mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Vorkheftruckchauffeur

Assistent logistiek

Wil je aan de slag bij een bedrijf in de logistiek, maar heb je geen vmbo-diploma? Dan is de entreeopleiding Assistent logistiek bij Albeda Startcollege misschien iets voor jou. Bij de opleiding leer je om veel processen tegelijkertijd in de gaten te houden. Je bent een echte aanpakker en ziet jezelf al werken in een magazijn, distributiecentrum of transportbedrijf.

We stellen geen eisen aan je vooropleiding. Tijdens een intake-gesprek kijken we of deze opleiding iets voor je is. Na je opleiding kun je aan het werk, of doorleren op niveau 2.

Bij Albeda bieden we 2 verschillende opleidingsvormen aan: bol-opleidingen en bbl-opleidingen. Bol-opleidingen zijn gericht op studeren op school. Je doet ervaring op bij een leerwerkplaats of door stage te lopen. Een bbl-opleiding is gericht op werken en leren in de praktijk. Je bent minimaal 60% van de studie aan het werk bij een erkend leerbedrijf. Kijk hier voor meer informatie over de bbl-opleiding.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

De opleiding is erg actief opgezet en de nadruk ligt op de praktijk. Je maakt kennis met alle facetten van het werk als assistent logistiek.

Je leert onder andere:

 • Je werk voorbereiden en plannen.
 • Je werk uitvoeren (omgaan met machines, apparatuur en gereedschappen).
 • Het evalueren en bespreken van je werk.
 • Je werk afronden.

Al je resultaten worden in een portfolio afgetekend. Met je portfolio kun je precies zien hoe ver je bent met de opleiding. Bovendien maken we samen een persoonlijk activiteitenplan. Daarin spreken we af waar je verder aan gaat werken. Een erg belangrijk onderdeel van de opleiding Assistent logistiek, is de bpv. Deze afkorting staat voor beroepspraktijkvorming, oftewel stage.

Ook krijg je tijdens de opleiding een aantal andere vakken. De vakken Nederlands en rekenen zijn belangrijk om je werkzaamheden als assistent logistiek goed uit te kunnen voeren. Ook krijg je het vak loopbaan & burgerschap. Bij dit vak leer je hoe je moet solliciteren om aan werk te komen, maar ook over bijvoorbeeld vervolgopleidingen die voor jou interessant zijn.

Uiterlijk vier maanden na je start krijg je van ons een studieadvies. Dit hangt af van je studieresultaten, je inzet, je competenties en je gedrag. In dit advies geven we je duidelijk aan of de opleiding Assistent logistiek bij je past.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden

Wat kan ik hiermee worden

Je kunt als assistent logistiek bijvoorbeeld aan de slag bij bedrijven die zich bezighouden met transport en handel, zoals: distributiecentra, transportbedrijven, productiebedrijven of het magazijn van een groothandel. Je bent een echte doener en steekt graag je handen uit de mouwen.

 • Steeds meer mensen bestellen online artikelen. Al die spullen worden achter de schermen door medewerkers logistiek opgeslagen en vervoerd. Je werkt in een groothandel of bedrijf waar artikelen worden verdeeld en verzonden.
 • Producten moeten continu worden verplaatst, geladen en gelost. Jij assisteert erbij zodat alles op rolletjes loopt, iedereen zijn levering op tijd heeft en je collega’s alles terug kunnen vinden.
 • Je maakt afspraken over het versturen van goederen en maakt ze klaar om te versturen.
 • Je verpakt spullen voor de opslag. Je ontvangt en controleert leveringen en verzamelt orders.
 • Je let op veiligheid van jou en je collega’s.
Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt een entreeopleiding volgen als je geen (vmbo) diploma hebt en op 1 augustus 16 jaar of ouder bent.

Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben

Welke vaardigheden moet je hebben

Als assistent logistiek ben je iemand die van aanpakken weet. Je steekt graag je handen uit de mouwen en je neemt initiatief. Je bent dienstverlenend ingesteld. Je werkt nauwkeurig en snel. Omdat het belangrijk is dat de klanten het juiste product ontvangen, blijf je scherp. Je gaat met grote zorgvuldigheid om met de opgeslagen producten. Je bent collegiaal en vindt het leuk om in een team te werken.

Je kunt goed samenwerken met je collega's en je voert de opdrachten van je leidinggevende precies uit. Je bent fit en je hebt een goede fysieke gesteldheid. Het is belangrijk dat je een flexibele instelling hebt. Het komt regelmatig voor dat er onverwachts een zending goederen binnenkomt die snel verwerkt moet worden. Ook bijvoorbeeld vlak voor de feestdagen zul je als assistent logistiek je handen uit de mouwen moeten steken om alle opdrachten op tijd de deur uit te krijgen. Je vindt het leuk om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen in de logistiek branche.

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2023/2024.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1357,-.

Ben je 18+ of word je binnenkort 18? Dan kun je studiefinanciering, een studentenreisproduct en misschien een aanvullende beurs krijgen.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten

Je betaalt voor deze opleiding ongeveer € 115 voor boeken en licenties.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Je kunt je aanmelden voor een entreeopleiding via de aanmeldknop. Na je aanmelding sturen wij je een uitnodiging voor de verplichte intake-activiteiten. Controleer of je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding.

Als je niet kunt komen, wil je de afspraak dan afzeggen en ons bellen om een nieuwe afspraak te maken?

Je kunt in september, februari of elk ander moment met je entreeopleiding starten.

 • Als je voor 1 oktober wilt starten, meld je dan zo snel mogelijk aan, maar uiterlijk op 15 september.
 • Wil je op 1 februari starten, meld je dan zo snel mogelijk aan, maar uiterlijk op 15 januari.
 • Als je op een ander moment wilt starten, dan meld je je op dezelfde manier aan, je wordt dan zo snel mogelijk geplaatst

Heb je hulp nodig bij het invullen van het aanmeldformulier?

Bel dan met het studie info punt op 010 290 10 20 of  mail naar [email protected]

Je kunt ook langs gaan bij het Studie info punt. Zij zijn ook in de vakanties geopend.

Sluit

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Een overzicht van erkende leerwerkbedrijven en stagebedrijven vind je op stagemarkt.nl

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Na je entreeopleiding heb je de volgende mogelijkheden:

 • Direct op zoek naar werk.
 • Doorgaan met een beroepsopleiding op niveau 2, zoals de opleiding Logistiek medewerker. Dat kan als je niveau van Nederlands en rekenen voldoende is.
Sluit

Aanmelden

Crebo
25743
Niveau
niveau 1
Traject
bol
Duur bol
1 jaar
Startmoment(en)
doorlopend
Opleidingstype
Mbo