mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Leidinggevende geeft uitleg aan werknemer in Hema

Retailspecialist

Als professional met een commerciële instelling ga jij voor tevreden klanten. Als retailspecialist weet je alles over de producten die je verkoopt en je kunt de klant daarom goed adviseren. Je kunt collega’s aansturen en verbetert het verkoopproces. Wil jij die retailspecialist worden die alles onder controle heeft? Volg je opleiding Retailspecialist dan bij Albeda! 

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Deze opleiding gaat je helpen een topper te worden in het verkoopvak! Je maakt namelijk kennis met interessante zaken zoals verkoopgesprekken voeren, hospitality, een winkel inrichten, de klantreis, visual merchandising, reclame maken en producten inkopen. Wat je tijdens deze opleiding nog meer leert? Allereerst leren we je belangrijke werknemersvaardigheden voor de toekomst. Denk hierbij aan samenwerken en overleggen, probleemoplossend vermogen en kritisch denken. Verder weet jij na afronding van deze opleiding alles over:

 • Visual merchandising.
 • Begeleiden van de klantreis.
 • Voeren van verkoopgesprekken en klanten adviseren.
 • Instrueren van collega’s bij verkoopactiviteiten.
 • Uitvoering geven aan hospitality (gastvrijheid).
 • Analyseren van verkoopresultaten en verbetervoorstellen doen.

Word de beste!
Als student bij Albeda College Economie & Ondernemen brengen we je zo snel mogelijk in contact met het bedrijfsleven. Hiermee komen kennis, ervaring en je beroepshouding direct samen en daarmee word je volgens ons de allerbeste! Los daarvan loop je ook stage.

Stage
Tijdens je opleiding volg je uiteraard een stage. Dit doe je bij een erkend leerbedrijf. Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een stagebedrijf. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op stagemarkt.nl.

Hoe je bij ons leert

 • Onze opleidingen worden aangeboden in modules van tien weken. In iedere module doe je brede kennis en ervaring op en pas je direct toe in de praktijk.
 • Je hebt veel ruimte en flexibiliteit om zelf je opleiding te creëren door bijvoorbeeld extra modules te volgen of te versnellen.
 • Je leert in hybride vorm: zelfstandig, in groepsverband, online, in de klas en bij een bedrijf.
 • Veel persoonlijke begeleiding.

Meer informatie hierover lees je bij het blokje ‘Hoe je bij ons leert’.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Na de opleiding Retailspecialist kun je aan de slag in zowel off- als online winkels. Je gaat producten of diensten verkopen en zorgt voor een verbetering van het verkoopproces. Ook ga je de presentatie van producten in jouw winkel onder de loep nemen en waar mogelijk verbeteren. Een goede samenwerking met collega’s is hierbij van groot belang. Als je in een leidinggevende functie aan de slag gaat, vertel je je collega’s welke taken ze moeten uitvoeren. Je zorgt daarnaast voor een goede ontvangst van de bestellingen, opslag van producten, hygiëne en diefstalbestrijding. Je kunt na het volgen van de opleiding Retailspecialist aan de slag in zowel kleine, midden en grootwinkelbedrijven.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een vakopleiding (niveau 3) starten als je een van volgende vooropleidingen hebt:

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
 • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
 • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.
Sluit

Welke vaardigheden heb je nodig?

Welke vaardigheden heb je nodig?

Je bent commercieel ingesteld, flexibel en sociaal vaardig. Daarnaast is het belangrijk dat je op een professionele wijze om kunt gaan met zowel collega’s, leidinggevenden als klanten. Onderhandelen en overtuigen; je past beide toe tijdens gesprekken met klanten. Je ziet werkzaamheden die nog uitgevoerd moeten worden liggen en voert ze uit, nog voordat een leidinggevende je erop aanspreekt. Bovendien ga je dagelijks gemotiveerd naar je werk en straal je een servicegerichte houding uit.

