mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Jonge vrouw schenkt koffie uit een kan in een kopje

Dienstverlening facilitair medewerker

Over de opleiding
Vind je het leuk om met mensen te werken? Voel je goed aan wat mensen nodig hebben? Ben je zorgzaam en gastvrij? Ben je graag praktisch bezig en hou je van afwisseling? Dan is de opleiding Dienstverlening facilitair medewerker echt iets voor jou. De opleiding is veelzijdig en biedt je de kans op een diploma waar je veel kanten mee op kunt.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

De bbl-opleiding Dienstverlening facilitair medewerker is een combinatie van werken en leren. Binnen een jaar word je opgeleid tot niveau 2. Om de bbl-opleiding te volgen, moet je een arbeidscontract hebben bij een erkend leerbedrijf van minimaal 20 uren per week. Leren doe je dus voornamelijk in de praktijk. Je volgt één dag per week lessen op school die te maken hebben met het beroep.

Je kunt als facilitair medewerker helpen bij de begeleiding van activiteiten en ruimtes gebruiksklaar maken, gebouwen beheren, gasten ontvangen en veel meer. Je volgt vakken als Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap. Je maakt opdrachten op school en tijdens je werk. De theorie en de vaardigheden die je tijdens deze opleiding leert zijn waardevol omdat je ze bij allerlei verschillende bedrijven kunt gebruiken.

Tijdens de opleiding Dienstverlening facilitair medewerker word je tijdens je studie op school begeleid door een studieloopbaanbegeleider. Tijdens je werk word je begeleid door een werkbegeleider en/of een praktijkbegeleider.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Binnen de facilitaire wereld weet je alles over het verlenen van service, hoe je gebouwen onderhoudt en schoonmaakt en hoe je het magazijn en de voorraad beheert. Jij laat een organisatie ‘draaien’ door de huishoudelijke zaken op orde te hebben. Als facilitair medewerker ben je een echte allrounder. Je hebt verschillende taken en werkzaamheden binnen het bedrijf waar je werkt. Daarom is het erg belangrijk dat je snel kunt schakelen tussen je werkzaamheden. Je bent overal in en om het gebouw werkzaam. Je houdt je bezig met onderhoudstaken, de ontvangst van gasten, de schoonmaak, de catering en receptiewerkzaamheden. Daarnaast organiseer je ook nog evenementen. Kortom: jouw baan is lekker veelzijdig!

Een dienstverlener werkt voor en met mensen. Hij is servicegericht, heeft een open en sociale houding en is breed inzetbaar. Door de opbouw van de opleiding Dienstverlening heb je meer kansen op de arbeidsmarkt en kun je doorleren op niveau 3 of 4 binnen de gekozen werkomgeving of daarbuiten. Je kunt op veel verschillende plekken aan het werk. Bijvoorbeeld bij verzorgingsinstellingen, ziekenhuizen, scholen, recreatieverblijven of grote kantoren.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een basisberoepsopleiding (niveau 2) starten als je een van de volgende vooropleidingen hebt:

 • diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg, kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
 • diploma mbo niveau 1 (entreeopleiding);
 • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Om een bbl-opleiding te kunnen volgen, heb je een arbeidsovereenkomst/bpv-overeenkomst nodig met een erkend leerbedrijf. De werkzaamheden die je bij dat leerbedrijf kunt doen, moeten overeenkomen met het niveau en de inhoud van de opleiding. Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een erkend leerbedrijf. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op  www.leerbanenmarkt.nl.

Voor een bbl-opleiding verloopt de aanmelding meestal via de werkgever. Wil je je aanmelden voordat je een werkgever hebt gevonden, dan is dit wel mogelijk. Houd dan wel rekening met:

 • Zonder werkgever ben je zelf verantwoordelijk voor de kosten van deze opleiding. Deze kosten staan vermeld onder het blokje ‘Opleidingskosten’.
 • Je krijgt voor een bbl-traject geen studiefinanciering.
 • Binnen vier maanden moet je een werkgever hebben gevonden, omdat je anders niet verder kunt in dit bbl-traject. De kans is dan groot dat je studievertraging oploopt.
 • Je wordt pas na een intakegesprek op school definitief geplaatst.
 • Heb je vragen dan kun je contact opnemen met de contactpersoon van de opleiding. Hij/zij staat op deze pagina vermeld.
Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Als facilitair medewerker is het belangrijk dat je mensen wilt helpen en dat je gastvrij bent. Daarnaast vind je het leuk om samen te werken. Je bent ondernemend, flexibel en stressbestendig. Je leert op welke manier je kunt organiseren en hoe je goed kunt communiceren. Dan kun je jouw werk nog beter uitvoeren!

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het cursusgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2023/2024.

Kosten bbl jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen cursusgeld.

Kosten bbl ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het cursusgeld € 270,-.

Je krijgt voor een bbl-opleiding geen studiefinanciering. Je bent zelf verantwoordelijk voor de kosten van deze opleiding. Vraag bij de werkgever na of zij deze kosten vergoeden.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
Voor de gehele opleiding betaal je ongeveer 225 euro aan boeken.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
  je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
 • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Sluit

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Om de bbl-opleiding Dienstverlening facilitair medewerker te kunnen volgen, heb je een werkplek nodig bij een erkend leerbedrijf waar je minimaal 20-24 uur per week werkt. Hiervoor kun je kijken op stagemarkt.nl.

 

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Wil je na je opleiding niet direct aan het werk? Dan kun je doorstromen naar opleidingen op niveau 3 of 4.

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Past het profiel toch niet helemaal bij je, maar wil je wel graag in de dienstverlening werken? Kijk dan eens bij de bbl-opleiding Dienstverlening zorg & welzijn.

Sluit

Aanmelden

Crebo
25499
Niveau
niveau 2
Traject
bbl
Duur bbl
1 jaar
Startmoment(en)
februari, augustus
Opleidingstype
Mbo