Zelfstandig werkend kok

Houd jij er van om mensen in een sfeervolle omgeving te verwennen met lekker eten? Ben je in je element als je achter de pannen staat? Houd jij je hoofd koel als je aan de lopende band de heerlijkste gerechten samenstelt in een warme keuken? Tijdens de opleiding Zelfstandig werkend kok leer je de kneepjes van het horecavak.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

In de opleiding wordt veel aandacht besteed aan de praktische vaardigheden die je nodig hebt om in dit beroep te werken. In de praktijklessen leer je de fijne kneepjes van het vak. Je organiseert projecten en presenteert vakgerichte onderdelen, zoals proeverijen, kooksessies, warenkennis en gastronomie (kennis van wijnen en gerechten). De theoretische vakken worden zoveel mogelijk aangeboden tijdens de praktijklessen. Daarnaast volg je lessen Nederlands, Engels, loopbaan & burgerschap, informatica en rekenen, waarbij je op zoek gaat naar informatie en deze leert toepassen. Daarbij word je begeleid door een docent.
 
Tijdens de opleiding maak je een keuze voor het soort bedrijf waar je graag wilt gaan werken. Je kunt kiezen voor procesmatige organisaties, zoals bijvoorbeeld zorginstellingen of ambachtelijke organisaties, zoals horecabedrijven.

Ook loop je tijdens de opleiding stage (bpv). In het leerbedrijf werk je met een bpv-werkboek of stageopdrachten aan je opleiding. Deze opdrachten sluiten aan bij wat je in de theorie geleerd hebt. Tijdens je stage/werk word je dan ook begeleid door een bpv-begeleider van de opleiding. Je bpv-begeleider is je aanspreekpunt en volgt je ontwikkeling in het leerbedrijf.

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Je bereidt gerechten voor en werkt ze af voor uitgifte. Daarbij plan je je werkzaamheden vaak zelfstandig. Je past recepten aan en houdt rekening met de specifieke wensen van gasten (zoals bijvoorbeeld diëten). Verder maak je de werkruimtes, gereedschappen en machines in de keuken schoon en verricht je onderhoud aan de keukeninventaris. Wanneer je werkzaam bent als zelfstandig werkend kok geef je anderen opdrachten en bewaak je de planning. Je vernieuwt en verbetert de dienstverlening van de keuken. Daarbij moet je bijvoorbeeld denken aan het ontwikkelen van nieuwe recepten. Ten slotte voer jij als kok berekeningen uit voor het bepalen van de verkoopprijs en de winst van de gerechten.

Je kunt aan de slag in bijvoorbeeld restaurants, instellingen zoals bejaardentehuizen of ziekenhuizen en cateraars.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een vakopleiding (niveau 3) starten als je een van volgende vooropleidingen hebt:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
  • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
  • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Als zelfstandig werkend kok is geen uitdaging je te groot. Je kunt goed in een team werken en bent uitstekend in het plannen van je werkzaamheden. Daarbij streef je altijd naar een perfect resultaat. Je bent klantgericht en daarom houd je graag rekening met de wensen van de gasten in het restaurant. Ook werk je nauwkeurig en hygiënisch. Verder kun je goed tegen stress en werk je extra hard in drukke tijden. Wisselende werktijden zie je als een uitdaging. Daarnaast werk je met plezier aan het vergroten van je vakkennis en het verbeteren en vernieuwen van de gerechten van de kaart en de bereidingswijzen in de keuken.

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het cursusgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het cursusjaar 2018/2019.

Kosten bbl jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen cursusgeld.

Kosten bbl ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het cursusgeld € 582,-.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Tegemoetkoming studiekosten
Ouders met een inkomen minder dan 120% van het sociaal minimum kunnen voor hun kinderen onder de 18 jaar een aanvraag indienen voor een tegemoetkoming in de kosten van boeken en leermiddelen bij het Albeda Studentenfonds. Hier lees je meer informatie over de zogenaamde ‘18min regeling’.

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Is dit de juiste opleiding voor jou? ​Meld je dan digitaal aan via de aanmeldbutton op deze pagina.
Je wordt uitgenodigd voor een intake. Je krijgt een persoonlijk gesprek en je doet een computertest. De resultaten zullen met jou besproken worden. Tijdens de intake gaan we na of de opleiding van jouw keuze goed past bij jouw vooropleiding, jouw ambities en jouw motivatie.

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een erkend leerbedrijf.

Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op stagedocenten.s-bb.nl

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Met het diploma Zelfstandig werkend kok kun je doorstromen naar de niveau 4 opleiding Gespecialiseerd kok en Leidinggevende keuken.

 

Vragen

Vragen

Heb je vragen over deze opleiding?
Onder het kopje 'Vragen of opmerkingen' kun je je vraag stellen aan de contactpersoon van deze opleiding per locatie.
Je kunt je vraag ook stellen via horecatoerisme@albeda.nl.

Voor algemene vragen kun je ook contact opnemen met het Studie info punt.

Meelopen/proefstuderen

Meelopen/proefstuderen

Heb je interesse om te komen proefstuderen of een dag mee te lopen?
Mail dan naar horecatoerisme@albeda.nl en geef je opleidingsinteresse aan. Wij nemen contact met je op!

Proefstuderen
Zit je in het vierde jaar van het vmbo en heb je interesse in een opleiding? Kom dan proefstuderen!
Samen met andere geïnteresseerden volg je een programma waarbij je uitgebreid kennis maakt met de opleiding. Je ontmoet studenten die de opleiding al volgen en er worden verschillende activiteiten georganiseerd die je kennis laten maken met het beroep in de praktijk. Op deze manier wordt het makkelijker voor je om een keuze te maken.

Meeloopdagen
We bieden aan leerlingen uit het vierde jaar van het vmbo de mogelijkheid om een dagje mee te lopen. Hierbij word je gekoppeld aan een student die de opleiding al volgt. Je ziet en hoort veel tijdens een meeloopdag. Zo kun je beter inschatten of de opleiding echt bij je past.

Opleidingsnieuws

Opleidingsnieuws

Wil je meer weten?

Lees alles in de 4e editie van ons magazine: Samen Bouwen
Of lees de 3e editie: Binden & Boeien

Aanmelden

Crebo
25182
Niveau
3
Traject
bbl
Duur bbl
3 jaar
Startmoment(en)
augustus 2019, februari 2019