mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Vier studenten, drie vrouwen en een man, kijken in camera.

Commercieel medewerker

Een klant overtuigen, werken onder druk en verkooptargets halen: daar draai jij je hand niet voor om. Als commercieel medewerker heb jij van nature talent voor het goed kunnen omgaan met mensen en het verkopen van producten of diensten. Wil jij je verkooptalent optimaal benutten? Volg dan de opleiding Commercieel medewerker bij Albeda!

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Als commercieel medewerker weet jij klanten te werven, te binden en te boeien. Een goede commercieel medewerker houdt nauw contact met klanten, bouwt relaties op en weet in te spelen op kansen. Je bent actief betrokken bij de verkoop van producten, legt contacten met bedrijven en verzorgt de directe verkoop en service. Ook heb je enkele administratieve taken, zoals rapporteren over de voorraad. Tijdens de opleiding Commercieel medewerker leer je hoe je dit het beste kunt doen en verbeter je je commerciële vaardigheden.

Op jouw werk ben jij onder andere bezig met:

 • Hoe je informatie over klanten, producten en de markt verzamelt.
 • Hoe je een activiteitenplan opstelt.
 • Hoe je een verkoopproces of verkoopgesprek opstart.
 • Hoe je nieuwe klanten werft.
 • Hoe je een offerte maakt.
 • Hoe je goed met klanten kan onderhandelen.
 • Hoe je bestellingen afhandelt en klachten oplost.
 • Hoe je promotieactiviteiten kan uitvoeren.

Praktijk
Deze opleiding volg je in de bbl-vorm (beroepsbegeleidende leerweg). Dat betekent dat je één dag in de week les volgt en de overige dagen bij een leerbedrijf werkt. Je moet 650 klokuur per schooljaar bij een erkend leerbedrijf werken. Je werkt zelfstandig en wordt vanuit school begeleid. Wil je de opleiding liever in bol-vorm (beroepsopleidende leerweg) volgen, klik dan hier.

Hoe je bij ons leert

 • Onze opleidingen worden aangeboden in modules van tien weken. In iedere module doe je brede kennis en ervaring op en pas je direct toe in je leerbedrijf.
 • Je hebt veel ruimte en flexibiliteit om zelf je opleiding te creëren door bijvoorbeeld extra modules te volgen of te versnellen.
 • Je leert in hybride vorm: zelfstandig, in groepsverband, online, in de klas en bij een bedrijf.
 • Veel persoonlijke begeleiding.

Meer informatie hierover lees je bij het blokje ‘Hoe je bij ons leert’.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Als commercieel medewerker kun je aan de slag bij veel verschillende bedrijven: denk aan groothandels, uitzendorganisaties, energiebedrijven, autodealers of bouwbedrijven. Meestal werk je op de afdeling verkoop of inkoop. Alle taken die je als commercieel medewerker uitvoert dragen bij aan het verkoopproces: je werft klanten, maakt een offerte, voert een verkoopgesprek, neemt een bestelling aan en verleent de bijbehorende service.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een vakopleiding (niveau 3) starten als je een van volgende vooropleidingen hebt:

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
 • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
 • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Om een bbl-opleiding te kunnen volgen, heb je een arbeidsovereenkomst/bpv-overeenkomst nodig met een erkend leerbedrijf. De werkzaamheden die je bij dat leerbedrijf kunt doen, moeten overeenkomen met het niveau en de inhoud van de opleiding. Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een erkend leerbedrijf. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op  www.leerbanenmarkt.nl.

Wil je je voor een bbl-opleiding aanmelden voordat je een werkgever hebt gevonden, houd dan rekening met:

 • Je bent zelf verantwoordelijk voor de kosten van deze opleiding. In sommige gevallen betaalt de werkgever deze kosten. Deze kosten staan vermeld onder het blokje ‘Opleidingskosten’.
 • Je krijgt voor een bbl-traject geen studiefinanciering.
 • Binnen vier maanden moet je een werkgever hebben gevonden, omdat je anders niet verder kunt in dit bbl-traject. De kans is dan groot dat je studievertraging oploopt.
 • Je wordt pas na een intakegesprek op school definitief geplaatst.
 • Heb je vragen dan kun je contact opnemen met de contactpersoon van de opleiding. Hij/zij staat op deze pagina vermeld.
Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Als commercieel medewerker ben je het visitekaartje van een bedrijf. Je spreekt beleefd en ziet er verzorgd uit. Je hebt goede communicatieve vaardigheden en je kunt je ook redden in andere talen. Uiteraard ben je klantgericht en commercieel ingesteld. Tot slot kun je goed samenwerken en omgaan met stress.

