mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Jongen kijkt in camera met gereedschap achter zich

Assistent bouwen & wonen

Ben je 16 jaar of ouder en heb je geen vmbo-diploma?  Wil je een echt vak leren, ervaring opdoen en een diploma halen? Dan is de entreeopleiding Assistent bouwen & wonen van Albeda Startcollege iets voor jou. Tijdens de opleiding leer je te assisteren bij werkzaamheden op het gebied van timmeren, metselen, tegelzetten en schilderen.

We stellen geen eisen aan je vooropleiding. We gaan namelijk uit van jouw talent. Talent dat we graag samen met jou ontwikkelen.

Je kunt deze opleiding ook volgen bij Rijnmond Bouw in Schiedam. Als je dat wilt, kies je tijdens het aanmelden op deze site, voor de locatie Buys Ballotlaan in Vlaardingen. 

Bij Albeda bieden we 2 verschillende opleidingsvormen aan: bol-opleidingen en bbl-opleidingen. Bol-opleidingen zijn gericht op studeren op school. Je doet ervaring op bij een leerwerkplaats of door stage te lopen. Een bbl-opleiding is gericht op werken en leren in de praktijk. Je bent minimaal 60% van de studie aan het werk bij een erkend leerbedrijf. Kijk hier voor meer informatie over de bol-opleiding.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

De opleiding is erg actief opgezet en de nadruk ligt op de praktijk. Je maakt kennis met alle facetten van je werk als assistent bouwen & wonen.

Je leert onder andere:

  • Je werk voorbereiden en plannen.
  • Je werk uitvoeren (omgaan met machines, apparatuur en gereedschappen).
  • Het evalueren en bespreken van je werk.
  • Je werk afronden.

Al je resultaten worden in een portfolio afgetekend. Met je portfolio kun je precies zien hoe ver je bent met de opleiding. Bovendien maken we een persoonlijk activiteitenplan met je. Daarin spreken we af waar je verder aan gaat werken. Een erg belangrijk onderdeel van de opleiding Assistent bouwen en wonen, is de bpv. Deze afkorting staat voor beroepspraktijkvorming, oftewel stage.

Ook krijg je tijdens de opleiding een aantal andere vakken. De vakken Nederlands en rekenen zijn belangrijk om je werkzaamheden als assistent bouwen & wonen goed uit te kunnen voeren. Ook krijg je het vak loopbaan & burgerschap. Bij dit vak leer je hoe je moet solliciteren om aan werk te komen, maar ook over bijvoorbeeld vervolgopleidingen die voor jou interessant zijn.

Uiterlijk vier maanden na je start krijg je van ons een studieadvies. Dit hangt af van je studieresultaten, je inzet, je competenties en je gedrag. In dit advies geven we je duidelijk aan of de opleiding Assistent bouwen & wonen bij je past.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden

Wat kan ik hiermee worden

Als assistent bouwen & wonen kun je werken bij een bouwbedrijf, aannemersbedrijf, afvalverwerkingsbedrijf, houthandel, steigerbouwer, renovatie-, schoonmaak- of schildersbedrijf.

Het is een beroep voor echte doeners, die graag de handen uit de mouwen steken. Je kunt dan denken aan de volgende werkzaamheden:

  • Je assisteert bij verschillende bouwklussen, binnen en buiten, zoals metselen, bekistingen timmeren of het aanmaken van tegellijm en specie.
  • Je helpt bij het plaatsen van steigers, sloopwerk, schilderwerk en je zorgt dat alles netjes wordt opgeleverd.
  • Je zorgt ervoor dat je collega’s met de juiste materialen en gereedschappen kunnen werken.
  • Je werkt aan ondersteunende werkzaamheden.
Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt een entreeopleiding volgen als je geen (vmbo) diploma hebt en op 1 augustus 16 jaar of ouder bent.

Voor een bbl-opleiding verloopt de aanmelding meestal via de werkgever. Wil je je aanmelden voordat je een werkgever hebt gevonden, dan is dit wel mogelijk. Houd dan wel rekening met:

  • Zonder werkgever ben je zelf verantwoordelijk voor de kosten van deze opleiding. Deze kosten staan vermeld onder het blokje ‘Opleidingskosten’.
  • Je krijgt voor een bbl-traject geen studiefinanciering.
  • Binnen vier maanden moet je een werkgever hebben gevonden, omdat je anders niet verder kunt in dit bbl-traject. De kans is dan groot dat je studievertraging oploopt.
  • Je wordt pas na een intakegesprek op school definitief geplaatst.
  • Heb je vragen dan kun je contact opnemen met de contactpersoon van de opleiding. Hij/zij staat op deze pagina vermeld.
Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben

Welke vaardigheden moet je hebben

Als assistent bouwen & wonen ben je niet bang om je handen uit de mouwen te steken. Je houdt ervan om zowel binnen als buiten te werken. Je vindt het uitdagend om snel, veilig en nauwkeurig te werken. Met jouw inzet zorg je ervoor dat het werk goed en binnen de afspraken wordt opgeleverd. Je enthousiasme maakt je een collega waar iedereen graag mee wil werken en waar ze op vertrouwen.

Je gaat veel soorten werk doen. Daarom  heb je een flexibele instelling. Je vindt het leuk om een klus met twee handen aan te pakken en verwachtingen te overtreffen.

Je werkzaamheden vragen om inzicht en zelfstandigheid, dus je bent een handige doorpakker. Je wilt graag blijven leren van ervaren collega’s. De opleiding Assistent bouwen & wonen helpt je om nog beter voorbereid te zijn op je werk.

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het cursusgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2023/2024.

Kosten bbl jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen cursusgeld.

Kosten bbl ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het cursusgeld € 270,-.

Je krijgt voor een bbl-opleiding geen studiefinanciering. Je bent zelf verantwoordelijk voor de kosten van deze opleiding. Vraag bij de werkgever na of zij deze kosten vergoeden.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten

Je betaalt voor deze opleiding ongeveer € 115 voor boeken en licenties.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
    je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
  • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Sluit

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Een overzicht van erkende leerwerkbedrijven en stagebedrijven vind je op stagemarkt.nl.

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Na je entreeopleiding heb je de volgende mogelijkheden:

  • Je kunt direct op zoek naar werk.
  • Je kunt verder leren met een beroepsopleiding op niveau 2, bijvoorbeeld Timmerman, Metselaar, Tegelzetter of Medewerker schilderen. Dit kan alleen als je niveau van Nederlands en rekenen voldoende is.

Wil je meer weten over vervolgopleidingen? Kijk dan eens op TechniekCollegeRotterdam.nl.

Sluit

Aanmelden

Crebo
25740
Niveau
niveau 1
Traject
bbl
Duur bbl
1 jaar
Startmoment(en)
doorlopend
Opleidingstype
Mbo