Uitvoerend bakker

Hou jij van brood, taarten en andere lekkernijen? Vind je het leuk om dit allemaal zelf te maken? De opleiding Uitvoerend bakker is dan echt iets voor jou. Tijdens deze bbl-opleiding combineer jij je werk in een bakkerij met school. Op je werk leer je professioneel bakken in een echte bakkerskeuken. Uiteindelijk kun je je specialiseren in brood of banket.

In augustus 2021 verhuizen de bakkerij-opleidingen van Albeda naar Vlaardingen en worden onderdeel van de Food Innovation Academy. Bekijk hier de nieuwe locatie.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Als bakker ga je altijd voor de hoogste kwaliteit! Daarom is de praktijk in deze opleiding heel belangrijk. Een bakker word je door veel te oefenen. Bakken is uitproberen en gewoon doen.
De bbl-opleiding Uitvoerend bakker is daarom praktisch ingericht. Je werkt als leerling bakker bij een erkend leerbedrijf voor minimaal 20 uren in de week.

Jij leert het bakkersvak in de praktijk van een professionele beroepsbakker. Je komt in aanraking met taarten, koekjes, kleine en grote broden, gebak, beslag, gevuld brood en nog veel meer. Je ziet en ervaart hoe een product gemaakt wordt. Verder leer je alle ins- en outs over het netjes afwerken en decoreren van deegwaren. Al doende krijg je het vak onder de knie.

Naast werken in een bakkerij ga je één dag in de week naar school. Daar krijg je vaktheorie en theoretische lessen als Engels, Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap. ​Tijdens je studie word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider. Hij of zij helpt je ook als je problemen hebt tijdens je opleiding. Ook krijg je op school praktijklessen om de technieken die je in je eigen praktijk niet tegenkomt, onder de knie te krijgen. Er is ruimte om op je gemak te oefenen.

Je rondt de opleiding af met een proeve van bekwaamheid.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Een bakker houdt zich bezig met het maken van allerlei producten. Na je opleiding kun je deze producten zelf op een professionele manier maken. Je doet dit met machines of met de hand. Je leert alles over het maken van creatieve brood- of banketproducten, van ontwerpen tot decoreren (versieren) en garneren (afwerken).

Na de opleiding Uitvoerend bakker kun je werken bij brood- en banketbakkerijen of warme bakkers. Je kunt ook aan de slag bij grootwinkelbedrijven met een bakkerij in de winkel of een ambachtelijke bakkerij.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een basisberoepsopleiding (niveau 2) starten als je een van de volgende vooropleidingen hebt:

  • diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg, kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
  • diploma mbo niveau 1 (entreeopleiding);
  • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Daarnaast moet je een arbeidsovereenkomst/bpv-overeenkomst hebben met een erkend leerbedrijf. De werkzaamheden komen overeen met het niveau en de inhoud van de opleiding.

Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een erkend leerbedrijf. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op  www.leerbanenmarkt.nl.

Voor een overzicht van erkende leerbedrijven kijk je op stagedocenten.s-bb.nl.

Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

De beste bakkers zijn creatieve mensen. Het verzinnen van nieuwe producten, het samenvoegen van ingrediënten en elk product mooi afwerken hoort er allemaal bij. Bovendien kunnen recepten veranderen of moet je het ineens doen met de ingrediënten die er zijn, terwijl je anders gewend bent. Je bent daarom flexibel en maakt in elke situatie mooie producten waar jouw klanten blij van worden.

Brood en banket bakken wordt steeds professioneler. Je werkt in een bakkerij met uiteenlopende ingrediënten en bedient moderne bakkersmachines. Daarom is het belangrijk dat je nauwkeurig werkt. Je volgt recepten heel precies en weegt elk ingrediënt zorgvuldig af. Jouw afgewogen hoeveelheden kloppen altijd. Bovendien werk je hygiënisch. Het is jouw streven om de lekkerste producten te maken, waarbij kwaliteit voorop staat.

Een bakker staat altijd vroeg op. De werkdag begint vaak ’s nachts. Al jouw producten moeten vers en op tijd klaar zijn. Dat kan alleen door heel vroeg te beginnen. Als je een ochtendmens bent, heb je een voordeel. Door de moderne technieken komt het heel vroeg opstaan niet overal meer voor. Sommige bakkers bakken de hele dag door. Of je echt vroeg op moet staan zal sterk afhangen van je leerbedrijf. Als je dit beroep kiest, is het belangrijk hier rekening mee te houden.

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het cursusgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het cursusjaar 2020/2021.

Kosten bbl jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen cursusgeld.

Kosten bbl ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het cursusgeld € 250,-.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
Voor de gehele opleiding betaal je ongeveer 600 euro aan boeken en licenties.

Vrijwillige kosten
Tijdens de opleiding kun je meedoen aan extra activiteiten, zoals bijzondere projecten of schoolreizen. Hier zijn echter wel kosten aan verbonden en het is daarom niet verplicht om deel te nemen. Ook zonder extra’s kun je uitstekend je diploma halen.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • je meldt je uiterlijk 1 mei aan;
    (de uiterste aanmelddatum van 1 april voor mbo-opleidingen is vanwege de coronamaatregelen verlengd naar 1 mei).
  • je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
  • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 mei aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Sluit

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

De bbl-variant van de opleiding Uitvoerend bakker combineert werken en leren. Daarom moet je, meteen bij de start van de opleiding, een arbeidscontract van minimaal 20 uur kunnen laten zien. Dat is in totaal tweeënhalve dag en moet bij een erkend leerbedrijf zijn die jouw loon uitbetaald. Daarnaast ga je één dag in de week naar school.

Ben je op zoek naar een erkend leerbedrijf? Via Leerbanenmarkt.nl vind je een overzicht van erkende leerbedrijven bij jou in de buurt.

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Als je de opleiding Uitvoerend bakker succesvol hebt afgerond met een diploma, zijn er doorstroommogelijkheden voor jou.
Ga bijvoorbeeld verder leren en schrijf je in voor de niveau 3 opleiding: Zelfstandig Werkend Bakker.

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Misschien is de opleiding Kok iets voor jou.

Sluit

Aanmelden

Crebo
25173
Niveau
2
Traject
bbl
Duur bbl
2 jaar
Startmoment(en)
augustus 2021