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het cursusgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2024/2025.

Kosten bbl jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen cursusgeld.

Kosten bbl ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het cursusgeld € 715,-.

Je krijgt voor een bbl-opleiding geen studiefinanciering. Je bent zelf verantwoordelijk voor de kosten van deze opleiding. Vraag bij de werkgever na of zij deze kosten vergoeden.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
Voor het eerste studiejaar betaal je ongeveer € 300 aan boeken en licenties.

Om de opleiding met meer succes te kunnen volgen, vinden wij het belangrijk dat je kunt beschikken over een laptop. Bekijk hier de Specificaties voor een laptop.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
  je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
 • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Je kunt je aanmelding volgen via de Welkom bij Albeda-app. Hierover krijg je meer informatie nadat je je hebt aangemeld.

In de intake kijken we naar jouw mogelijkheden en werkervaring en geven we je advies over niveau 3 of niveau 4, en over de keuze voor bbl of bol. Uiteindelijk gaat het erom dat jij op het juiste niveau kunt starten zodat je met succes de opleiding kunt afronden!

Sluit

Hoe je bij ons leert

Hoe je bij ons leert

Je leert bij ons in modules van tien weken. In iedere module maak je kennis met een nieuw thema, waarbij je brede kennis en ervaring opdoet. Voorbeelden van thema’s zijn ‘De klant’ of ‘De markt’. Rondom dat thema leer je de theorie en de benodigde vaardigheden zoals: ondernemerschap, kritisch denken en persoonlijk leiderschap (soft skills). Daarnaast krijg je gerichte opdrachten rondom dat thema, die je uitvoert in je leerbedrijf. Je ontwikkelt hiermee ook jouw beroepshouding: dat is de gewenste houding die een werkgever vraagt van een werknemer. Wat je leert, pas je direct toe in het bedrijfsleven!

Leren kan overal!
Het leuke van iets nieuws leren is niet alleen dat jij als persoon groeit. Als je bij ons studeert, stimuleren we je op alle mogelijke manieren om de beste te worden. Zowel vanuit je leerbedrijf als de klas doe je nieuwe kennis en inzichten op. Ook leer je vanuit huis (digitaal), waar je zelfstandig of in groepsverband werkt aan opdrachten.

Creëer zelf de opleiding die bij je past
Onze opleidingen bestaan uit een basisdeel, een profieldeel en een aantal keuzedelen. Met keuzedelen kun je je opleiding verbreden of verdiepen. Je kunt zelfs modules volgen van andere economische opleidingen die je aanspreken. Of je kunt versnellen. Heb je bijvoorbeeld door werkervaring al bepaalde, benodigde vaardigheden opgedaan? Dan bekijken we samen wat dat betekent voor jouw leerroute. Jij bent bij ons baas over je eigen leerproces!

Persoonlijke begeleiding
Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor persoonlijke begeleiding. Dit gebeurt onder andere door gesprekken met studieloopbaanbegeleiders. Maar ook kun je vanuit je leerbedrijf sparren met docenten of met medestudenten. Door goede begeleiding krijg jij de kans om het maximale uit je opleiding te halen. Ook is er ruimte voor het oplossen van problemen waar je tegenaan loopt. We staan voor je klaar!

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Je kunt doorstromen naar de opleiding Junior accountmanager (bbl) of Junior accountmanager (bol).

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Zoek je een andere opleiding in de commerciële sector of in de wereld van de (groot)handel? Kijk dan ook eens naar deze opleidingen op niveau 3:

Sluit

Aanmelden

Crebo
25874
Niveau
niveau 3
Traject
bbl
Duur bbl
2 jaar
Startmoment(en)
februari, augustus
Opleidingstype
Mbo