mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Student met bakplaat met koekjes

Zelfstandig werkend bakker

Hou jij van de geur van vers brood? En vind je het leuk om mooie taarten te maken? Dan is de opleiding Zelfstandig Werkend Bakker iets voor jou. Je leert alles over het bakkersvak, van ontwerp en bakproces tot decoratie en garnering. Tijdens de opleiding word je volledig klaargestoomd om als zelfstandig bakker aan de slag te gaan.

Kies je voor een bakkersopleiding? Dan volg je je opleiding in een splinternieuwe en hypermoderne opleidingsbakkerij in Vlaardingen: de Bakery Innovation Academy. De Bakery Innovation Academy is onderdeel van de Food Innovation Academy (FIA). Hier werken bedrijfsleven, onderwijs en overheid samen om de foodsector blijvend te kunnen voeden met vakmensen, kennis en innovaties. Het is dé plek waar de bakkers van de toekomst worden opgeleid!

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

In deze opleiding krijg je les over brood en banket. Je kunt de stromingen ook los van elkaar volgen. De voorkeur gaat daar niet naar uit omdat je met de specialisatie brood & banket je kansen op de arbeidsmarkt vergroot.

De opleiding Zelfstandig Werkend Bakker is praktisch ingericht. Je leert door zelf aan de slag te gaan. Vind je het niet erg om in de ochtend of nacht te werken? Dan sluit dat mooi op deze functie aan. Brood wordt vaak ‘s nachts of vroeg gebakken.

Tijdens de opleiding Zelfstandig Werkend Bakker krijg je leuke opdrachten. Je leert taarten en koekjes te bakken. Ook leer je bijzondere dingen voor bijvoorbeeld een bruiloft te maken.

Begeleiding
De gehele opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider. Een BPV-begeleider is jouw vaste aanspreekpunt. Jouw begeleider volgt al jouw ontwikkelingen. Je wordt geholpen om een portfolio op te bouwen. Hierin leg je je vooruitgang vast. Je houdt daar ook de voortgang van jouw studie bij. Zo kun je het bakkersvak goed leren. Naast je stage, werk je aan opdrachten met een BPV-werkboek. Je kunt daarmee wat je leert in het echt gebruiken.

Naast praktijklessen krijg je vaktheorie en volg je theoretische lessen. Dit zijn vakken als Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Als zelfstandig werkend bakker werk je met allerlei producten. Je kunt mooie dingen maken. Zo maak je luxe taarten, bonbons, gebak, chocoladefiguren en broodproducten.

Soms moet je de kwaliteit van ingrediënten controleren. Alleen op deze manier kom je tot de mooiste producten. Zelfstandig leer je hoe je bakkerijproducten maakt, ontwerpt, garneert en decoreert. Zo kun je echt uitpakken met speciale gelegenheden.

Een zelfstandig werkend bakker is naast de productie ook verantwoordelijk voor de voorraad. Je krijgt de verantwoordelijkheid over het bestellen en controleren van de voorraad. Je organiseert en plant jouw werkzaamheden met een leidinggevende. Zo leer je te werken bij een bakkerij of patisserie.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een vakopleiding (niveau 3) starten als je een van volgende vooropleidingen hebt:

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
 • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
 • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Om een bbl-opleiding te kunnen volgen, heb je een arbeidsovereenkomst/bpv-overeenkomst nodig met een erkend leerbedrijf. De werkzaamheden die je bij dat leerbedrijf kunt doen, moeten overeenkomen met het niveau en de inhoud van de opleiding. Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een erkend leerbedrijf. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op  www.leerbanenmarkt.nl.

Voor een bbl-opleiding verloopt de aanmelding meestal via de werkgever. Wil je je aanmelden voordat je een werkgever hebt gevonden, dan is dit wel mogelijk. Houd dan wel rekening met:

 • Zonder werkgever ben je zelf verantwoordelijk voor de kosten van deze opleiding. Deze kosten staan vermeld onder het blokje ‘Opleidingskosten’.
 • Je krijgt voor een bbl-traject geen studiefinanciering.
 • Binnen vier maanden moet je een werkgever hebben gevonden, omdat je anders niet verder kunt in dit bbl-traject. De kans is dan groot dat je studievertraging oploopt.
 • Je wordt pas na een intakegesprek op school definitief geplaatst.
 • Heb je vragen dan kun je contact opnemen met de contactpersoon van de opleiding. Hij/zij staat op deze pagina vermeld.
Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Een bakker gaat elke dag aan de slag om brood en banket te bakken. Zo staat jouw patisserie of bakkerij steeds vol verse producten. Je kunt daardoor verantwoordelijkheid nemen en keuzes maken.

Als zelfstandig werkend bakker wil je creatief zijn. Het maken en bedenken van taarten of gebakjes vind je leuk. Je hebt een passie voor eten. Je vindt het leuk om hiermee te werken.

Bij deze opleiding kun je zowel zelfstandig als in teamverband werken. Door het doen van de opdrachten leer je wat er komt kijken bij de baan. Tijdens de opleiding Zelfstandig Werkend Bakker zijn er bepaalde dingen belangrijk. Je moet nauwkeurig, zorgvuldig en hygiënisch werken.

Ook moet je beseffen dat je onregelmatige werktijden hebt. ’s Ochtends of ’s nachts werken is voor bakkers gebruikelijk. Rond de feestdagen is het noodzakelijk om langere werkdagen te draaien. Zo krijgen jullie alles op tijd af.

Wil je jouw vaardigheden verbeteren? Je kunt je tijdens de opleiding verder ontwikkelen.

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het cursusgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2022/2023.

Kosten bbl jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen cursusgeld.

Kosten bbl ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het cursusgeld € 624,-.

Je krijgt voor een bbl-opleiding geen studiefinanciering. Je bent zelf verantwoordelijk voor de kosten van deze opleiding. Vraag bij de werkgever na of zij deze kosten vergoeden.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
Voor de gehele opleiding betaal je ongeveer 800 euro aan boeken en licenties.

Vrijwillige kosten
De opleiding Zelfstandig werkend bakker biedt extra activiteiten aan. Je kunt mee met reisjes of meedoen aan projecten. Er zijn wel kosten verbonden aan deze activiteiten. Daarom is het niet verplicht om aan de extra’s mee te doen. 

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
  je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
 • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Sluit

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Als jij de bbl-opleiding Zelfstandig Werkend Bakker wilt volgen dan heb je een arbeidscontract van minimaal 20 uur per week nodig.
Dit regel je zelf bij een erkend leerbedrijf.

Ben je op zoek naar een erkend leerbedrijf? Via leerbanenmarkt.nl vind je een overzicht van erkende leerbedrijven bij jou in de buurt.

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Heb je de opleiding Zelfstandig Werkend Bakker succesvol afgerond? 
Dan kun je doorstromen naar de niveau 4-opleiding Patissier.

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Misschien is de opleiding Zelfstandig Werkend Kok iets voor jou?

Sluit

Aanmelden

Crebo
25722
Niveau
niveau 3
Traject
bbl
Duur bbl
3 jaar
Startmoment(en)
augustus
Opleidingstype
Mbo