Overwerken is voor jou geen probleem en je bent bereid om ‘s avonds, in weekenden en tijdens feestdagen te werken. De werkzaamheden voer je op zorgvuldige en correcte wijze uit, zo verklein je het risico op fouten. Als je in een leidinggevende functie werkt, zorg je voor een goede begeleiding van je medewerkers en weet je precies welke taken zij moeten uitvoeren. Nog niet uitgevoerde taken verdeel je onder het aanwezige personeel, zodat alle werkzaamheden tijdig zijn afgerond.

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2024/2025.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1419,-.

Ben je 18+ of word je binnenkort 18? Dan kun je studiefinanciering, een studentenreisproduct en misschien een aanvullende beurs krijgen.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
Voor het eerste jaar van je opleiding betaal je ongeveer € 250 - 350 aan boeken.

Binnen de opleiding volg je ook een aantal keuzedelen. De kosten voor de leermiddelen van de keuzedelen variëren van 0 euro tot 50 euro per keuzedeel.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
  je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
 • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Je kunt je aanmelding volgen via de Welkom bij Albeda-app. Hierover krijg je meer informatie nadat je je hebt aangemeld.

Sluit

Hoe je bij ons leert

Hoe je bij ons leert

Je leert bij ons in modules van tien weken. In iedere module maak je kennis met een nieuw thema, waarbij je brede kennis en ervaring opdoet. Voorbeelden van thema’s zijn ‘De klant’ of ‘De markt’. Rondom dat thema leer je de theorie en de benodigde vaardigheden zoals: ondernemerschap, kritisch denken en persoonlijk leiderschap (soft skills). Bij elk thema krijg je te maken met gastsprekers uit het bedrijfsleven, bedrijfsbezoeken of ga je een opdracht doen bij een van onze leerwerkplaatsen. Je ontwikkelt hiermee ook belangrijke vaardigheden en jouw beroepshouding: dat is de gewenste houding die een werkgever vraagt van een werknemer. Wat je leert, pas je direct toe in het bedrijfsleven!

Creëer zelf de opleiding die bij je past
Onze opleidingen bestaan uit een basisdeel, een profieldeel en een aantal keuzedelen. Met keuzedelen kun je je opleiding verbreden of verdiepen. Je kunt zelfs modules volgen van andere economische opleidingen die je aanspreken. Of je kunt versnellen. Heb je bijvoorbeeld door werkervaring al bepaalde, benodigde vaardigheden opgedaan? Dan bekijken we samen wat dat betekent voor jouw leerroute. Jij bent bij ons baas over je eigen leerproces!

Leren doe je niet alleen in de klas
Het leuke van iets nieuws leren is niet alleen dat jij als persoon groeit. Als je bij ons studeert, stimuleren we je op alle mogelijke manieren om de beste te worden. Hoe je bij ons leert varieert: uiteraard leer je in de klas en vanuit leerwerkplaatsen. Ook leer je vanuit huis (digitaal) waar je zelfstandig of in groepsverband werkt aan opdrachten.

Persoonlijke begeleiding
Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor persoonlijke begeleiding. Dit gebeurt onder andere door gesprekken met studieloopbaanbegeleiders. Maar ook kun je sparren met docenten of met medestudenten. Door goede begeleiding krijg jij de kans om het maximale uit je opleiding te halen. Ook is er ruimte voor het oplossen van problemen waar je tegenaan loopt. We staan voor je klaar!

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Na de opleiding Retailspecialist kun je doorstromen naar de opleiding Ondernemer handel (Ondernemer retail) (bol) of Retailmanager (Manager retail) (bol en bbl). Dit zijn beide tweejarige niveau 4-opleidingen.

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Een andere interessante opleiding op het gebied van verkopen is de opleiding Commercieel medewerker.

Sluit

Aanmelden

Crebo
25809
Niveau
niveau 3
Traject
bol
Duur bol
2 jaar
Startmoment(en)
augustus
Opleidingstype
Mbo