Kok

Vind jij het leuk om te koken en wil je dit graag professioneel voor anderen doen? Meld je dan aan voor de opleiding Kok. Je leert hoe je spannende gerechten samenstelt, maar bijvoorbeeld ook hoe je omgaat met hygiëne in een professionele keuken. Werken als kok leer je door te doen. Daarom werk je vooral in de praktijk tijdens deze bbl-opleiding.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

De opleiding Kok is praktijkgericht, omdat je het vak het beste leert door gewoon te doen. Je moet proeven en proberen, zodat je weet welke smaken er zijn en hoe je ze combineert. Bij de bbl-opleiding Kok leer je letterlijk in de praktijk, namelijk op je werk. Om de bbl-variant te mogen volgen, heb je een contract van minimaal 20 uur nodig bij een erkend leerbedrijf. Daar ga jij als leerling kok aan de slag om de fijne kneepjes van het vak onder de knie te krijgen. Daarnaast ga je nog één dag in de week naar school.
Op school krijg je vakken als Nederlands, Engels en rekenen en loopbaan & burgerschap. Ook ontmoet je hier je studieloopbaanbegeleider. Deze persoon is jouw vaste aanspreekpunt en kan je op allerlei gebieden helpen en begeleiding geven.

Naast werken als kok en vakken volgen op school, krijg je tijdens de opleiding te maken met workshops, excursies en verschillende projecten.

Het bbl-traject is eventueel versneld te volgen.

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

De opleiding Kok stoomt jou klaar om professioneel in de keuken aan de slag te gaan. Als kok bereid je gerechten en hiervoor doe je ook alle voorbereidende werkzaamheden. Je zorgt dat alles klaar staat en in orde is, voordat de eerste gasten komen. Zo kun je direct de gerechten bereiden als de bediening daarom vraagt, zelfs in de drukste uren.

Naast koken ben jij bezig met het schoonhouden van je werkruimte, keukengereedschappen en -machines. Dit doe je op een hygiënisch juiste manier, en houd je tijdens je dienst zorgvuldig bij.

Verder let jij als kok op de keukenvoorraden. Je controleert regelmatig of er nog voldoende is. Zodra het nodig is, zorg je dat er nieuwe ingrediënten of artikelen worden besteld.

Na het succesvol afronden van deze opleiding ben jij gediplomeerd kok. Je kunt dan aan de slag in de keuken bij de meest uiteenlopende horecagelegenheden: restaurants, hotels, eetcafés of bijvoorbeeld cateringbedrijven.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een basisberoepsopleiding (niveau 2) starten als je een van de volgende vooropleidingen hebt:

  • diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg, kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
  • diploma mbo niveau 1 (entreeopleiding);
  • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Daarnaast moet je een arbeidsovereenkomst/bpv-overeenkomst hebben met een erkend leerbedrijf. De werkzaamheden komen overeen met het niveau en de inhoud van de opleiding.

Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een erkend leerbedrijf. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op stagedocenten.s-bb.nl.

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Als kok hou jij van lekker eten en het combineren van bijzondere smaken. Je vindt het leuk om zelf gerechten te verzinnen en deze klaar te maken voor je gasten.

Werken in een team gaat jou goed af. Werken onder druk ook. Want hoewel je goed kunt plannen en organiseren, zal het voorkomen dat er topdrukte is in de keuken. Jij kunt goed omgaan met stress en laat je niet van je stuk brengen. Je werkt altijd nauwkeurig en volgens de laatste hygiënische eisen. Het belangrijkste voor jou is een uitstekend resultaat. Een mooi opgemaakt bord zie jij als een klein kunstwerk.

Je zet de gast en zijn of haar wensen centraal. Je bent flexibel en houdt rekening met eventuele allergieën of ingrediënten die gasten niet mogen eten. Daar pas jij moeiteloos je gerechten op aan, zonder ergernis.

Het is mooi meegenomen als je gevoel hebt voor de vaardigheden die een kok goed kan gebruiken. Met de juiste motivatie en flexibiliteit is het echter eenvoudig om deze vaardigheden tijdens de opleiding te ontwikkelen. Er staat jou niets in de weg voor een carrière als kok in een professionele horecakeuken.

