mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Jonge man oefent reanimatie op een pop

Verzorgende-IG (regulier)

Vind je het leuk om voor mensen te zorgen en heb je aandacht voor ze? Om aan de slag te gaan als verzorgende-IG (VIG) is het van belang dat je flexibel bent en van afwisseling houdt. Als jij graag samenwerkt en echt het verschil wilt maken voor cliënten, dan is de opleiding Verzorgende-IG (VIG) zeker iets voor jou.

Basisjaar
Bij deze opleiding is het mogelijk om te starten in een basisjaar voor de opleiding Verzorgende-IG en Mbo-verpleegkunde. Als je nog niet direct kan kiezen welke opleiding je wil gaan doen, heb je een jaar om uit te vinden wat bij jou past. Je maakt kennis met de zorg en de verschillende werkvelden waar je als verzorgende of verpleegkundige kan gaan werken. Na het basisjaar kom je in het tweede jaar van de opleiding Verzorgende-IG (nog 2 jaar) óf Mbo-verpleegkundige (nog 3 jaar).

Eens in de vier jaar doet de Inspectie van het Onderwijs uitgebreid onderzoek bij de opleidingen van Albeda. In 2020 werd de opleiding Verzorgende-IG met goed beoordeeld!
Zie hier het volledige inspectierapport.

Naast het reguliere onderwijs (waarbij je met de opleiding start in augustus of februari) zijn er in overleg ook flexibele of maatwerk routes mogelijk.
Heb je al ervaring (en diploma's) in de sector zorg of welzijn dan kun je dit traject misschien ook verkort doen. Informeer naar de mogelijkheden bij contactpersonen van deze opleiding.

Logo AandeBak-Garantie

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Je krijgt tijdens de opleiding lessen die jou klaarstomen voor het werk als verzorgende-IG (VIG). Om te mogen werken in de praktijk moet je over bepaalde kennis en vaardigheden beschikken. Die kennis doe je op tijdens de lessen op school en tijdens je stage. De vaardigheden die je leert, pas je toe in de praktijk, zodat je er nog beter in wordt.

Bol-traject
De opleiding is een bol-traject waarbij je lessen volgt op school, maar ook stage gaat lopen. Dat doe je gedurende de hele opleiding. Je loopt stage in de beroepspraktijk waar je direct toepast wat je op school hebt geleerd. Je leert hoe je mensen kunt helpen en begeleiden bij hun persoonlijke verzorging. Ook krijg je theorielessen Nederlands, rekenen en het vak loopbaan & burgerschap.

Daarnaast leer je verschillende verpleegtechnische handelingen aan, zoals katheteriseren, het verzorgen van wonden en het geven van sondevoeding. Ook leer je welke medicatie je cliënten gebruiken en hoe je daarmee omgaat. Je helpt cliënten bij activiteiten en je leert hoe je ze zo goed mogelijk ondersteunt bij het doen van dingen die ze (nog) zelf kunnen. Zo zorg je dat mensen zelf de controle houden. Je leert te kijken en te luisteren naar je cliënten, zodat je ze optimaal kunt ondersteunen.

Basisjaar
Het is ook mogelijk om te starten in een basisjaar voor de opleiding Verzorgende-IG en Mbo-verpleegkunde. Als je nog niet direct kan kiezen welke opleiding je wil gaan doen, heb je een jaar om uit te vinden wat bij jou past. Je maakt kennis met de zorg en de verschillende werkvelden waar je als verzorgende of verpleegkundige kan gaan werken (ziekenhuis, verpleeghuis, thuiszorg, gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg). Je krijgt les over het verzorgen en begeleiden van cliënten, waarbij je ook kennis krijgt over de anatomie van het lichaam en de verschillende ziektebeelden. Tijdens je stage breng je het geleerde in de praktijk waarbij je begeleid wordt door de zorginstelling en je begeleider van school.

Tijdens het basisjaar zijn er meerdere momenten waarop je met je slb-er bespreekt welke opleiding bij je past en wat jij zelf wilt. Dit gebeurt aan de hand van een aantal criteria zodat je weet wat je moet doen om de opleiding van je keuze in het tweede jaar te vervolgen. Na het basisjaar kom je in het tweede jaar van de opleiding Verzorgende-IG (nog 2 jaar) óf Mbo-verpleegkundige (nog 3 jaar).

