Commercieel medewerker

Ben jij een geboren verkoper? Kun je goed werken onder druk en vind je het leuk om verkooptargets te halen? Heb je administratief talent en kun je nauwkeurig werken? Als je het leuk vindt om met mensen om te gaan en een commerciële instelling hebt, is de opleiding Commercieel medewerker echt iets voor jou! Als commercieel medewerker ben je het visitekaartje van het bedrijf waarvoor je werkt.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Als commercieel medewerker heb je een afwisselende en verantwoordelijke baan. Je bent betrokken bij de verkoop van producten en diensten aan klanten. En dat kan van alles zijn, van mode of bouwmaterialen tot aan bedrijven die diensten verlenen, zoals energiebedrijven. Je bent vaak het eerste aanspreekpunt voor nieuwe klanten en je legt zelf contacten met klanten (business to business). Je onderhoudt relaties met bestaande klanten en je zorgt voor een correcte afhandeling van administratieve taken en klachten. In de opleiding Commercieel medewerker besteden we daarom veel aandacht aan de ontwikkeling van je commerciële en communicatieve vaardigheden. Op school krijg je theorielessen, Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap en volg je drie keuzedelen.

Praktijk
Wanneer je deze opleiding in bbl (beroepsbegeleidende leerweg) volgt, heb je één dag per week les. Bij deze opleiding is het verplicht om minimaal 650 klokuur per schooljaar bij een erkend leerbedrijf te werken. Je werkt zelfstandig en wordt vanuit school begeleid door een bpv-docent.

Persoonlijke begeleiding
Tijdens de opleiding krijg je ook persoonlijke begeleiding. We doen dit middels persoonlijke gesprekken. Persoonlijke begeleiding gaat ook verder. Zo kan Albeda ook bij andere problemen helpen. Denk aan schuldhulpverlening of hulp bij het vinden van woonruimte.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Als commercieel medewerker kun je aan het werk bij een klein-, midden- of groothandelsbedrijf. Je bent vaak het eerste aanspreekpunt in het bedrijf als het gaat om verkoop en klachten. Groothandelsbedrijven in de regio Rotterdam zijn over het algemeen middelgrote bedrijven met gemiddeld tien werknemers.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een vakopleiding (niveau 3) starten als je een van volgende vooropleidingen hebt:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
  • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
  • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Daarnaast moet je een arbeidsovereenkomst/bpv-overeenkomst hebben met een erkend leerbedrijf. De werkzaamheden komen overeen met het niveau en de inhoud van de opleiding.

Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een erkend leerbedrijf. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op  www.leerbanenmarkt.nl.

Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Als commercieel medewerker ben je het visitekaartje van het bedrijf waarvoor je werkt, dus is het heel belangrijk dat je er verzorgd en representatief uitziet. Omdat je direct contact hebt met klanten, is het fijn als je beschikt over goede mondelinge en schriftelijke communicatieve vaardigheden. Ook ben je commercieel. Je ziet kansen en overtuigt klanten om jouw product te kopen. Misschien ga je wel aan de slag voor een internationaal bedrijf. Dan is het handig dat je goed bent in verschillende talen.

Verder kunt je goed samenwerken met je collega’s. Soms komt er extra druk op je te staan om je verkooptargets te halen. Je bent dan ook stressbestendig. Je bent flexibel en kunt snel schakelen. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat je werk van een collega moet overnemen. Dan moet je snel op de hoogte zijn van afspraken met de klant.

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het cursusgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het cursusjaar 2020/2021.

Kosten bbl jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen cursusgeld.

Kosten bbl ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het cursusgeld € 606,-.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
Voor de gehele opleiding betaal je ongeveer 120 euro aan boeken en licenties.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • je meldt je uiterlijk 1 mei aan;
    (de uiterste aanmelddatum van 1 april voor mbo-opleidingen is vanwege de coronamaatregelen verlengd naar 1 mei).
  • je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
  • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 mei aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

In de intake kijken we naar jouw mogelijkheden en werkervaring en geven we je advies over niveau 3 of niveau 4, en over de keuze voor bbl of bol. Uiteindelijk gaat het erom dat jij op het juiste niveau kunt starten zodat je met succes de opleiding kunt afronden!

Sluit

Rotterdam-Rijnmond als leslocatie

Rotterdam-Rijnmond als leslocatie

Albeda College Economie & Ondernemen vindt dat heel Rotterdam-Rijnmond haar leslocatie is. In leerwerkplaatsen verspreid over de gehele regio voeren we opdrachten uit voor bedrijven en organisaties. Ook werken we samen met Rabobank Rotterdam in het project Move Your Skills. Lees hier meer over alle initiatieven waarbij wij samenwerken met het bedrijfsleven.

Praktijk
Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een erkend leerbedrijf. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op  www.leerbanenmarkt.nl.

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Zoek je een andere opleiding in de commerciële sector of in de wereld van de (groot)handel? Kijk dan ook eens naar deze opleidingen op niveau 3:

- Financieel administratief medewerker (bbl)
- Financieel administratief medewerker (bol)
- Secretaresse (bbl)
- Secretaresse (bol)
- Verkoopspecialist (bbl)
- Verkoopspecialist (bol)

Sluit

Aanmelden

Crebo
25134
Niveau
3
Traject
bbl
Duur bbl
2 jaar
Startmoment(en)
augustus 2021