Mbo-verpleegkundige gecombineerde leerweg bol/bbl

Wil jij groeien van student naar studerend werknemer in de zorg en weet jij zeker dat je in het ziekenhuis wilt werken, dan is dit gecombineerde traject iets voor jou.

Wanneer je kiest voor dit traject solliciteer je voor aanvang van de opleiding bij één van de deelnemende ziekenhuizen: Franciscus Gasthuis & Vlietland, IJsselland Ziekenhuis, Maasstad Ziekenhuis, Ikazia Ziekenhuis of Van Weel Bethesda Ziekenhuis.

Wanneer je wordt geselecteerd, ga je een overeenkomst aan om te starten als bol-student en na twee jaar over te stappen naar de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). In het eerste leerjaar loop je stage in de VVT-sector. In het tweede jaar loop je langdurig stage in het ziekenhuis waar je de verbintenis mee hebt. De eerste 2 jaar ben je student, je betaalt je eigen collegegeld en je boeken. Wanneer je daarvoor in aanmerking komt, krijg je studiefinanciering en een OV-jaarkaart. Tijdens je bbl-jaren ontvang je een salaris volgens de cao ziekenhuizen en betaalt je werkgever je opleiding.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Tijdens de opleiding tot verpleegkundige leer je wat er komt kijken bij het werk in de verpleging. De lessen bereiden je voor op de taken die je gaat uitvoeren.

Je opleiding
Je leert hoe je verschillende groepen mensen kunt verplegen. Daarom krijg je op school hoorcolleges, workshops en praktijklessen die daarover gaan.

Het beroep voorop
De beroepssituatie is het uitgangspunt van de opdrachten die je gaat doen. Tijdens de opleiding werk je aan twee werkprocessen.

 • Het bieden van begeleiding en zorg en in het verpleegkundig proces;
 • Werken aan deskundigheid en kwaliteit.

Je leert allerlei handelingen om deze werkprocessen te kunnen doen. Denk aan het helpen van mensen bij het eten en drinken, maar ook aan het verzorgen van wonden en het geven van injecties. Dat heet het toepassen van werkprocessen. Hierbij laat je zien dat je over de benodigde vaardigheden, kennis en houding beschikt om alle handelingen op de juiste manier te doen.

Daarnaast krijg je theorielessen zoals Engels, Nederlands en rekenen, maar ook het vak loopbaan & burgerschap. Je gaat toetsen, opdrachten en zelftesten in de praktijk maken, zodat  je ontwikkeling in kaart wordt gebracht. In het laatste deel van de opleiding verpleegkundige richt je je op één van de werkvelden in de gezondheidszorg om je daarin te specialiseren.

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Als mbo-verpleegkundige werk je in de sector gezondheidszorg. Daar werk je met mensen die verschillende soorten zorg nodig hebben. Je kunt in diverse branches of werkvelden terechtkomen. Van de geestelijke gezondheidszorg of gehandicaptenzorg, tot een ziekenhuis, een verpleeghuis of in de thuiszorg.

De gezondheidszorg is een sector die snel verandert. Mensen verblijven korter in een ziekenhuis en wonen langer thuis. Als verpleegkundige begeleid jij bijvoorbeeld cliënten in de geestelijke gezondheidszorg in hun eigen omgeving. Je werkt nauw met de mensen en hun naasten samen.

 Als verpleegkundige ondersteun je cliënten op allerlei manieren. Je stimuleert cliënt om zoveel mogelijk zelf te doen door voorlichting en instructie te geven. Jouw werk is dus van groot belang.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Met de volgende vooropleidingen kun je aan de opleiding Mbo-verpleegkundige beginnen:

bol

 • Diploma vmbo theroretische leerweg
 • Overgangsbewijs van 3 naar 4 havo

bol-bbl

 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Overgangsbewijs van 3 naar 4 havo

Toelating gewenst

 • De vakken wiskunde en biologie in je vakkenpakket
 • Mogelijke ervaring (bijvoorbeeld vakantiewerk) binnen de gezondheidszorg

