(Junior) accountmanager

Vind je het leuk om veel contact te hebben met klanten? Ben jij representatief, klantgericht en wil je leren hoe je de klant kunt overtuigen om bij jou iets te kopen? Kun je goed werken onder druk en vind je het leuk om verkooptargets te halen? Dan is de opleiding Junior accountmanager jou op het lijf geschreven! Als junior accountmanager heb je een afwisselende baan, waarbij je veel onderweg bent naar klanten.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Als junior accountmanager ben je verantwoordelijk voor de verkoop van producten of diensten en het relatiebeheer met jouw klanten. Je verzamelt informatie (klant-, product- en marktinformatie) en je doet voorstellen voor het verkoopplan. Je houdt je bezig met het werven van nieuwe klanten (acquisitie), je voert verkoopgesprekken en maakt offertes op. Door middel van accountanalyses krijg je een goed beeld van de klant en kun je beter inspelen op zijn behoefte en wensen. Daarvoor stel je activiteitenplannen en accountplannen op. Je coördineert de uitvoering van die plannen en je evalueert ze. Promotieactiviteiten en klachtenafhandeling horen ook bij het werk.

Tijdens de opleiding Junior accountmanager is er veel aandacht voor de ontwikkeling van je commerciële en communicatieve vaardigheden, want je zult veel klanten bezoeken. Dat is één van de leukste onderdelen van het werk: als junior accountmanager ben je veel onderweg. Daarnaast krijg je veel vakken die je voorbereiden op de werkzaamheden en taken die horen bij een commerciële functie in het bedrijfsleven, zoals onderhandelen, inkopen en verkopen. Op school krijg je theorielessen, Nederlands, Engels, Duits, rekenen en loopbaan & burgerschap en volg je drie keuzedelen.

Praktijk
Wanneer je deze opleiding in de bbl (beroepsbegeleidende leerweg) volgt, heb je één dag per week les. Bij deze opleiding is het verplicht om minimaal 650 klokuur per schooljaar bij een erkend leerbedrijf te werken. Je werkt zelfstandig en wordt vanuit school begeleid door een bpv-docent.

Persoonlijke begeleiding
Tijdens de opleiding krijg je ook persoonlijke begeleiding. We doen dit middels persoonlijke gesprekken. Persoonlijke begeleiding gaat ook verder. Zo kan Albeda ook bij andere problemen helpen. Denk aan schuldhulpverlening of hulp bij het vinden van woonruimte.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Als junior accountmanager werk je zowel in het midden- en kleinbedrijf (mkb) als in grote ondernemingen.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een middenkaderopleiding (niveau 4) starten als je een van volgende vooropleidingen hebt:

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
 • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
 • diploma mbo niveau 3 (vakopleiding);
 • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Om een bbl-opleiding te kunnen volgen, heb je een arbeidsovereenkomst/bpv-overeenkomst nodig met een erkend leerbedrijf. De werkzaamheden die je bij dat leerbedrijf kunt doen, moeten overeenkomen met het niveau en de inhoud van de opleiding. Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een erkend leerbedrijf. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op  www.leerbanenmarkt.nl.

Studenten die zich aanmelden voor niveau 4 Junior accountmanager en op 1 september geen baan hebben op niveau 4, adviseren wij niet aan deze opleiding te beginnen. Als je direct van het vmbo komt en geen werkervaring hebt, is het namelijk lastig om een baan te vinden op niveau 4.

In principe heb je wel het recht om tot deze bbl-opleiding te worden toegelaten, maar je kan alleen doorgaan met deze opleiding als je uiterlijk op 31 december van dat studiejaar een bpv-plaats op het goede niveau gevonden hebt. Heb je deze niet op tijd gevonden, dan kan de onderwijsovereenkomst worden beëindigd.

