mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

puzzelen
Bed
schoenen aantrekken
gezellig praten
buiten

Dienstverlening zorg & welzijn

Ben jij werkzaam in een zorginstelling en mag je van je werkgever de opleiding Dienstverlening zorg & welzijn (bbl) volgen? De opleiding is breed en biedt je de kans op een diploma waar je meer mogelijkheden mee hebt.

Naast het reguliere onderwijs (waarbij je met de opleiding start in augustus of februari) zijn er in overleg ook flexibele, verkorte en maatwerk routes mogelijk.
Informeer naar de mogelijkheden bij contactpersonen van deze opleiding. Bent u werkgever en wilt u meer informatie? Stuur dan een mail naar relatiebeheer ([email protected]).

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Tijdens de opleiding leer je wat het werk van helpende zorg & welzijn inhoudt. Je leert vaardigheden die je gebruikt als je aan de slag gaat als helpende zorg & welzijn, zoals het begeleiden van mensen bij hun dagelijkse verzorging, voeding en sociale contacten.

Je volgt één dag per week lessen op school die te maken hebben met het beroep en je krijgt ook Nederlands en rekenen. Daarnaast volg je loopbaan & burgerschap. Je maakt opdrachten op school en tijdens je werk.

De studie bestaat uit een algemeen basisdeel, een profieldeel en twee keuzedelen. Het profieldeel is gericht op de werkomgeving van helpende zorg en welzijn. De opleiding op niveau 2 duurt gemiddeld één jaar. Er is ook een traject van anderhalf jaar waarin extra aandacht zal worden besteed aan Nederlands en rekenen. Tijdens je studie word je op school begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb-er) en tijdens je werk door een werkbegeleider en/of een praktijkbegeleider.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden

Wat kan ik hiermee worden

Als helpende zorg & welzijn werk je samen met mensen die ondersteuning nodig hebben, maar ook met andere mensen uit hun omgeving. De zorg verandert snel en mensen willen graag zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Het is jouw taak om deze mensen te begeleiden en ondersteunen bij de dingen die ze (nog) zelf kunnen.

Waar kun je werken?
Je kunt met deze opleiding op verschillende plekken gaan werken. Je werkt bijvoorbeeld in een instelling zoals een verpleeghuis, kleinschalige woonvoorziening of in een dagbesteding met ouderen of mensen met een beperking.
Het is belangrijk dat je je blijft ontwikkelen in je vak en dat je je kunt aanpassen aan situaties die veranderen.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een basisberoepsopleiding (niveau 2) starten als je een van de volgende vooropleidingen hebt:

 • diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg, kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
 • diploma mbo niveau 1 (entreeopleiding);
 • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Om een bbl-opleiding te kunnen volgen, heb je een arbeidsovereenkomst/bpv-overeenkomst nodig met een erkend leerbedrijf. De werkzaamheden die je bij dat leerbedrijf kunt doen, moeten overeenkomen met het niveau en de inhoud van de opleiding. Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een erkend leerbedrijf. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op  www.leerbanenmarkt.nl.

Voor een bbl-opleiding verloopt de aanmelding meestal via de werkgever. Wil je je aanmelden voordat je een werkgever hebt gevonden, dan is dit wel mogelijk. Houd dan wel rekening met:

 • Zonder werkgever ben je zelf verantwoordelijk voor de kosten van deze opleiding. Deze kosten staan vermeld onder het blokje ‘Opleidingskosten’.
 • Je krijgt voor een bbl-traject geen studiefinanciering.
 • Binnen vier maanden moet je een werkgever hebben gevonden, omdat je anders niet verder kunt in dit bbl-traject. De kans is dan groot dat je studievertraging oploopt.
 • Je wordt pas na een intakegesprek op school definitief geplaatst.
 • Heb je vragen dan kun je contact opnemen met de contactpersoon van de opleiding. Hij/zij staat op deze pagina vermeld.

Denk je dat de opleiding Dienstverlening zorg en welzijn iets voor jou is? En wil je aan het werk en studeren tegelijk? Dan kun je solliciteren naar de functie  helpende zorg en welzijn, bij een erkend werk en leerbedrijf. Deze organisatie zal jou dan vervolgens aanmelden voor de opleiding. Vervolgens krijg je een bevestigingsbrief en als de juiste documenten zijn ingeleverd, mag je starten met de opleiding.

Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Als helpende zorg & welzijn is het belangrijk dat je inlevingsvermogen hebt en goed kunt luisteren naar de mensen. Je wilt mensen graag zo goed mogelijk ondersteunen en helpen. Je moet goed kunnen samenwerken. Je komt met veel verschillende mensen in aanraking. Daarom moet je goede sociale vaardigheden hebben. Ook je beroepshouding is van belang. Je gaat mensen ondersteunen bij hun huishouden en ze helpen bij taken die zij zelf niet (meer) kunnen. Daarnaast ondersteun je ze bij de persoonlijke dagelijkse zorg. Je begeleidt mensen ook bij sociale en recreatieve activiteiten. Je moet bij het werken in de zorg aandacht hebben voor de wensen en behoeften van de mensen, maar ook voor normen, waarden, religie en cultuur. Wat jij doet heeft effect op de mensen en hun omgeving, dus moet jij je bewust zijn van wat je doet en ook waarom je het doet.

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het cursusgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2023/2024.

Kosten bbl jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen cursusgeld.

Kosten bbl ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het cursusgeld € 270,-.

Je krijgt voor een bbl-opleiding geen studiefinanciering. Je bent zelf verantwoordelijk voor de kosten van deze opleiding. Vraag bij de werkgever na of zij deze kosten vergoeden.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten 

Voor de gehele opleiding zijn de kosten ongeveer 290 euro. 

 

Vrijwillige kosten 

Voor readers en een VOG betaal je ongeveer 40 euro.

 

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
  je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
 • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Sluit

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Om deze bbl-opleiding te kunnen volgen, heb je een werkplek nodig bij een erkend leerbedrijf waar je minimaal 20-24 uur per week werkt. Hiervoor kun je kijken op stagemarkt.nl of op de vacaturepagina van DeRotterdamseZorg.

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Wil je na je opleiding niet direct aan het werk als helpende zorg & welzijn? Je kunt dan doorstromen naar opleidingen op niveau 3, zoals:

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Past het beroep van helpende zorg & welzijn toch niet helemaal bij je, maar wil je wel graag in de dienstverlening werken? Kijk dan eens bij de bbl-opleiding Dienstverlening facilitair medewerker.

Sluit

Aanmelden

Crebo
25960
Niveau
niveau 2
Traject
bbl
Duur bbl
1 tot 1,5 jaar
Startmoment(en)
februari, augustus
Opleidingstype
Mbo