Uitvoerend bakker

Doe mee aan de ‘Albeda Horeca Experience’.
Klik voor meer informatie!

Houd jij van brood, taarten en andere lekkere dingen? Vind je het leuk om dit allemaal zelf te maken? De opleiding Uitvoerend bakker is dan echt iets voor jou. Hier leer je van allerlei ingrediënten iets moois te maken. Je leert professioneel te bakken. Uiteindelijk kun je je specialiseren in brood of banket.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Als bakker ga je altijd voor de hoogste kwaliteit! Je leert door veel te oefenen. Bakken is uitproberen en gewoon doen. Daarom is de praktijk in deze opleiding heel belangrijk. Je leert alles over taarten, koekjes, kleine en grote broden, gebak, beslag, gevuld brood en nog veel meer. Je ziet en ervaart hoe een product gemaakt wordt. Je leert alle ins en outs over het netjes afwerken en decoreren van deegwaren. Al doende krijg je het vak onder de knie. Je leert dit op een hygiënische en efficiënte wijze te doen. Je werkt met moderne apparatuur en je maakt producten met de hand. Ook leer je hoe je machines en materialen schoonmaakt. Je maakt kennis met hygiënecodes en het bedrijfsschoonmaakplan. Vanzelfsprekend doe je alles volgens de regels.

Je krijgt op school veel praktijklessen om de technieken onder de knie te krijgen. Daarnaast volg je theorievakken zoals Engels, Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap.
Tijdens je studie word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider. Hij of zij helpt je ook als je problemen hebt tijdens je opleiding.

De opleiding Uitvoerend bakker biedt de mogelijkheid om je te specialiseren. De specialisatierichtingen zijn brood,  banket en brood & banket. In de praktijk zien we dat brood & banket jouw kansen op de arbeidsmarkt vergroot. Deze specialisatie bieden we jou graag aan.

Je rondt de opleiding af met een proeve van bekwaamheid. Deze wordt afgenomen in de bakkerij van school zodat je je in een bekende omgeving goed kan concentreren op je producten en de overige opdrachten.

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Een bakker houdt zich bezig met het maken van allerlei producten. Na je opleiding kun je deze producten zelf op een professionele manier maken. Je doet dit met machines of met de hand. Je leert alles over het maken van creatieve brood- of banketproducten, van ontwerpen tot decoreren (versieren) en garneren (afwerken).

Na de opleiding Uitvoerend bakker kun je werken bij brood- en banketbakkerijen of warme bakkers. Je kunt ook aan de slag bij grootwinkelbedrijven met een bakkerij in de winkel of een ambachtelijke bakkerij.

 

 

 

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een basisberoepsopleiding (niveau 2) starten als je een van de volgende vooropleidingen hebt:

  • diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg, kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
  • diploma mbo niveau 1 (entreeopleiding);
  • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

De beste bakkers zijn creatieve mensen. Het verzinnen van nieuwe producten, het samenvoegen van ingrediënten en elk product mooi afwerken hoort er allemaal bij. Bovendien kunnen recepten veranderen of moet je het ineens doen met de ingrediënten die er zijn, terwijl je anders gewend bent. Je bent daarom flexibel en maakt in elke situatie mooie producten waar jouw klanten blij van worden.

Brood en banket bakken wordt steeds professioneler. Je werkt in een bakkerij met uiteenlopende ingrediënten en bedient moderne bakkersmachines. Daarom is het belangrijk dat je nauwkeurig werkt. Je volgt recepten heel precies en weegt elk ingrediënt zorgvuldig af. Jouw afgewogen hoeveelheden kloppen altijd. Bovendien werk je hygiënisch. Het is jouw streven om de lekkerste producten te maken, waarbij kwaliteit voorop staat.

Een bakker staat altijd vroeg op. De werkdag begint vaak ’s nachts. Al jouw producten moeten vers en op tijd klaar zijn. Dat kan alleen door heel vroeg te beginnen. Als je een ochtendmens bent, heb je een voordeel. Door de moderne technieken komt het heel vroeg opstaan niet overal meer voor. Sommige bakkers bakken de hele dag door. Of je echt vroeg op moet staan zal sterk afhangen van je leerbedrijf. Als je dit beroep kiest, is het belangrijk hier rekening mee te houden.

 

 

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het cursusjaar 2020/2021.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1202,-.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
Voor de gehele opleiding betaal je ongeveer 600 euro aan boeken en licenties.

Vrijwillige kosten
De opleiding Uitvoerend bakker biedt verschillende extra’s. Zo kun je schoolreizen en projecten doen. Aan deze activiteiten zijn kosten verbonden. Het is niet verplicht om hier aan deel te nemen. Ook als je alleen het standaardprogramma volgt, kun je succesvol je diploma behalen.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
  • je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
  • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Je loopt verschillende stages tijdens je opleiding. Vaak ontvang je hiervoor geen stagevergoeding.
Tijdens een stage doe je werkervaring op. Je stage volg je bij een erkend leerbedrijf.
Kijk voor een overzicht van erkende leerbedrijven op: stagedocenten.s-bb.nl

 

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Als je het diploma Uitvoerend bakker hebt, kun je doorstromen naar een vervolgopleiding.
Je kunt bijvoorbeeld verder gaan met de niveau 3 opleiding: Zelfstandig Werkend Bakker.

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Misschien is de opleiding Zelfstandig Werkend Kok iets voor jou?

Aanmelden

Crebo
25173
Niveau
2
Traject
bol
Duur bol
2 jaar
Startmoment(en)
augustus 2021