Verzorgende-IG (verkort)

Ben je flexibel, ondernemend en werk je graag samen? Voor de opleiding Verzorgende-IG (VIG) is het belangrijk dat je aandacht voor mensen hebt. Heb je daarbij graag afwisselend werk waarbij je mensen ondersteuning biedt? Als je het verschil wilt maken, dan is de opleiding Verzorgende-IG (VIG) echt iets voor jou.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Je krijgt tijdens de opleiding lessen die jou klaarstomen voor het werk als verzorgende-IG (VIG). Om te mogen werken in de praktijk moet je over bepaalde kennis en vaardigheden beschikken. Die kennis doe je op tijdens de lessen op school en tijdens je stage. De vaardigheden die je leert, pas je toe in de praktijk, zodat je er nog beter in wordt.

Bol-traject
De opleiding is een bol-traject. Je volgt lessen op school, maar je loopt ook stage. Dat doe je gedurende de hele opleiding. Je loopt stage in de beroepspraktijk waar je direct toepast wat je op school hebt geleerd. Je leert hoe je mensen kunt helpen en begeleiden bij hun persoonlijke verzorging. Ook krijg je theorielessen Nederlands, rekenen en het vak loopbaan & burgerschap.

Daarnaast leer je verschillende verpleegtechnische handelingen aan, zoals katheteriseren, het verzorgen van wonden en het geven van sondevoeding. Ook leer je welke medicatie je cliënten gebruiken en hoe je daarmee omgaat. Je helpt cliënten bij activiteiten en je leert hoe je ze zo goed mogelijk ondersteunt bij het doen van dingen die ze (nog) zelf kunnen. Zo zorg je dat mensen zelf de controle houden. Je leert te kijken en luisteren naar je cliënten, zodat je ze optimaal kunt ondersteunen.

Hoe jouw opleiding eruit ziet, hangt af van je vooropleidingen in de zorg. Dit bepaalt ook de duur van je opleiding. Bij de verkorte variant van de opleiding Verzorgende-IG (VIG) wordt alles zoveel mogelijk op jouw ervaring afgestemd.

Instroom voor afgebroken trajecten (bol)
Deze verkorte opleiding is bestemd voor verzorgenden die een deel van de opleiding eerder hebben gedaan en daar bewijzen van hebben. Je kunt dan instromen in het eerste, tweede of derde leerjaar. Door jouw eerdere opleiding(en) krijg je vrijstellingen, zodat je bepaalde vakken of onderdelen niet meer hoeft te doen. De duur en de kosten van je opleiding zijn afhankelijk van het aantal vrijstellingen dat je hebt.

Dienstverlening: zorg en welzijn niveau 2 naar VIG
Dit traject is bestemd voor helpenden zorg en welzijn die minimaal twintig weken stage- of werkervaring in de zorg hebben. Deze variant van de opleiding duurt twee en een half jaar.

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Met de opleiding tot Verzorgende-IG (VIG) leer je vaardigheden die je in de praktijk gaat uitoefenen. Je werkt met mensen die zorg nodig hebben. Na je opleiding mag je werken als verzorgende-IG (VIG) in de sector gezondheidszorg.

Er zijn verschillende werkvelden en branches waar jij aan de slag kan met jouw diploma Verzorgende-IG (VIG). Je kunt bijvoorbeeld in de thuiszorg gaan werken, maar ook in een zorginstelling, zoals een verpleeghuis of een zorghotel. Ook kun je in de geestelijke gezondheidszorg of gehandicaptenzorg je carrière beginnen. Je zult met veel verschillende mensen werken. Dat maakt je werk heel afwisselend. Je kunt in de kraamzorg werken met vrouwen die net bevallen zijn, maar ook met ouderen of chronisch zieken. Een baan als verzorgende-IG (VIG) is uitdagend en veelzijdig.

 

Toelatingseisen

Toelatingseisen

De toelatingseisen zijn afhankelijk van het traject dat je gaat volgen.

Traject Dienstverlening: zorg en welzijn naar VIG
Voor het traject Dienstverlening: zorg en welzijn naar VIG moet je in het bezit zijn van het diploma Helpende zorg en welzijn. Je moet ook minimaal twintig weken aantoonbare stage- of werkervaring hebben in het verzorgen van cliënten bij hun algemene dagelijkse handelingen.

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Je leert op school en in de praktijk hoe je mensen ondersteuning biedt bij hun persoonlijke verzorging. Omdat mensen steeds langer thuis blijven wonen en minder lang in een ziekenhuis verblijven, is jouw werk als verzorgende-IG (VIG) erg belangrijk. Je zorgt ervoor dat je cliënten zoveel mogelijk zelf de regie houden en je helpt ze zo goed mogelijk. Je moet hiervoor flexibel, geduldig en betrouwbaar zijn. De cliënt moet op je kunnen bouwen.

Je helpt cliënten met activiteiten en voert verschillende verpleegtechnische handelingen uit. Denk hierbij aan het verzorgen van wonden, het geven van sondevoeding en het inbrengen van een katheter. Het is van belang dat je zorgzaam bent en het leuk vindt om mensen te helpen. Ook kun je uitstekend samenwerken, zowel met cliënten, als met collega’s. Communicatie is een groot onderdeel van je beroep, dus goede sociale vaardigheden zijn een must. Het is belangrijk dat jij mensen met respect behandelt en luistert naar hun behoeften, zodat je je hulp daarop kunt afstemmen.

Werken in de gezondheidszorg betekent dat je onregelmatige werktijden hebt en om kunt gaan met stress. Je zult soms ook in het weekend, ’s avonds of ’s nachts werken.

 

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het cursusjaar 2020/2021.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1202,-.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
In het eerste leerjaar betaal je ongeveer 210 euro voor boeken en licenties.
Voor de gehele opleiding zijn de kosten ongeveer 370 euro.

Binnen de opleiding volg je ook een aantal keuzedelen. De kosten voor de leermiddelen van de keuzedelen bedragen ongeveer 45 euro per keuzedeel.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
  • je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
  • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

De intakeactiviteit waaraan je moet deelnemen om recht te behouden op toelating is de kennismakingsactiviteit. Je ontvangt hiervoor een uitnodiging.

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

De verdeling tussen stage en school is afhankelijk van je leerroute.

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Met het diploma Verzorgende-IG (VIG) kun je doorgaan naar een niveau 4-opleiding. Bijvoorbeeld Thuisbegeleider, Praktijkopleider of Mbo-verpleegkundige.

 

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Als je net even iets anders zoekt, is de opleiding Verzorgende-IG (VIG) & maatschappelijke zorg niveau 3 misschien iets voor jou.

Aanmelden

Crebo
25491
Niveau
3
Traject
bol
Duur bol
Afhankelijk van vooropleiding(en)
Verkort
Verzorgende individuele gezondheidszorg (VIG) verkorte variant
Startmoment(en)
februari 2021, augustus 2021