mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

vrouwelijk student met infuus in haar had
Uitleg aan bed
Studenten
Bloeddruk meten
Uitleg in praktijk

Mbo-verpleegkundige gecombineerde leerweg bol/bbl

Wil jij groeien van student naar studerend werknemer in de zorg en weet jij zeker dat je in het ziekenhuis wilt werken, dan is dit gecombineerde traject iets voor jou.

Wanneer je kiest voor dit traject solliciteer je voor aanvang van de opleiding bij één van de deelnemende ziekenhuizen: Franciscus Gasthuis & Vlietland, IJsselland Ziekenhuis, Maasstad Ziekenhuis, Ikazia Ziekenhuis of Van Weel Bethesda Ziekenhuis.

Wanneer je wordt geselecteerd, ga je een overeenkomst aan om te starten als bol-student en na twee jaar over te stappen naar de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). In het eerste leerjaar loop je stage in de VVT-sector. In het tweede jaar loop je langdurig stage in het ziekenhuis waar je de verbintenis mee hebt. De eerste 2 jaar ben je student, je betaalt je eigen collegegeld en je boeken. Wanneer je daarvoor in aanmerking komt, krijg je studiefinanciering en een OV-jaarkaart. Tijdens je bbl-jaren ontvang je een salaris volgens de cao ziekenhuizen en betaalt je werkgever je opleiding.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Tijdens de opleiding tot verpleegkundige leer je wat er komt kijken bij het werk in de verpleging. De lessen bereiden je voor op de taken die je gaat uitvoeren.

Je opleiding
Je leert hoe je verschillende groepen mensen kunt verplegen. Daarom krijg je op school hoorcolleges, workshops en praktijklessen die daarover gaan.

Het beroep voorop
De beroepssituatie is het uitgangspunt van de opdrachten die je gaat doen. Tijdens de opleiding werk je aan twee werkprocessen.

 • Het bieden van begeleiding en zorg en in het verpleegkundig proces;
 • Werken aan deskundigheid en kwaliteit.

Je leert allerlei handelingen om deze werkprocessen te kunnen doen. Denk aan het helpen van mensen bij het eten en drinken, maar ook aan het verzorgen van wonden en het geven van injecties. Dat heet het toepassen van werkprocessen. Hierbij laat je zien dat je over de benodigde vaardigheden, kennis en houding beschikt om alle handelingen op de juiste manier te doen.

Daarnaast krijg je theorielessen zoals Engels, Nederlands en rekenen, maar ook het vak loopbaan & burgerschap. Je gaat toetsen, opdrachten en zelftesten in de praktijk maken, zodat  je ontwikkeling in kaart wordt gebracht. In het laatste deel van de opleiding verpleegkundige richt je je op één van de werkvelden in de gezondheidszorg om je daarin te specialiseren.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Als mbo-verpleegkundige werk je in de sector gezondheidszorg. Daar werk je met mensen die verschillende soorten zorg nodig hebben. Je kunt in diverse branches of werkvelden terechtkomen. Van de geestelijke gezondheidszorg of gehandicaptenzorg, tot een ziekenhuis, een verpleeghuis of in de thuiszorg.

De gezondheidszorg is een sector die snel verandert. Mensen verblijven korter in een ziekenhuis en wonen langer thuis. Als verpleegkundige begeleid jij bijvoorbeeld cliënten in de geestelijke gezondheidszorg in hun eigen omgeving. Je werkt nauw met de mensen en hun naasten samen.

