mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Jonge man en vrouw helpen kinderen met klimoufit

Zelfstandig medewerker leisure & hospitality

Over de opleiding
Vind jij het leuk om mensen te vermaken, spellen te spelen, sportieve activiteiten te bedenken en uit te voeren? En sta je graag op het toneel voor een groot of klein publiek?  Dan past Leisure & Hospitality helemaal bij jou!

Bij deze mbo niveau 3-opleiding leer je alles over Leisure (vrije tijd) en Hospitality (gastvrijheid). Jij zorgt ervoor dat gasten een onvergetelijke vakantie hebben. Je begeleidt (teambuildings)activiteiten of bezorgt gasten de tijd van hun leven tijdens een dagje uit in bijvoorbeeld een attractiepark. Vanuit onze standplaats Rotterdam nemen we je mee op verschillende werkbezoeken en doe je bij verschillende bedrijven praktijkervaring op.

Binnen de recreatiebranche neemt de werkgelegenheid enorm toe. Wie denkt dat het alleen maar gaat om seizoenswerk heeft het mis. Het hele jaar door is er vraag naar goed opgeleid personeel. Ook in de winter kun je aan de slag in de animatie op bijvoorbeeld een van de bungalowparken in Nederland die 365 dagen per jaar geopend zijn. Buiten Nederland zijn er ook genoeg opties; De Canarische Eilanden zijn populaire vakantiebestemmingen in de winter, en als je van sporten in de sneeuw en bergen houdt, is er ook op die locaties genoeg werk als recreatie- of animatiemedewerker.

Deze opleiding leidt je in twee jaar op tot zelfstandig medewerker. De vaardigheden en kennis die je opdoet ga je gebruiken wanneer je aan de slag gaat bij een attractiepark, vakantiepark, evenementenbranche en andere dag- en verblijfsrecreatieparken. Weet je al dat je ook graag Leidinggevende leisure & hospitality (niveau 4) wil doen? Dan kun je vanaf het tweede jaar ook het vak management kiezen, je volgt dan na afronding van je niveau 3-diploma nog versneld de niveau 4-opleiding. Na afronding kun je eventueel ook doorstromen naar een andere niveau 4-opleiding.

Word jij enthousiast van het werken met mensen en houd jij ervan om in de picture te staan? Ben je ook nog eens sportief en creatief? Dan zijn wij op zoek naar jou voor onze opleiding Zelfstandig medewerker leisure & hospitality!

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Wij leiden je op om te gaan werken in de recreatieve branche. Dat zou in een vakantiepark kunnen zijn, maar ook bij een: outdoorbedrijf, attractiepark, evenementenbureau of in een hotel. Hier kun je activiteiten voor de gasten verzorgen of administratieve werkzaamheden verrichten.

Om goed voorbereid de arbeidsmarkt op te gaan, ben je tijdens je opleiding bezig om vaardigheden te ontwikkelen die gedurende je loopbaan onmisbaar zijn. Zo leer je wat je kwaliteiten en talenten zijn en hoe je deze het beste in kunt zetten. Naast het leren kennen van jouw kwaliteiten, wordt er een stukje pedagogiek gegeven. Dit geeft jou een beter beeld over de doelgroepen waarmee je te maken zult krijgen in de toekomst.

Om goed voorbereid de arbeidsmarkt op te gaan, wordt er bij het vak hospitality aandacht besteed aan het ontwikkelen van sociale vaardigheden, hostmanship en het leren van procedures die horen bij frontoffice-werkzaamheden. De opleiding geeft studenten binnen het onderwijsprogramma de gelegenheid om ervaringen op te doen in het werken in het buitenland. Om jezelf internationaal aantrekkelijk te maken, volg je bij ons standaard Engels en Duits. Ook kun je kiezen voor management om eventuele doorstroming naar niveau 4 makkelijker te maken.