Om deze reden adviseren wij één van de volgende drie mogelijkheden, met de eerste twee word je uiteindelijk voor hetzelfde beroep en niveau opgeleid:

1. je start met de bol-opleiding Junior accountmanager, niveau 4; dit is een driejarige opleiding waarbij je alle dagen naar school gaat en waarbij je in bepaalde periodes stage loopt;

2. je start met een bbl-opleiding Commercieel medewerker, niveau 3; dit is een tweejarige opleiding waarbij je zelf een leerbedrijf op het niveau van de opleiding zoekt. Wanneer je van het vmbo afkomt en nog maar weinig of geen werkervaring hebt, is het gemakkelijker een leerbedrijf op niveau 3 te vinden dan op niveau 4. Als je deze opleiding doet, zijn er twee mogelijke trajecten:

 • studenten met goede resultaten stromen na 1 jaar niveau 3 versneld door naar niveau 4, voorwaarde is dat ze alle vakken hebben behaald en een erkend leerbedrijf voor Junior accountmanager hebben gevonden waar ze werkzaamheden op niveau 4 kunnen doen;

 • na twee jaar heb je je diploma niveau 3 gehaald, daarna ga je door naar de tweejarige niveau 4 bbl-opleiding.

3. Je overlegt bij [email protected] Albeda over andere mogelijke opleidingen.

 

Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Als junior accountmanager ben je verantwoordelijk voor de verkoop van producten en diensten aan je klanten. Jij kan daarom makkelijk contact leggen met nieuwe klanten en je vindt het leuk om relaties met bestaande klanten te onderhouden. Je kunt goed onderhandelen en weet hoe je nieuwe klanten enthousiast kan maken voor jouw product. Het is belangrijk dat je je kunt inleven in de wensen van de klant, zodat je kunt inspelen op zijn wensen en behoeftes. Goed kunnen luisteren en kunnen meedenken met de klant is dan ook een must. Het is de bedoeling dat je hem of haar een goed advies kunt geven over het product of de dienst die hij of zij bij je wil kopen. Je benadert klanten en vraagstukken vanuit een commercieel oogpunt. Je bent goed op de hoogte van ontwikkelingen in de markt. Al je activiteiten zijn gericht op het verhogen van de omzet van het bedrijf waarvoor je werkt. Dat betekent niet per se dat je zo veel mogelijk moet verkopen. Als je bijvoorbeeld voor een verzekeringsmaatschappij werkt, beoordeel je of schadeclaims terecht zijn en ze afwijzen als dat nodig is.

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het cursusgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het cursusjaar 2020/2021.

Kosten bbl jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen cursusgeld.

Kosten bbl ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het cursusgeld € 606,-.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
Voor de gehele opleiding betaal je ongeveer 300 euro aan boeken en licenties.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • je meldt je uiterlijk 1 mei aan;
  (de uiterste aanmelddatum van 1 april voor mbo-opleidingen is vanwege de coronamaatregelen verlengd naar 1 mei).
 • je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
 • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 mei aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

In de intake kijken we naar jouw mogelijkheden en werkervaring en geven we je advies over niveau 3 of niveau 4, en over de keuze voor bbl of bol. Uiteindelijk gaat het erom dat jij op het juiste niveau kunt starten zodat je met succes de opleiding kunt afronden!

Sluit

Rotterdam-Rijnmond als leslocatie

Rotterdam-Rijnmond als leslocatie

Albeda College Economie & Ondernemen vindt dat heel Rotterdam-Rijnmond haar leslocatie is. Via verschillende leerwerkplaatsen verspreid door de gehele regio voeren we opdrachten uit voor bedrijven en organisaties. Zo doen we mee aan de Sociaal Ondernemen Challenge. Lees hier meer over alle initiatieven waarbij wij samenwerken met het bedrijfsleven.

Stage
Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een erkend leerbedrijf. Kijk voor een lijst van erkende leerbedrijven op de website  www.leerbanenmarkt.nl (voor bbl-studenten) of op www.stagemarkt.nl (voor bol-studenten).

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Na de opleiding Junior accountmanager kun je doorstromen naar hbo-opleidingen in de richting economie, zoals Commerciële economie, Small business en Retailmanagement.

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Zoek jij een andere opleiding in de wereld van de (internationale) handel of een andere commerciële opleiding? Kijk dan ook eens naar deze opleidingen op niveau 4:


 

Sluit

Aanmelden

Crebo
25132
Niveau
4
Traject
bbl
Duur bbl
3 jaar (2 jaar met diploma Commercieel medewerker)
Startmoment(en)
augustus 2021