wanneer je een zorgopleiding hebt gedaan op minimaal niveau 4 is het soms mogelijk om het onderwijsprogramma sneller af te ronden. De mogelijkheden hiervoor worden besproken in een intakegesprek waarbij de versnelling bepaald wordt aan de hand van bewijzen van je vooropleiding.

Bol-bbl

 • Diploma vmbo theoretische leerweg
Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Het is belangrijk dat jij je als verpleegkundige kunt inleven in de mensen voor wie je zorgt. Je bent zorgzaam, wilt mensen graag helpen bij hun persoonlijke verzorging en je biedt ondersteuning bij het wonen in een leefgroep. Het is van belang dat je goed met stress om kunt gaan en dat je grenzen bewaakt, zowel die van jezelf als van anderen. Flexibiliteit is een hoofdingrediënt van het werken als verpleegkundige. Omdat je veel met verschillende mensen samenwerkt, is het belangrijk dat je goed communiceert. Je zult namelijk naast je cliënten ook veel contact hebben met hun naasten, je collega’s en deskundigen van andere disciplines. Je bent in staat om doelgericht en systematisch te werken. Interesse hebben in mensen met verschillende soorten sociale en medische problemen is een must. Als je bij een instelling werkt, moet je je kunnen houden aan de beroepscode, normen en waarden, de visie en de richtlijnen van die instelling. Jouw toekomstige baan vergt veel zorgvuldigheid vanwege de gezondheid en privacy van de cliënten.

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2023/2024.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1357,-.

Ben je 18+ of word je binnenkort 18? Dan kun je studiefinanciering, een studentenreisproduct en misschien een aanvullende beurs krijgen.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Verplichte kosten
Voor het eerste leerjaar betaal je ongeveer 320 euro voor licenties en boeken. Naast dit bedrag betaal je ongeveer 500 euro voor een laptop. Als je al een goed werkende laptop hebt hoef je die niet aan te schaffen. 
Voor het tweede leerjaar betaal je ongeveer 325 euro voor licenties en boeken.
Voor het derde leerjaar betaal je ongeveer 370 euro voor licenties en boeken.
Voor het vierde leerjaar betaal je ongeveer 250 euro voor licenties en boeken.

Vrijwillige kosten
Voor het tweede leerjaar betaal je ongeveer 72 euro voor het handboek verpleegkundige diagnoses.
Voor het vierde leerjaar betaal je (als de examens Nederlands, Engels en rekenen nog niet zijn behaald) ongeveer 100 euro voor licenties.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
  je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
 • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Verplichte intake-activiteiten

Na je aanmelding wordt je uitgenodigd voor

 • De talentenscan; bij deze scan meten we je studievaardigheden, je kennis over het beroep en je talent voor leren.
 • Het intake gesprek, waar je samen met je ouders/verzorgers voor wordt uitgenodigd.
Sluit

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Kijk op de site stagemarkt.nl voor een overzicht van erkende leerbedrijven.

AanDeBak-garantie
Deze opleiding doet mee met de AanDeBak-garantie. Klik hier voor meer informatie.

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Met het diploma Mbo-verpleegkunde kun je doorstromen naar een specialistenopleiding:

 • Cardiac care verpleegkundige
 • Dialyse verpleegkundige
 • Obstetrie & gynaecologie verpleegkundige
 • High care verpleegkundige
 • Kinderverpleegkundige
 • Neonatologie/high care verpleegkundige
 • Spoedeisende hulp verpleegkundige
 • Oncologie verpleegkundige

Ook kun je ervoor kiezen om door te stromen naar het hbo:

 • Hbo Verpleegkundige
 • Management in de zorg
 • Lerarenopleiding verpleegkundige
Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Als je net even iets anders zoekt, dan is een opleiding Maatschappelijke Zorg niveau 4 misschien iets voor jou.

Sluit

Aanmelden

Crebo
25655
Niveau
niveau 4
Traject
bol
Duur bol
4 jaar, met een mbo opleiding niveau 3 in de zorg 3 jaar
Startmoment(en)
februari, augustus
Opleidingstype
Mbo