Opleidingskosten

Opleidingskosten

Opleidingskosten
De bbl-opleiding Kok kost €235,- cursusgeld. Dit betaal je jaarlijks aan DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). Je hoeft geen cursusgeld te betalen als je op 1 augustus 2016 voltijds een mbo-opleiding volgt en je jonger bent dan 18 jaar.

Boeken en leermiddelen
Voor de opleiding Kok heb je verschillende boeken en leermiddelen nodig. Hiervoor betaal je een bedrag van €595,- en je bent verplicht om alles aan te schaffen. Voordat de opleiding begint krijg je te horen om welke boeken en leermiddelen het gaat. Denk bij de middelen aan (werk)kleding, messen, (veiligheids)schoenen en andere zaken die je nodig hebt. Zowel voor school als op je werk. De peildatum is 1 juni 2015 voor de kosten in dit overzicht. Elk jaar stelt de minister van Onderwijs het cursusgeld bij.

Extra activiteiten
Naast het gewone programma biedt de opleiding Kok extra activiteiten. Hierbij kun je denken aan speciale projecten en schoolreisjes. Deze activiteiten sluiten aan bij de opleiding en zijn goed voor je ontwikkeling. Er zijn echter wel kosten aan verbonden. Deelname is daarom niet verplicht. Als je alleen het gewone programma volgt, kun jij de opleiding ook succesvol met een diploma afronden.

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen.
Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
  • je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
  • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

De bbl-variant van de opleiding Kok stelt een contract bij een erkend leerbedrijf verplicht. Dit moet een contract zijn van minimaal 20 uren waarover je loon ontvangt. Je regelt zelf dat je voor aanvang van de opleiding een werkplek hebt.

Voor een overzicht van erkende leerbedrijven kijk je op stagedocenten.s-bb.nl.

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Je kunt doorstromen met het diploma Kok. Bijvoorbeeld naar de niveau 3 vakopleiding Zelfstandig werkend kok.

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Wil je geen kok worden, maar wil je wel in de horeca aan het werk? Misschien is de niveau 2 opleiding Gastheer/gastvrouw of de niveau 3 opleiding Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw iets voor jou.

Vragen

Vragen

Heb je vragen over deze opleiding?
Onder het kopje 'Vragen of opmerkingen' kun je je vraag stellen aan de contactpersoon van deze opleiding per locatie.
Je kunt je vraag ook stellen via horecatoerisme@albeda.nl.

Voor algemene vragen kun je ook contact opnemen met het Studie info punt.

Meelopen/proefstuderen

Meelopen/proefstuderen

Heb je interesse om te komen proefstuderen of een dag mee te lopen?
Mail dan naar horecatoerisme@albeda.nl en geef je opleidingsinteresse aan. Wij nemen contact met je op!

Proefstuderen
Zit je in het vierde jaar van het vmbo en heb je interesse in een opleiding? Kom dan proefstuderen!
Samen met andere geïnteresseerden volg je een programma waarbij je uitgebreid kennis maakt met de opleiding. Je ontmoet studenten die de opleiding al volgen en er worden verschillende activiteiten georganiseerd die je kennis laten maken met het beroep in de praktijk. Op deze manier wordt het makkelijker voor je om een keuze te maken.

Meeloopdagen
We bieden aan leerlingen uit het vierde jaar van het vmbo de mogelijkheid om een dagje mee te lopen. Hierbij word je gekoppeld aan een student die de opleiding al volgt. Je ziet en hoort veel tijdens een meeloopdag. Zo kun je beter inschatten of de opleiding echt bij je past.

Opleidingsnieuws

Opleidingsnieuws

Wil je meer weten?

Lees alles in de 4e editie van ons magazine: Samen Bouwen
Of lees de 3e editie: Binden & Boeien

Aanmelden

Crebo
25180
Niveau
2
Traject
bbl
Duur bbl
1,5 - 2 jaar
Startmoment(en)
augustus 2019, februari 2019