mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

foto ter illustratie
Studenten poseren voor leslocatie
Student met dienblad en drankjes
Student met wijnglazen in de hand

Leidinggevende bediening

Ben je gastvrij, zelfstandig en ambitieus, werk je graag met mensen en beschik je over leidinggevende kwaliteiten? Dan is de opleiding Leidinggevende bediening bij Albeda Horecacollege echt iets voor jou. Tijdens de opleiding leidinggevende bediening word je klaargestoomd voor een leidinggevende functie in een middelgroot tot groot horecabedrijf.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Tijdens de bol-opleiding Leidinggevende bediening leer je de fijne kneepjes van het vak op school en tijdens je stage bij een erkend leerbedrijf.

Gastheerschap, leidinggeven
Als eerste word je natuurlijk opgeleid om een goede gastheer/gastvrouw te worden. Gedurende de opleiding besteden we veel aandacht aan het gastheerschap, leidinggeven en het ontwikkelen van management - en coachingsvaardigheden. Je volgt lessen als gastronomie, warenkennis, wijn, marketing, bedrijfseconomie en personeel & organisatie. Verder krijg je (groeps)opdrachten en leer je hoe je medewerkers moet aansturen, motiveren en coachen. Naast de vakgerichte lessen volg je ook lessen als Nederlands, Engels, Duits, loopbaan & burgerschap en rekenen. Verdiepen en verbreden van je kennis en vaardigheden doe je met het volgen van keuzedelen. Alle vakken worden zoveel mogelijk aangeboden in de context van het beroep, zodat je de theorie meteen leert toepassen in de praktijk. Je praktijklessen volg je in het schoolrestaurant VIPZ of bij Proef!.

Je werkt samen met andere studenten aan groepsopdrachten.

In alle schooljaren volg je een stage (bpv, beroeps-praktijkvorming).Tijdens je stage werk je met een bpv-werkboek en voer je stageopdrachten uit voor je opleiding. Je wordt begeleid  door een bpv-begeleider van de opleiding. Hij of zij is je aanspreekpunt en volgt je ontwikkelingen in het leerbedrijf.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden

Wat kan ik hiermee worden

Met een diploma Leidinggevende bediening kun je aan het werk in een middelgroot of groot horecabedrijf, zoals een hotel, café, (sterren-)restaurant of grand café en in de congres- en evenementenbranche. Als leidinggevende bediening ben je verantwoordelijk voor de gastvrijheidsbeleving van je gasten. Je bent het eerste aanspreekpunt voor de gasten en het personeel. Samen met je team zorg je ervoor dat het de gasten aan niets ontbreekt. Verder ben je verantwoordelijk voor het maken van de werkplanning en het uitvoeren van de werkzaamheden. Je ziet erop toe dat je team de werkzaamheden volgens de regels uitvoert. Als de manager afwezig is, neem je zijn taken over. Daarnaast heb je regelmatig werkoverleg met de andere leidinggevenden.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een middenkaderopleiding (niveau 4) starten als je een van de volgende vooropleidingen hebt:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
  • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
  • diploma mbo niveau 3 (vakopleiding);
  • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.
Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben

Welke vaardigheden moet je hebben

Als leidinggevende bediening geef je leiding aan een team van gastheren en gastvrouwen. Het is dan ook belangrijk dat je over leidinggevende vaardigheden beschikt en mensen kunt motiveren en coachen. Je werkt graag met mensen samen en je vindt het leuk om ze enthousiast te maken. Daarnaast beschik je over organisatie- en planningstalent. Zo kun je de werkzaamheden binnen een team goed plannen en verdelen. Je weet precies wie welke taken het beste kan uitvoeren. Aangezien je in de horeca werkt, is het belangrijk dat je hygiënisch en servicegericht werkt. Je ziet erop toe dat de zaak er schoon, netjes en sfeervol uitziet. Je vindt het niet erg om hard te werken, je bent stressbestendig en zet je graag in als het druk is. Verder heb je geen negen tot vijf mentaliteit. Tenslotte ben je zeer ambitieus en wil je steeds beter worden in je vak.

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2023/2024.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1357,-.

Ben je 18+ of word je binnenkort 18? Dan kun je studiefinanciering, een studentenreisproduct en misschien een aanvullende beurs krijgen.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
Voor de gehele opleiding betaal je ongeveer 525 euro aan kleding, boeken en licenties.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
    je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
  • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Sluit

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Voor een overzicht van erkende stagebedrijven kijk je op stagemarkt.nl.

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Met het diploma Leidinggevende bediening kun je doorstromen naar andere niveau 4-opleidingen of naar een hbo-opleiding, zoals de lerarenopleiding.

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Wil je een expert worden op het gebied van de gastronomie, kijk dan ook bij de opleiding Gastronoom-sommelier. Past het werken in de keuken beter bij je? Kijk dan eens bij de opleiding Leidinggevende keuken. Of kies voor de opleiding Horeca manager ondernemer.

Sluit

Aanmelden

Crebo
25170
Niveau
niveau 4
Traject
bol
Duur bol
3 jaar
Startmoment(en)
februari, augustus
Opleidingstype
Mbo

Student vertelt

Alle blogs