mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Blij kijkende medewerkers

Assistent verkoop/retail

De entreeopleiding Assistent verkoop/retail bereidt je voor op het werk in een winkel. Ben je 16 jaar of ouder en heb je geen vmbo-diploma? Wil je wel een vak leren, ervaring opdoen en een diploma halen? Dan is deze opleiding bij Albeda Startcollege misschien iets voor jou. Na deze eenjarige opleiding kun je aan het werk als assistent in een winkel, of je kunt doorleren met een opleiding op niveau 2.

Bij Albeda bieden we 2 verschillende opleidingsvormen aan: bol-opleidingen en bbl-opleidingen. Bol-opleidingen zijn gericht op studeren op school. Je doet ervaring op bij een leerwerkplaats of door stage te lopen. Een bbl-opleiding is gericht op werken en leren in de praktijk. Je bent minimaal 60% van de studie aan het werk bij een erkend leerbedrijf. Kijk hier voor meer informatie over de bol-opleiding.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Tijdens de opleiding Assistent verkoop/retail leer je alles wat je nodig hebt om je klanten te helpen. Zo leer je voorraden bij te houden en vakken te vullen. Ook leer je hoe je klanten kunt helpen.

Tijdens je opleiding leer je:

 • Je werk voorbereiden en plannen.
 • Klanten helpen.
 • Rekken en vakken vullen.
 • Producten controleren op kwaliteit of houdbaarheid.

Voortgang
Je houdt je voortgang bij in je eigen portfolio. Zo zie je precies hoe ver je bent met de opleiding. Daarnaast kijken we wat je al kan en wat je nog wilt leren. We leggen je doelen vast in een persoonlijk plan. Zo weet je precies waaraan je gaat werken. Ook ga je stage lopen, zodat je goed voorbereid bent op het werk in een winkel. Stage wordt ook wel bpv (beroepspraktijkvorming) genoemd.

Op school krijg je vakken zoals Nederlands en rekenen. Dat is handig, zodat je klanten goed te woord kan staan en eventueel kassawerk kan doen. Bij het vak loopbaan & burgerschap leer je handige vaardigheden. Bijvoorbeeld om te solliciteren op een baan, of om te kijken welke vervolgopleiding goed bij je past.

Tijdens je opleiding krijg je van ons een studieadvies. Dat gebeurt binnen vier maanden na de start van je opleiding. We kijken daarbij of de opleiding bij je past. Het advies wordt gebaseerd op jouw werkhouding, gedrag en voortgang. Ook kijken we naar je cijfers en resultaten.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden

Wat kan ik hiermee worden

Na de opleiding Assistent verkoop/retail kun je in winkels gaan werken, in verschillende sectoren. Denk hierbij aan een kledingzaak of telefoonwinkel. Je kunt ook in een supermarkt, een warenhuis of bouwmarkt aan de slag. Er zijn vele mogelijkheden bij food- en non-foodafdelingen van een klein-, midden- of grootwinkelbedrijf.

 • Je bent een echte doener en steekt graag je handen uit de mouwen.
 • Je assisteert bij het ontvangen en opslaan van inkomende goederen.
 • Je vult artikelen aan en je assisteert bij de verzorging van de winkel en het magazijn.
 • Je ontvangt klanten en je assisteert bij het verkoopgesprek door artikelen aan te reiken, te verpakken, het tot een mooi cadeau te maken, enzovoort.
Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt een entreeopleiding volgen als je geen (vmbo) diploma hebt en op 1 augustus 16 jaar of ouder bent.

Voor een bbl-opleiding verloopt de aanmelding meestal via de werkgever. Wil je je aanmelden voordat je een werkgever hebt gevonden, dan is dit wel mogelijk. Houd dan wel rekening met:

 • Zonder werkgever ben je zelf verantwoordelijk voor de kosten van deze opleiding. Deze kosten staan vermeld onder het blokje ‘Opleidingskosten’.
 • Je krijgt voor een bbl-traject geen studiefinanciering.
 • Binnen vier maanden moet je een werkgever hebben gevonden, omdat je anders niet verder kunt in dit bbl-traject. De kans is dan groot dat je studievertraging oploopt.
 • Je wordt pas na een intakegesprek op school definitief geplaatst.
 • Heb je vragen dan kun je contact opnemen met de contactpersoon van de opleiding. Hij/zij staat op deze pagina vermeld.
Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben

Welke vaardigheden moet je hebben

De opleiding Assistent verkoop/retail is zeer afwisselend. Omdat je het visitekaartje bent van de winkel waar je werkt, ben je representatief en zie je er verzorgd uit. Je vindt het leuk om het de klanten naar de zin te maken en je werkt graag nauwkeurig en zorgvuldig. We verwachten van jou de volgende vaardigheden en eigenschappen:

 • Je kunt samenwerken en overleggen. Je stelt je collegiaal op en roept de hulp in van je collega's wanneer dat nodig is.
 • Je vind het vanzelfsprekend om jezelf te presenteren volgens de bedrijfscultuur. Je kijkt de klant aan en bent hulpvaardig.
 • Je gaat zorgvuldig en efficiënt om met middelen en materialen binnen het bedrijf.
 • Je kunt jezelf enthousiast opstellen richting de klant en helpt hem of verwijst door.
 • Je bent netjes, nauwkeurig en kunt in een goed tempo werken. Je doet je best om goed werk af te leveren.
 • Je kunt je houden aan instructies en regels. Je hebt discipline en je werkt veilig en hygiënisch.
Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het cursusgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2023/2024.

Kosten bbl jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen cursusgeld.

Kosten bbl ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het cursusgeld € 270,-.

Je krijgt voor een bbl-opleiding geen studiefinanciering. Je bent zelf verantwoordelijk voor de kosten van deze opleiding. Vraag bij de werkgever na of zij deze kosten vergoeden.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten

Je betaalt voor deze opleiding ongeveer € 115 voor boeken en licenties.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Je kunt je aanmelden voor een entreeopleiding via de aanmeldknop. Na je aanmelding sturen wij je een uitnodiging voor de verplichte intake-activiteiten. Controleer of je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding.

Als je niet kunt komen, wil je de afspraak dan afzeggen en ons bellen om een nieuwe afspraak te maken?

Je kunt in september, februari of elk ander moment met je entreeopleiding starten.

 • Als je voor 1 oktober wilt starten, meld je dan zo snel mogelijk aan, maar uiterlijk op 15 september.
 • Wil je op 1 februari starten, meld je dan zo snel mogelijk aan, maar uiterlijk op 15 januari.
 • Als je op een ander moment wilt starten, dan meld je je op dezelfde manier aan, je wordt dan zo snel mogelijk geplaatst

Heb je hulp nodig bij het invullen van het aanmeldformulier?

Bel dan met het studie info punt op 010 290 10 20 of  mail naar [email protected]

Je kunt ook langs gaan bij het Studie info punt. Zij zijn ook in de vakanties geopend.

Sluit

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Een overzicht van erkende leerwerkbedrijven en stagebedrijven vind je op stagemarkt.nl.

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Na je entreeopleiding Assistent verkoop/retail heb je de volgende mogelijkheden:

 • Direct op zoek naar werk.
 • Doorgaan met een beroepsopleiding op niveau 2, bijvoorbeeld Verkoper. Dat kan als je niveau van Nederlands en rekenen voldoende is.
Sluit

Aanmelden

Crebo
25748
Niveau
niveau 1
Traject
bbl
Duur bbl
1 jaar
Startmoment(en)
doorlopend
Opleidingstype
Mbo