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Het is belangrijk dat jij je als verpleegkundige kunt inleven in de mensen voor wie je zorgt. Je bent zorgzaam, wilt mensen graag helpen bij hun persoonlijke verzorging en je biedt ondersteuning bij het wonen in een leefgroep. Het is van belang dat je goed met stress om kunt gaan en dat je grenzen bewaakt, zowel die van jezelf als van anderen. Flexibiliteit is een hoofdingrediënt van het werken als verpleegkundige. Omdat je veel met verschillende mensen samenwerkt, is het belangrijk dat je goed communiceert. Je zult namelijk naast je cliënten ook veel contact hebben met hun naasten, je collega’s en deskundigen van andere disciplines. Je bent in staat om doelgericht en systematisch te werken. Interesse hebben in mensen met verschillende soorten sociale en medische problemen is een must. Als je bij een instelling werkt, moet je je kunnen houden aan de beroepscode, normen en waarden, de visie en de richtlijnen van die instelling. Jouw toekomstige baan vergt veel zorgvuldigheid vanwege de gezondheid en privacy van de cliënten.

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het cursusjaar 2020/2021.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1202,-.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten 
In het eerste leerjaar betaal je ongeveer 460 euro voor boeken en licenties. 
Voor de gehele opleiding zijn de kosten ongeveer 1580 euro. 
(Na overstap worden de kosten gedragen door de werkgever.)

Vrijwillige kosten 

Om deel te kunnen nemen aan excursies en voor niet-verplichte boeken betaal je ongeveer 130 euro. 

 

Binnen de opleiding volg je ook een aantal keuzedelen. De kosten voor de leermiddelen van de keuzedelen variëren van 33 euro tot 41 euro per keuzedeel. 

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Denk je dat de bol-bbl route iets voor jou is, schrijf je dan in via de aanmeldknop op deze pagina. Albeda nodigt je dan uit voor een intake gesprek.

Daarnaast is er een  sollicitatieprocedure waar de ziekenhuizen hun selectie maken. Deze bestaat uit een informatiebijeenkomst, schrijven van een sollicitatiebrief en selectiegesprekken. Op 10 februari 2020 is er van 19.00 - 20.30 uur een voorlichtingsbijeenkomst over dit traject. Via deze link kun je je hiervoor aanmelden. Solliciteren is mogelijk tot 8 maart 2020. De selectie vindt plaats in week 13 (23-26 maart 2020).

Wanneer je niet door een ziekenhuis wordt geselecteerd, word je geplaatst in de reguliere bol-opleiding.

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Kijk op de websites van de ziekenhuizen voor meer informatie.

De volgende ziekenhuizen werken mee aan dit traject:

 

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Met het diploma Mbo-verpleegkunde kun je doorstromen naar een specialistenopleiding:

 • Cardiac care verpleegkundige
 • Dialyse verpleegkundige
 • Obstetrie & gynaecologie verpleegkundige
 • High care verpleegkundige
 • Kinderverpleegkundige
 • Neonatologie/high care verpleegkundige
 • Spoedeisende hulp verpleegkundige
 • Oncologie verpleegkundige

Ook kun je ervoor kiezen om door te stromen naar het hbo:

 • Hbo-verpleegkundige
 • Management in de zorg
 • Lerarenopleiding gezondheidszorg en welzijn

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Als je net even iets anders zoekt, dan is een opleiding Maatschappelijke Zorg niveau 4 misschien iets voor jou.

Aanmelden

Crebo
25480
Niveau
4
Traject
bol
Duur bol
4 jaar
Startmoment(en)
augustus 2020

Aanmelden voor deze opleiding voor komend schooljaar kan niet meer. Het aantal beschikbare plaatsen voor deze opleiding is bereikt.

Wil je weten wat dit voor jou betekent of wil je een studieadvies van één van onze voorlichters, neem dan contact op met ons Studie informatie punt (Stip).
Zij kunnen je waarschijnlijk verder helpen.

Je kunt ook onder het tabblad 'ik zoek net even iets anders' kijken. Hier staan opleidingen die lijken op deze opleiding en die mogelijk voor jou interessant zijn.