Dienstverlening sport & recreatie (met nadruk op sport)

Ben je sportief en hou je niet van stilzitten? Vind je het leuk om met mensen te werken? Hou je van afwisseling en wil je mensen graag enthousiast maken om te sporten en te bewegen? Dan past een toekomst in de sport perfect bij jou. De opleiding tot medewerker sport & recreatie is voor jou een goede keuze.  

Tip: Wil je binnen je opleiding meer nadruk leggen op recreatie? Kijk dan bij de opleiding Dienstverlening sport & recreatie. Deze opleiding wordt op een andere leslocatie gegeven.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Tijdens deze tweejarige mbo-opleiding tot medewerker sport & recreatie leer je alles over het werken als sportbegeleider en sportassistent.

Nadruk op sport
Bij deze opleiding kies je voor een opleiding met de nadruk op sport. Je kunt ook kiezen voor dezelfde opleiding waarbij de nadruk op recreatie ligt. Deze variant wordt op een andere leslocatie gegeven.

De eerste 20 weken
Dienstverlening is een veelzijdige sector waar je verschillende kanten mee op kunt. Daarom maak je tijdens het eerste deel van de opleiding kennis met drie werkomgevingen:

 • zorg & welzijn
 • facilitaire dienstverlening
 • sport & recreatie.

Omdat je hiermee naast sportkennis en vaardigheden ook andere kennis opdoet, zoals voorraadbeheer, onderhoud en catering (eten en drinken) wordt je kans op werk vergroot.

In de eerste twintig weken van de opleiding krijg je deze algemene lessen. De kennis die je tijdens deze lessen opdoet wordt in de werkomgeving (sport) toegepast.

Sportactiviteiten organiseren
Je krijgt voornamelijk vakken die met je toekomstige beroep als medewerker sport te maken hebben. Je werkt vaak samen in groepjes waarmee je sportactiviteiten organiseert. Je leert om mensen enthousiast te maken voor sportieve activiteiten en om ze hierbij te begeleiden.

Ondersteuning van een studieloopbaanbegeleider
Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb-er). Je slb-er ondersteunt je bij het volgen van de opleiding en geeft je advies over toekomstplannen, bijvoorbeeld een eventuele vervolgstudie. 

Wat ik hiermee worden?

Wat ik hiermee worden?

Als medewerker sport en recreatie werk je in een fitnesscenter, sportschool, zwembad of recreatiebedrijf. Hier begeleid je groepen of individuele deelnemers bij sportactiviteiten. Onder leiding van een sportleider geef je sportlessen- of instructies. Je assisteert sportleiders en zorgt voor het beheer en het onderhoud van de materialen en de sportruimtes.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een basisberoepsopleiding (niveau 2) starten als je een van de volgende vooropleidingen hebt:

 • diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg, kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
 • diploma mbo niveau 1 (entreeopleiding);
 • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Een medewerker sport & recreatie werkt dagelijks met mensen, zoals klanten en collega’s. Je werkt goed samen in een team en hebt oog voor de klanten. Het is belangrijk dat je inlevingsvermogen hebt en goed naar mensen kunt luisteren. Zo kom je erachter waar ze moeite mee hebben, wat ze leuk vinden om te doen en wat ze graag willen leren of bereiken. Hier kun je dan weer op inspelen door ze gerichte sportlessen te geven. Je werk bestaat uit het begeleiden van mensen bij sportactiviteiten. Je geeft sportlessen of helpt ze bij een sportactiviteit. Daarnaast weet je hoe je EHBO toepast.

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het cursusjaar 2020/2021.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1202,-.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
In het eerste leerjaar ben je ongeveer 185 euro kwijt aan boeken en digitale leermiddelen en ongeveer 200 euro aan een kledingpakket, indien je het kledingpakket via school aanschaft. Je bent niet verplicht het pakket via school af te nemen en je bent niet verplicht het hele pakket te kopen. Je kunt ook het pakket van iemand anders overnemen of kleding tweedehands aanschaffen. Houd er wel rekening mee dat je vijf dagen per week geschikte sportkleding nodig hebt.

Vrijwillige kosten
Om deel te kunnen nemen aan diverse kampen betaal je in het eerste leerjaar ongeveer 370 euro en voor de medische keuring 130 euro.
Binnen de opleiding volg je ook een aantal keuzedelen. Voor het keuzedeel bhv betaal je ongeveer 60 euro en voor animatie ook ongeveer 60 euro.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
 • je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
 • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Na je aanmelding word je uitgenodigd voor de intake op een van de volgende dagen:

 • Intake 1 (inclusief sporttest) donderdag 19 december 2019
 • Intake 2 (inclusief sporttest) dinsdag 21 januari 2020
 • Intake 3 (inclusief sporttest) woensdag 19 februari 2020
 • Intake 4 (inclusief sporttest) donderdag 19 maart 2020
 • Intake 5 (inclusief sporttest) maandag 20 april 2020

De intakeactiviteiten zijn:

 • een sporttest;
 • een kennismakingsgesprek;
 • een voorlichting.

Door deel te nemen aan deze activiteiten word je duidelijk wat je zoal bij een opleiding sport & bewegen leert.
De genoemde intakeactiviteiten worden verder toegelicht in een bijlage die je van ons ontvangt nadat je jezelf hebt aangemeld.

Indien extra zorg of begeleiding nodig is kan er een verlengde intake plaatsvinden. Ook deze verlengde intake is onderdeel van de verplichte intake-activiteiten.

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Op stagemarkt.nl vind je erkende stagebedrijven bij jou in de buurt.

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Wil je na deze sportopleiding nog verder studeren? Dan kun je doorstromen naar de mbo-opleiding Sport- & bewegingsleider op niveau 3. Deze opleiding duurt drie jaar. Als je bij Albeda in het tweede leerjaar van niveau 2 al bent doorgestroomd, dan duurt deze vervolgopleiding twee jaar.

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Past het beroep van medewerker sport  toch niet helemaal bij je? Kijk dan eens bij de opleiding Dienstverlening sport & recreatie.

Wil je wel graag in dienstverlening werken, maar spreekt sport of recreatie je niet aan? Kijk dan eens bij deze opleidingen in de dienstverlening:

Aanmelden

Crebo
25500
Niveau
2
Traject
bol
Duur bol
2 jaar
Startmoment(en)
augustus 2021