 Als verpleegkundige ondersteun je cliënten op allerlei manieren. Je stimuleert cliënt om zoveel mogelijk zelf te doen door voorlichting en instructie te geven. Jouw werk is dus van groot belang.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Met de volgende vooropleidingen kun je aan de opleiding Mbo-verpleegkundige beginnen:

bol

 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Overgangsbewijs van 3 naar 4 havo

bol-bbl

 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Overgangsbewijs van 3 naar 4 havo

Toelating gewenst

 • De vakken wiskunde en biologie in je vakkenpakket
 • Mogelijke ervaring (bijvoorbeeld vakantiewerk) binnen de gezondheidszorg
Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Het is belangrijk dat jij je als verpleegkundige kunt inleven in de mensen voor wie je zorgt. Je bent zorgzaam, wilt mensen graag helpen bij hun persoonlijke verzorging en je biedt ondersteuning bij het wonen in een leefgroep. Het is van belang dat je goed met stress om kunt gaan en dat je grenzen bewaakt, zowel die van jezelf als van anderen. Flexibiliteit is een hoofdingrediënt van het werken als verpleegkundige. Omdat je veel met verschillende mensen samenwerkt, is het belangrijk dat je goed communiceert. Je zult namelijk naast je cliënten ook veel contact hebben met hun naasten, je collega’s en deskundigen van andere disciplines. Je bent in staat om doelgericht en systematisch te werken. Interesse hebben in mensen met verschillende soorten sociale en medische problemen is een must. Als je bij een instelling werkt, moet je je kunnen houden aan de beroepscode, normen en waarden, de visie en de richtlijnen van die instelling. Jouw toekomstige baan vergt veel zorgvuldigheid vanwege de gezondheid en privacy van de cliënten.

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2023/2024.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1357,-.

Ben je 18+ of word je binnenkort 18? Dan kun je studiefinanciering, een studentenreisproduct en misschien een aanvullende beurs krijgen.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Verplichte kosten
Voor het eerste leerjaar betaal je ongeveer 320 euro voor licenties en boeken. Naast dit bedrag betaal je ongeveer 500 euro voor een laptop. Als je al een goed werkende laptop hebt hoef je die niet aan te schaffen. 
Voor het tweede leerjaar betaal je ongeveer 325 euro voor licenties en boeken.
Voor het derde leerjaar betaal je ongeveer 370 euro voor licenties en boeken.
Voor het vierde leerjaar betaal je ongeveer 250 euro voor licenties en boeken.

Vrijwillige kosten
Voor het tweede leerjaar betaal je ongeveer 72 euro voor het handboek verpleegkundige diagnoses.
Voor het vierde leerjaar betaal je (als de examens Nederlands, Engels en rekenen nog niet zijn behaald) ongeveer 100 euro voor licenties.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Denk je dat de bol-bbl route iets voor jou is, schrijf je dan in via de aanmeldknop op deze pagina. Albeda nodigt je dan uit voor een intake gesprek.

Daarnaast is er een  sollicitatieprocedure waar de ziekenhuizen hun selectie maken. Deze bestaat uit een informatiebijeenkomst, schrijven van een sollicitatiebrief en selectiegesprekken. 

Wanneer je niet door een ziekenhuis wordt geselecteerd, word je geplaatst in de reguliere bol-opleiding.

Sluit

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Kijk op de websites van de ziekenhuizen voor meer informatie.

De volgende ziekenhuizen werken mee aan dit traject:

 

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Met het diploma Mbo-verpleegkunde kun je doorstromen naar een specialistenopleiding:

 • Cardiac care verpleegkundige
 • Dialyse verpleegkundige
 • Obstetrie & gynaecologie verpleegkundige
 • High care verpleegkundige
 • Kinderverpleegkundige
 • Neonatologie/high care verpleegkundige
 • Spoedeisende hulp verpleegkundige
 • Oncologie verpleegkundige

Ook kun je ervoor kiezen om door te stromen naar het hbo:

 • Hbo-verpleegkundige
 • Management in de zorg
 • Lerarenopleiding gezondheidszorg en welzijn
Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Als je net even iets anders zoekt, dan is een opleiding Maatschappelijke Zorg niveau 4 misschien iets voor jou.

Sluit

Aanmelden

Crebo
25655
Niveau
niveau 4
Traject
bol
Duur bol
4 jaar
Startmoment(en)
augustus
Opleidingstype
Mbo

Student vertelt

Alle blogs