Zwemonderwijzer

Ben je sportief en houd je van zwemmen? Vind je het leuk om met mensen te werken en dan vooral met kinderen? Wil je gelijk aan het werk in een leuke en dynamische omgeving en daarnaast leren? Dan past de bbl-opleiding zwemonderwijzer vast bij jou.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

In ons waterrijke land is iedereen er wel van overtuigd dat leren zwemmen belangrijk is voor onze kinderen. Als je werkt in een zwembad, heb je een afwisselende baan in een leuke omgeving waar van alles te beleven valt.  Bij deze opleiding word je opgeleid om zwemles te geven aan leerlingen in alle leeftijden, maar je geeft vooral les aan kinderen. Je draagt je steentje bij aan het leren zwemmen, vanaf watergewenning tot en met zwemdiploma c. Maar je werkt ook mee aan de fysieke en psychische ontwikkeling van de kinderen. Zo werk je bijvoorbeeld aan het vergroten van het zelfvertrouwen en aan zelfredzaamheid.

Arbeidsovereenkomst
Om deze opleiding te kunnen volgen heb je een arbeidsovereenkomst nodig van minimaal 20 tot 24 uur met een zwemles aanbieder, bijvoorbeeld Sportbedrijf Rotterdam, Optisport of Sportfondsen Nederland.
Binnen je arbeidsovereenkomst volg je 1 dag per week, op donderdag, praktijklessen in Zwembad IJsselmonde en theorielessen op het Topsportcentrum in Rotterdam.

Veel verschillende vakken
De opleiding is heel veelzijdig. Je leert niet alleen zwemles geven. Je volgt ook vakken als Life-Guard, watercontrole metingen, baliewerkzaamheden en gastheer-/vrouwschap. Kortom, je wordt opgeleid voor een afwisselde baan. Je bent het visitekaartje van het zwembad.
Je krijgt voornamelijk vakken die met je toekomstige beroep te maken hebben. Naast deze beroepsgerichte vakken krijg je ook algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap.

Tijdens de opleiding Zwemonderwijzer word je tijdens je studie op school begeleid door docenten en een studieloopbaanbegeleider van Albeda. Tijdens je werk word je begeleid door een praktijkbegeleider van je werkgever.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Je wordt opgeleid tot zwemonderwijzer. Daar ga je je dan ook vooral mee bezig houden. Maar doordat je breed wordt opgeleid ben je ook inzetbaar voor andere taken in en rond het zwembad. Je kunt ook (zwem)activiteiten en evenementen organiseren, toezicht houden tijdens vrije zwemuren en baliewerkzaamheden verrichten. Je bent ook verantwoordelijk voor de schoonmaak en hygiëne. Het aantal zwembaden bij gemeenten, zwembadexploitanten, recreatiebedrijven, hotels en attractieparken is de laatste jaren toegenomen. Door de vergrijzing, het verloop onder het zwembadpersoneel en door de huidige eisen op het terrein van veiligheid en hygiëne is er in binnen- en buitenland grote vraag ontstaan naar zwemonderwijzers. Na je opleiding heb jij alles in huis om in een dynamische omgeving aan de slag te gaan.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een basisberoepsopleiding (niveau 2) starten als je een van de volgende vooropleidingen hebt:

  • diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg, kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
  • diploma mbo niveau 1 (entreeopleiding);
  • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Daarnaast heb je een arbeidsovereenkomst van minimaal 20 tot 24 uur met een erkend leerbedrijf. Dit moet een zwemlesaanbieder zijn, zoals Sportbedrijf Rotterdam, Optisport of Sportfondsen Nederland. Je kunt solliciteren naar de functie van zwemonderwijzer. Je werkgever zal jou dan vervolgens aanmelden voor de opleiding.

Je moet minimaal over zwemvaardigheid op het niveau van diploma A beschikken.

Sluit

Welke vaardigheden heb je nodig?

Welke vaardigheden heb je nodig?

Een zwemonderwijzer werkt dagelijks met mensen, zoals kinderen, ouders van kinderen en collega’s. Het is belangrijk dat je inlevingsvermogen hebt en goed naar mensen kunt luisteren. Verder ben je positief ingesteld, gemotiveerd, proactief en sociaal. We verwachten ook dat je flexibel bent. Zwemlessen worden in de ochtend, maar ook in de avonden en in het weekend gegeven. Ook dan ben jij natuurlijk inzetbaar. Om les aan kinderen te kunnen geven is een goede beheersing van de Nederlandse taal noodzakelijk. Je beschikt minimaal over zwemvaardigheid op het niveau van diploma A.

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het cursusgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2022/2023.

Kosten bbl jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen cursusgeld.

Kosten bbl ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het cursusgeld € 258,-.

Ben je 18+ of word je binnenkort 18? Dan kun je studiefinanciering, een studentenreisproduct en misschien een aanvullende beurs krijgen.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • je meldt je uiterlijk 1 mei aan;
    je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
  • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 mei aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Daarnaast heb je een arbeidsovereenkomst van minimaal 20 tot 24 uur met een erkend leerbedrijf. Dit moet een zwemlesaanbieder zijn, zoals Sportbedrijf Rotterdam, Optisport of Sportfondsen Nederland. Voor een bbl-opleiding verloopt de aanmelding meestal via de werkgever.

Sluit

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Om deze bbl-opleiding te kunnen volgen, heb je een arbeidsovereenkomst nodig bij een erkend leerbedrijf voor minimaal 20-24 uur per week. Denk bijvoorbeeld aan Sportbedrijf Rotterdam, Optisport of Sportfondsen Nederland.

Kijk hier voor de vacature bij Sportbedrijf Rotterdam

Of bekijk hieronder de vacatures van Sportfondsenbaden Rotterdam. Solliciteer vóór 21 mei 2022.

https://www.vanmaanenbad.nl/over-ons/vacatures/
https://www.oostervant.nl/over-ons/vacatures/
https://www.zevenkampsering.nl/over-ons/vacatures/
https://www.oostelijkzwembad.nl/over-ons/vacatures/

Je kunt ook kijken op  stagemarkt.nl.

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Wil je na je opleiding toch niet direct aan het werk als zwemonderwijzer? Dan kun je doorstromen naar opleidingen op niveau 3, zoals de bol-opleiding Sport- en bewegingsleider.

Sluit

Aanmelden

Crebo
25500
Niveau
2
Traject
bbl
Duur bbl
1 jaar
Startmoment(en)
augustus 2022