mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Bed opmaken
Dweilen
Hulp aan oude dame

Assistent dienstverlening & zorg (entree)

Tijdens de entreeopleiding Assistent dienstverlening & zorg leer je hoe je zieken, ouderen kinderen/jongeren of gehandicapten helpt met allerlei dagelijkse werkzaamheden.

De opleiding in het kort 
Tijdens deze entreeopleiding leer je hoe je zieken, ouderen of gehandicapten helpt met allerlei dagelijkse werkzaamheden. Na de 1-jarige opleiding kun je onder meer aan het werk in een verzorgingstehuis, verpleeghuis of in een woonvorm voor verstandelijk gehandicapten. Het kan ook zijn dat je op een kinderdagverblijf aan de slaag gaat. Ook kun je doorstromen naar een beroepsopleiding op niveau 2, waar je wordt opgeleid tot bijvoorbeeld begeleider op een dagbesteding of facilitair medewerker.  

Bij Albeda bieden we 2 verschillende opleidingsvormen aan: bol-opleidingen en bbl-opleidingen. Bol-opleidingen zijn gericht op studeren op school. Je doet ervaring op bij een leerwerkplaats of door stage te lopen. Een bbl-opleiding is gericht op werken en leren in de praktijk. Je bent minimaal 60% van de studie aan het werk bij een erkend leerbedrijf. Kijk hier voor meer informatie over de bbl-opleiding

Voor anderstaligen hebben we speciale klassen (met extra Nederlands). Bekijk het filmpje.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

De opleiding Assistent dienstverlening & zorg/facilitair bereidt jou voor op de praktijk in de zorg. Alle lessen zijn afgestemd op jouw toekomstige werk.

Je leert hierbij:

 • Je werk voorbereiden en plannen. Daarbij is het belangrijk om goed te luisteren naar je leidinggevende. Ook leer je hoe je goed kunt werken onder tijdsdruk.
 • Je werk uitvoeren. Je ondersteunt cliënten om het leven makkelijker te maken. Bijvoorbeeld met hulp in de huishouding of dagelijkse bezigheden.
 • Je werk evalueren en het resultaat bespreken. Daardoor leer je iedere dag bij en haal je het beste uit jezelf.
 • Je werk netjes afronden.

Alles wat je doet, houd je bij in je eigen portfolio. Wij tekenen je resultaten hierin af. Zo kan je goed zien hoe ver je bent met je opleiding. Daarnaast maken we samen een activiteitenplan. Daarin staat waar je verder aan gaat werken. Ook ga je stage lopen, ook wel bpv (beroepspraktijkvorming) genoemd. Je krijgt ook lessen Nederlands, rekenen en het vak loopbaan & burgerschap.

Binnen vier maanden na de start van je opleiding krijg je van ons een studieadvies. Daarbij kijken we naar je cijfers. Ook kijken we naar je inzet, gedrag en vaardigheden. In het gesprek kijken we of de opleiding bij je past.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden

Wat kan ik hiermee worden

De assistent dienstverlening & zorg is van alle markten thuis. Je kunt aan de slag bij iemand thuis (thuiszorg), in een verzorgingshuis, een verpleeghuis of in een woonvorm voor verstandelijk gehandicapten.

 • Dit is een beroep voor echte doeners, die graag de handen uit de mouwen steken en van alle markten thuis zijn. Je werkt op afwisselende tijden. Dat kan zowel overdag, ’s avonds als in de weekenden.
 • Je helpt mensen die hulp nodig hebben bij huishoudelijke en dagelijkse bezigheden. Denk bijvoorbeeld aan boodschappen doen, koken en afwassen.
 • Je ondersteunt hulpbehoevenden bij het verzorgen van kinderen of huisdieren.
 • Je helpt bij groepsactiviteiten. Je maakt een gezellig praatje met de mensen die je helpt.
 • Je assisteert verpleegkundigen of andere hulpverleners bij de verzorging van mensen.
Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt een entreeopleiding volgen als je geen (vmbo) diploma hebt en op 1 augustus 16 jaar of ouder bent.

Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben

Welke vaardigheden moet je hebben

 • Het is belangrijk dat je goed om kunt gaan met mensen. Je bent hulpvaardig, geduldig en vriendelijk. Je vindt het belangrijk dat mensen met een beperking niets tekort komen.

  De assistent dienstverlening & zorg begrijpt wat hij betekent voor de mensen die hij ondersteunt en luistert naar hun behoeftes. Door je interesse in je medemens vind je het leuk om ook op sociaal vlak iets te betekenen. Je wordt een vertrouwd gezicht voor veel mensen die op je steun moeten kunnen rekenen.
  Je stelt de mens centraal in je werk, zonder gemaakte afspraken uit het oog te verliezen. Mensen kunnen op je rekenen. Ook vind je het leuk om huishoudelijke taken uit te voeren. Als assistent dienstverlening & zorg moet je een goede conditie hebben en vroeg op kunnen staan.

  Om het werk van assistent in de dienstverlening & zorg te kunnen doen, moet je goed Nederlands kunnen spreken, goed kunnen luisteren en een eenvoudig verslag kunnen schrijven.

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2023/2024.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1357,-.

Ben je 18+ of word je binnenkort 18? Dan kun je studiefinanciering, een studentenreisproduct en misschien een aanvullende beurs krijgen.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kostenJe betaalt voor deze opleiding ongeveer € 130 voor boeken en licenties.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Je kunt je aanmelden voor een entreeopleiding via de aanmeldknop. Na je aanmelding sturen wij je een uitnodiging voor de verplichte intake-activiteiten. Controleer of je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding.

Als je niet kunt komen, wil je de afspraak dan afzeggen en ons bellen om een nieuwe afspraak te maken?

Je kunt in september, februari of elk ander moment met je entreeopleiding starten.

 • Als je voor 1 oktober wilt starten, meld je dan zo snel mogelijk aan, maar uiterlijk op 15 september.
 • Wil je op 1 februari starten, meld je dan zo snel mogelijk aan, maar uiterlijk op 15 januari.
 • Als je op een ander moment wilt starten, dan meld je je op dezelfde manier aan, je wordt dan zo snel mogelijk geplaatst

Heb je hulp nodig bij het invullen van het aanmeldformulier?

Bel dan met het studie info punt op 010 290 10 20 of  mail naar [email protected]

Je kunt ook langs gaan bij het Studie info punt. Zij zijn ook in de vakanties geopend.

Sluit

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Een overzicht van erkende leerwerkbedrijven en stagebedrijven vind je op stagemarkt.nl

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Na je entreeopleiding heb je de volgende mogelijkheden:

 

Sluit

Aanmelden

Crebo
25741
Niveau
niveau 1
Traject
bol
Duur bol
1 jaar
Startmoment(en)
Doorlopend
Opleidingstype
Mbo