mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Sophie

Sophie: ‘Een goede cappuccino maken is echt een kunst’

De 20-jarige Sophie Opbroek volgt de opleiding Leidinggevende bediening niveau 4 bij Albeda Horecacollege op de locatie De Vloot in Maassluis. Ze is lid van het horeca wedstrijdteam waarin ze het beste van zichzelf laat zien.

“Meedoen aan wedstrijden is echt fantastisch. Mijn specialiteit is het maken van de perfecte kop koffie; dat is zo’n geweldig product met zoveel mogelijkheden! Een goede cappuccino maken is echt een kunst. Koffie drinken doet bijna iedereen, dat maakt het product zo interessant. De brandtechnieken, de ‘latte art’ met de figuurtjes in een cappuccino, de verschillende soorten melk die je kunt gebruiken; ik ontdek steeds weer nieuwe dingen. Het blijft een feest om op onderzoek uit te gaan wat wel of niet mogelijk is met koffie. Koffie maken is veel meer dan alleen op een knopje drukken van een koffiemachine!’’

Waarom volg je deze opleiding?
“Eigenlijk wilde ik sportdocent worden. Maar door mijn bijbaantje bij Doppio Espresso en het enthousiasme van mijn nicht, die ook in de horeca werkt, heb ik deze richting gekozen. Daar heb ik absoluut geen spijt van. Eerst heb ik Zelfstandig werkend gastvrouw niveau 3 afgerond en na een jaartje werken begon het toch weer te kriebelen om een vervolgstudie te gaan doen. Het is aantrekkelijk om binnen een jaar een diploma op niveau 4 te kunnen behalen met deze opleiding, die ook nog eens hartstikke leuk is.”

 

Je doet mee aan wedstrijden. Waarom?
“Omdat ik wil winnen! Tijdens mijn vorige opleiding deed ik ook mee aan wedstrijden. Ik heb bijvoorbeeld aan de Zeeuwse mosseltrofee meegedaan. Een van de onderdelen is het openmaken van oesters aan tafel. Dat heb ik tijdens mijn schoolexamens ook laten zien, zodat ik dus meteen profijt had van dat wedstrijdonderdeel. Ook heb ik meegedaan aan de vakwedstrijd ‘Skills Heroes’. Ik ben zelfs een keer naar Twente gereisd voor de ‘Serving Olympics’. Daar volgde ik workshops over cocktails, koffie en wijn. Wedstrijden tegen andere scholen hoorden ook bij het programma, dus daar heb ik natuurlijk ook aan meegedaan.”

Hoe bereid je je voor?
“Mijn wedstrijd in Litouwen heet ‘Barista’. Dat betekent dat we in teamverband twee espresso’s, twee cappuccino’s en twee cocktails met koffie moeten maken. En we krijgen toetsvragen over koffie. Ter plekke krijg je pas de ingrediënten te horen waar we mee moeten werken, zoals bijvoorbeeld havermelk. Ik bereid me voor door heel veel over koffie te lezen en heel veel te oefenen. De koffieleverancier van Albeda, Manhattan Coffee Roasters, is ook erg betrokken en geeft ons regelmatig workshops. We krijgen goede begeleiding vanuit school en ik ben zelf bereid er ook veel voor te doen!

Toekomstdroom?
“Mijn hart ligt bij koffie, dus in die richting zal het wel iets worden. Een eigen tuktuk met een koffiezetapparaat erin, zoiets lijkt me wel wat.”