Commercieel medewerker

Ben jij een geboren verkoper? Lijkt het je leuk om een klant te overtuigen om bij jou iets te kopen? Kun je goed werken onder druk en vind je het leuk om verkooptargets te halen? Als je daarbij ook nog graag met mensen omgaat, dan zit je helemaal goed bij de opleiding Commercieel medewerker. Als commercieel medewerker heb je een leuke en afwisselende baan waarin je goed gebruik kunt maken van jouw verkooptalent!

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Als commercieel medewerker ben je het eerste aanspreekpunt voor klanten. Je bent actief betrokken bij de verkoop van producten aan klanten. En dat kan van alles zijn, zoals mode of bouwmaterialen, maar ook diensten, zoals energie. Je legt contacten met bedrijven en je verzorgt de directe verkoop en service. Je onderhoudt ook relaties met bestaande klanten. Daarnaast heb je enkele administratieve taken, zoals rapporteren over het voorraadverloop en de afhandeling van klachten. Omdat je als commercieel medewerker goed moet kunnen verkopen, wordt er binnen de opleiding veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van je commerciële vaardigheden. Je krijgt niet alleen theorievakken tijdens de opleiding, maar ook veel praktijkvakken, zoals onderhandelen, inkopen en verkopen. Daarnaast krijg je Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap. Het eerste jaar van de opleiding Commercieel medewerker wordt aangeboden in combinatie met de opleidingen Vestigingsmanager groothandel en Assistent-manager groothandel. Als je tijdens het eerste jaar merkt dat commercieel medewerker toch niet iets voor je is, kun je dus altijd overstappen naar één van deze twee opleidingen.

Gemeenschappelijk economisch jaar
Alle eerstejaars studenten van de richtingen Marketing & Communicatie, Retail, Internationale groothandel of Commerciële logistiek volgen in het eerste jaar voor 70 procent hetzelfde programma in het zogenaamde gemeenschappelijk economisch jaar. Klik hier voor meer informatie.

Praktijkervaring
Naast theorielessen loop je ongeveer 25% stage en werk je ook veel in praktijkgerichte projecten. In het eerste jaar loop je ongeveer negen weken stage. Soms is dit een heel blok en soms zijn dit losse dagen. Ook in het tweede jaar is er een periode waarin je stage loopt. Omdat wij heel Rotterdam-Rijnmond als leslocatie zien, zul je naast je stage ook meewerken aan echte opdrachten voor het bedrijfsleven.

Persoonlijke begeleiding
Het kan altijd voorkomen dat je tijdens je opleiding tegen problemen aanloopt. Dat kunnen problemen met de opleiding zijn of problemen thuis. Daarom besteden we veel aandacht aan persoonlijke begeleiding. Hiervoor worden mentorlessen en persoonlijke gesprekken ingepland.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Na de opleiding Commercieel medewerker kun je aan het werk bij een klein-, midden- of groothandelsbedrijf.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een vakopleiding (niveau 3) starten als je een van volgende vooropleidingen hebt:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
  • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
  • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.
Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Als commercieel medewerker ben je het visitekaartje van het bedrijf waarvoor je werkt. Je ziet er dus netjes en verzorgd uit en je beschikt over goede mondelinge en schriftelijke communicatieve vaardigheden. Je moet je goed kunnen redden in verschillende talen, omdat het voor kan komen dat je te maken krijgt met buitenlandse klanten of relaties van je bedrijf. Je hebt rechtstreeks contact met klanten, dus je bent klantgericht en beleefd. Omdat je ook administratieve taken hebt, zoals de afhandeling van een verkoop of de afwikkeling van klachten, werk je netjes en zorgvuldig. Als verkoper ben je zelfbewust en heb je een commerciële instelling. Samenwerken doe je graag. Je moet ook veel weten van de producten of diensten die je verkoopt, zodat je vragen van klanten hierover goed kunt beantwoorden. Bovendien kun je te maken krijgen met het halen van verkooptargets, dus ben je stressbestendig en sta je stevig in je schoenen.

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2021/2022.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 608,- (in plaats van € 1216,-).
Het ministerie van Onderwijs (OCW) heeft vanwege de coronacrisis het lesgeld voor het studiejaar 2021-2022 eenmalig met 50% verlaagd. 

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
Voor de gehele opleiding betaal je ongeveer 630 euro aan boeken.

Binnen de opleiding volg je ook een aantal keuzedelen. De kosten voor de leermiddelen van de keuzedelen variëren van 0 euro tot 50 euro per keuzedeel.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • je meldt je uiterlijk 1 mei aan;
    (de uiterste aanmelddatum van 1 april voor mbo-opleidingen is vanwege de coronamaatregelen verlengd naar 1 mei).
  • je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
  • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 mei aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Sluit

Rotterdam-Rijnmond als leslocatie

Rotterdam-Rijnmond als leslocatie

Albeda College Economie & Ondernemen vindt dat heel Rotterdam-Rijnmond haar leslocatie is. In leerwerkplaatsen verspreid door de gehele regio voeren we opdrachten uit voor bedrijven en organisaties. Ook werken we samen met Rabobank Rotterdam in het project Move Your Skills. Lees hier meer over alle initiatieven waarbij wij samenwerken met het bedrijfsleven.

Stage
Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een stage. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op stagemarkt.nl.

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Na de opleiding Commercieel medewerker kun je doorstromen naar een éénjarige kopopleiding om niveau 4 te halen.

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Zoek jij een andere opleiding in de wereld van de internationale (groot)handel of een andere commerciële opleiding? Kijk dan ook eens naar deze opleidingen op niveau 3:

- Financieel administratief medewerker
- Secretaresse
- Verkoopspecialist

Sluit

Aanmelden

Crebo
25134
Niveau
3
Traject
bol
Duur bol
2 tot 3 jaar
Startmoment(en)
augustus 2021