Een groot deel van de opleiding bestaat uit het leren vermaken van de gasten. De vakken sport en show & entertainment zijn dan ook belangrijk binnen ons onderwijs. Bij het vak sport wordt onder andere aandacht besteed aan dans- en outdooractiviteiten. Bij het vak show & entertainment wordt aandacht besteed aan: toneel, musical en presentatievaardigheden. Naast jezelf kunnen presenteren op een podium, vinden wij het ook belangrijk dat je leert hoe je social media in kan zetten voor promotiewerk.

Als team van deskundige docenten met kennis van de ontwikkelingen binnen het werkveld, kunnen wij de kwaliteit van het onderwijs waarborgen. Wij kunnen daarnaast studenten met een zorgvraag de aandacht geven die zij nodig hebben, om de opleiding succesvol af te ronden. Zelfstandig medewerker leisure & hospitality is een unieke opleiding waarmee je jezelf kunt specialiseren om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Met een afgeronde opleiding Zelfstandig medewerker leisure & hospitality kun je onder andere werken bij vakantieparken, campings, resorthotels en groepsaccommodaties. Je kunt ook aan de slag bij bedrijven die zich richten op dagrecreatie, zoals attractieparken, sportbedrijven of indoor- en outdoororganisaties. Hier ben je verantwoordelijk voor frontoffice-werkzaamheden en werk je samen met een groep recreatiemedewerkers. Je voert activiteiten zelfstandig uit en houdt de administratie bij.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een vakopleiding (niveau 3) starten als je een van volgende vooropleidingen hebt:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
  • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
  • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.
Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Als Zelfstandig medewerker leisure & hospitality heb je veel contact met gasten en klanten. Je hebt een dienstverlenende en klantvriendelijke instelling en bent communicatief sterk. Verder ben je een echte gangmaker en kom je enthousiast over bij gasten. Je kunt ze dan ook goed overtuigen om mee te doen aan een activiteit. Je beschikt over inlevingsvermogen en pikt signalen van je klanten gemakkelijk op. Zo kun je inschatten wat gasten leuk of belangrijk vinden en speel je hier op in. Je bent een echte teamplayer die goed overweg kan met veel andere mensen. Je kunt zelfstandig werken en je durft beslissingen te nemen.

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2023/2024.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1357,-.

Ben je 18+ of word je binnenkort 18? Dan kun je studiefinanciering, een studentenreisproduct en misschien een aanvullende beurs krijgen.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
Voor de gehele opleiding betaal je ongeveer 400 euro aan boeken. Daarnaast vragen wij je ook zelf voor een laptop te zorgen met een geïntegreerde microfoon en een camera.

Vrijwillige kosten
Om deel te kunnen nemen aan een studiereis betaal je een eigen bijdrage. Deelname aan de studiereis is niet verplicht.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
    je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
  • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Sluit

Leerwerk - en stagebedrijven

Leerwerk - en stagebedrijven

Werkervaring doe je bij ons niet alleen op door het volgen van een stage in Nederland of het buitenland, maar ook tijdens projectweken in samenwerking met klasgenoten.

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Wij leiden de studenten zodanig op dat de overstap naar een aansluitende niveau 4-opleiding makkelijk gemaakt kan worden. Je kunt in leerjaar 2 al extra het vak management volgen zodat de niveau 4-opleiding Leidinggevende leisure & hospitality versneld kunt behalen na het behalen van je niveau 3 diploma.

Andere studenten hebben de overstap gemaakt naar niveau 4 opleidingen in de Zorg, Pedagogisch werk en Artiest.

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Is deze opleiding toch niet helemaal wat je zoekt? Denk dan eens aan de opleiding: Zelfstandig medewerker travel & hospitality.

Past horeca toch meer bij je? Kijk dan eens bij de opleidingen Meewerkend horeca ondernemer, Manager ondernemer horeca of Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw.

Sluit

Aanmelden

Crebo
25648
Niveau
niveau 3
Traject
bol
Duur bol
2 jaar
Startmoment(en)
augustus
Opleidingstype
Mbo

Student vertelt

Alle blogs