Assistent logistiek (entree)

Wil je aan de slag bij een bedrijf in de logistiek, maar heb je geen vmbo-diploma? Dan is de entreeopleiding Assistent logistiek bij Albeda Startcollege misschien iets voor jou. Bij de opleiding leer je om veel processen tegelijkertijd in de gaten te houden. Je bent een echte aanpakker en ziet jezelf al werken in een magazijn, distributiecentrum of transportbedrijf.

We stellen geen eisen aan je vooropleiding. Tijdens een intake-gesprek kijken we of deze opleiding iets voor je is. Na je opleiding kun je aan het werk, of doorleren op niveau 2.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

De opleiding is erg actief opgezet en de nadruk ligt op de praktijk. Je maakt kennis met alle facetten van het werk als assistent logistiek.

Je leert onder andere:

 • Je werk voorbereiden en plannen.
 • Je werk uitvoeren (omgaan met machines, apparatuur en gereedschappen).
 • Het evalueren en bespreken van je werk.
 • Je werk afronden.

Al je resultaten worden in een portfolio afgetekend. Met je portfolio kun je precies zien hoe ver je bent met de opleiding. Bovendien maken we samen een persoonlijk activiteitenplan. Daarin spreken we af waar je verder aan gaat werken. Een erg belangrijk onderdeel van de opleiding Assistent logistiek, is de bpv. Deze afkorting staat voor beroepspraktijkvorming, oftewel stage.

Ook krijg je tijdens de opleiding een aantal andere vakken. De vakken Nederlands en rekenen zijn belangrijk om je werkzaamheden als assistent logistiek goed uit te kunnen voeren. Ook krijg je het vak loopbaan & burgerschap. Bij dit vak leer je hoe je moet solliciteren om aan werk te komen, maar ook over bijvoorbeeld vervolgopleidingen die voor jou interessant zijn.

Uiterlijk vier maanden na je start krijg je van ons een studieadvies. Dit hangt af van je studieresultaten, je inzet, je competenties en je gedrag. In dit advies geven we je duidelijk aan of de opleiding Assistent logistiek bij je past.

Wat kan ik hiermee worden

Wat kan ik hiermee worden

Je kunt als assistent logistiek bijvoorbeeld aan de slag bij bedrijven die zich bezighouden met transport en handel, zoals: distributiecentra, transportbedrijven, productiebedrijven of het magazijn van een groothandel. Je bent een echte doener en steekt graag je handen uit de mouwen.

 • Steeds meer mensen bestellen online artikelen. Al die spullen worden achter de schermen door medewerkers logistiek opgeslagen en vervoerd. Je werkt in een groothandel of bedrijf waar artikelen worden verdeeld en verzonden.
 • Producten moeten continu worden verplaatst, geladen en gelost. Jij assisteert erbij zodat alles op rolletjes loopt, iedereen zijn levering op tijd heeft en je collega’s alles terug kunnen vinden.
 • Je maakt afspraken over het versturen van goederen en maakt ze klaar om te versturen.
 • Je verpakt spullen voor de opslag. Je ontvangt en controleert leveringen en verzamelt orders.
 • Je let op veiligheid van jou en je collega’s.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

 • Je kunt een entreeopleiding volgen als je geen (vmbo)-diploma hebt en op 31 juli 16 jaar of ouder bent. Als je de praktijkschool hebt gedaan, dan kun je je alleen met een positief advies van je school aanmelden voor een entreeopleiding.
 • Wanneer je een bbl-opleiding wilt doen (één dag per week naar school en vier dagen werken), dan moet je voor minimaal 20 uur per week een arbeidscontract hebben bij een erkend leerbedrijf of in een leer-werktraject zitten. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je via stagemarkt.nl

Welke vaardigheden moet je hebben

Welke vaardigheden moet je hebben

Als assistent logistiek ben je iemand die van aanpakken weet. Je steekt graag je handen uit de mouwen en je neemt initiatief. Je bent dienstverlenend ingesteld. Je werkt nauwkeurig en snel. Omdat het belangrijk is dat de klanten het juiste product ontvangen, blijf je scherp. Je gaat met grote zorgvuldigheid om met de opgeslagen producten. Je bent collegiaal en vindt het leuk om in een team te werken.

Je kunt goed samenwerken met je collega's en je voert de opdrachten van je leidinggevende precies uit. Je bent fit en je hebt een goede fysieke gesteldheid. Het is belangrijk dat je een flexibele instelling hebt. Het komt regelmatig voor dat er onverwachts een zending goederen binnenkomt die snel verwerkt moet worden. Ook bijvoorbeeld vlak voor de feestdagen zul je als assistent logistiek je handen uit de mouwen moeten steken om alle opdrachten op tijd de deur uit te krijgen. Je vindt het leuk om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen in de logistiek branche.

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het cursusjaar 2017/2018.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1137,-.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Houd er rekening mee dat je ook boeken en bijvoorbeeld (veiligheids)schoenen en kleding moet kopen.

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Wil je de opleiding Assistent logistiek volgen? Meld je dan eerst aan via de aanmeldbutton op deze pagina. Daarna nodigen we je uit voor een gesprek. Dan doe je ook een paar tests, zoals Nederlands en rekenen. Is je niveau voldoende? Dan bekijken we samen wat je gaat leren en wanneer je kunt starten.

•Wil je de opleiding volgen in Hellevoetsluis? Meld je dan eerst aan bij de locatie Vlaardingen.
•Wil je de opleiding in Vlaardingen volgen, dan wordt je aanmelding eerst gescreend door het steunpunt onderwijs.

Als je hulp nodig hebt  bij het invullen van het aanmeldformulier, kun je telefonisch contact opnemen met het Studie info punt op 010 290 10 20 of per mail via albeda@albeda.nl

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Een overzicht van erkende leerwerkbedrijven en stagebedrijven vind je op stagemarkt.nl

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Na je entreeopleiding heb je de volgende mogelijkheden:

 • Direct op zoek naar werk.
 • Doorgaan met een beroepsopleiding op niveau 2, zoals de opleiding tot logistiek medewerker. Dat kan als je niveau van Nederlands en rekenen voldoende is.

Aanmelden

Crebo
25254
Niveau
1
Traject
bol
Duur bol
1 jaar
Startmoment(en)
 • augustus 2017

Downloads