Dunya traject
Iedereen verdient een kans om in de zorg te werken. Het Dunya traject maakt dit mogelijk. Dus ben jij pas in Nederland of al een tijdje én je wilt graag je diploma behalen? Lees hier dan meer over het Dunya traject. Je staat er niet alleen voor, we doen het samen.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Met de opleiding tot Verzorgende-IG (VIG) leer je vaardigheden die je in de praktijk gaat uitoefenen. Je werkt met mensen die zorg nodig hebben. Na je opleiding mag je werken als verzorgende-IG (VIG) in de sector gezondheidszorg.

Er zijn verschillende werkvelden en branches waar jij aan de slag kunt met jouw diploma Verzorgende-IG (VIG). Je kunt bijvoorbeeld in de thuiszorg gaan werken, maar ook in een zorginstelling, zoals een verpleeghuis. Ook kun je in de geestelijke gezondheidszorg of gehandicaptenzorg je carrière beginnen. Je zult met veel verschillende mensen gaan werken, dat maakt het zo afwisselend. Je kunt in de kraamzorg werken met vrouwen die net bevallen zijn, maar ook met ouderen of chronisch zieken. Een baan als verzorgende-IG (VIG) is uitdagend en veelzijdig.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een vakopleiding (niveau 3) starten als je een van volgende vooropleidingen hebt:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
  • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
  • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.
Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Je leert op school en in de praktijk hoe je mensen ondersteuning biedt bij hun persoonlijke verzorging. Omdat ouderen steeds langer thuis blijven wonen en mensen minder lang in een ziekenhuis verblijven, is jouw werk als verzorgende-IG (VIG) erg belangrijk. Je zorgt ervoor dat je cliënten zoveel mogelijk zelf de regie houden en je helpt ze zo goed mogelijk. Je moet hiervoor flexibel, geduldig en betrouwbaar zijn. De cliënt moet op je kunnen bouwen.

Je helpt cliënten met activiteiten en voert verschillende verpleegtechnische handelingen uit. Je kunt hierbij denken aan het verzorgen van wonden, het geven van sondevoeding en het inbrengen van een katheter. Het is van belang dat je zorgzaam bent en het leuk vindt om mensen te helpen. Ook kun je uitstekend samenwerken, zowel met cliënten, als met collega’s. Communicatie is een groot onderdeel van je beroep, dus goede sociale vaardigheden zijn een must. Het is belangrijk dat jij mensen met respect behandelt en luistert naar hun behoeften, zodat je je hulp daarop kunt afstemmen.

Werk in de gezondheidszorg betekent dat je onregelmatige werktijden hebt en om kunt gaan met stress. Je zult soms ook in het weekend, ’s avonds of ’s nachts werken.

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2023/2024.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1357,-.

Ben je 18+ of word je binnenkort 18? Dan kun je studiefinanciering, een studentenreisproduct en misschien een aanvullende beurs krijgen.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Verplichte kosten
Voor de gehele opleiding betaal je ongeveer 550 euro voor boeken en licenties.

Vrijwillige kosten
Voor de gehele opleiding betaal je ongeveer 350 euro voor een laptop. Als je al een goed werkende laptop hebt hoef je die niet aan te schaffen. 

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
    je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
  • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

De intakeactiviteit waaraan je moet deelnemen om recht te behouden op toelating is de kennismakingsactiviteit. Je ontvangt hiervoor een uitnodiging.

Sluit

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Eerste leerjaar
In het eerste leerjaar ga je eerst twintig weken naar school, waar je lessen volgt. Daarna loop je twintig weken stage in de beroepspraktijk. Dat doe je twee of drie dagen en de andere twee dagen ga je naar school.

Tweede en derde leerjaar
In het tweede en derde leerjaar is de verdeling tussen school en stage afhankelijk van je leerroute.

AanDeBak-garantie
Deze opleiding doet mee met de AanDeBak-garantie. Klik hier voor meer informatie.

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Met een afgeronde opleiding Verzorgende-IG (VIG) bol kun je naar een niveau 4-opleiding doorstromen, zoals Mbo-verpleegkundige, Thuisbegeleider of Praktijkopleider.

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Als je net even iets anders zoekt, is de opleiding Verzorgende-IG (VIG) en Maatschappelijke zorg niveau 3 misschien iets voor jou.

Sluit

Aanmelden

Crebo
25656
Niveau
niveau 3
Traject
bol
Duur bol
3 jaar
Startmoment(en)
februari, augustus
Opleidingstype
Mbo

Student vertelt

Alle blogs