mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Twee studenten maken een bed op

Verzorgende-IG (VIG): opleidingsvariant werkplekleren

Niet naar school, toch een opleiding volgen!

Je bent geïnteresseerd in de opleiding Verzorgende-IG, je bent een doener en wil wat je leert meteen in de praktijk toepassen? Dan is de opleidingsvariant  werkplekleren echt iets voor jou! 

Albeda Zorgcollege werkt in deze opleidingsvariant samen met zorginstelling Laurens

Je leert en loopt stage op een locatie van Laurens. Je leert van wat je tijdens je stage tegenkomt en meemaakt in de zorg. De docenten van Albeda Zorgcollege komen naar de locatie van Laurens om les te geven aan de hand van praktijksituaties. Dezelfde docenten geven ook de begeleiding tijdens de stage, samen met de praktijkopleiders en werkbegeleiders van de instelling.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Werkplekleren
Werkplekleren is een nieuwe benadering van leren en lesgeven. Je leert de theorie en de praktijk bij één van de locaties van de zorginstelling.

Leervragen uit de praktijk
Je leert van wat je tijdens je stage tegenkomt en meemaakt in de zorg. De docenten van Albeda Zorgcollege komen naar de locatie van Laurens om les te geven aan de hand van praktijksituaties. Dezelfde docenten geven ook de begeleiding tijdens de stage, samen met de praktijkopleiders en werkbegeleiders van de instelling.

Bol
Tijdens de driejarige opleiding leer je op verschillende locaties van Laurens waar je ook wekelijks stage loopt. Voor elk leerjaar is een stageroute vastgesteld en maak je kennis met de verschillende soorten zorg binnen de instelling bv. verpleeghuiszorg, thuiszorg en revalidatiezorg. De stageroute wordt ook wel studentenreis genoemd. Op deze manier leer je steeds nieuwe dingen en maak je kennis met meerdere facetten van de zorg. Je ontvangt een stagevergoeding voor de dagen dat je stage loopt.

 

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Met de opleiding tot Verzorgende-IG (VIG) leer je vaardigheden die je in de praktijk gaat uitoefenen. Je werkt met mensen die zorg nodig hebben. Na je opleiding mag je werken als verzorgende-IG (VIG) in de sector gezondheidszorg.

Er zijn verschillende werkvelden en branches waar jij aan de slag kunt met jouw diploma Verzorgende-IG (VIG). Je kunt bijvoorbeeld in de thuiszorg gaan werken, maar ook in een zorginstelling, zoals een verpleeghuis. Ook kun je in de geestelijke gezondheidszorg of gehandicaptenzorg je carrière beginnen. Je zult met veel verschillende mensen gaan werken, dat maakt het zo afwisselend. Je kunt in de kraamzorg werken met vrouwen die net bevallen zijn, maar ook met ouderen of chronisch zieken. Een baan als verzorgende-IG (VIG) is uitdagend en veelzijdig.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een vakopleiding (niveau 3) starten als je een van volgende vooropleidingen hebt:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
  • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
  • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.
Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Je leert hoe je mensen ondersteuning biedt bij hun persoonlijke verzorging. Omdat ouderen steeds langer thuis blijven wonen en mensen minder lang in een ziekenhuis verblijven, is jouw werk als verzorgende-IG (VIG) erg belangrijk. Je zorgt ervoor dat je cliënten zoveel mogelijk zelf de regie houden en je helpt ze zo goed mogelijk. Je moet hiervoor flexibel, geduldig en betrouwbaar zijn. De cliënt moet op je kunnen bouwen.

Je helpt cliënten met activiteiten en voert verschillende verpleegtechnische handelingen uit. Je kunt hierbij denken aan het verzorgen van wonden, het geven van sondevoeding en het inbrengen van een katheter. Het is van belang dat je zorgzaam bent en het leuk vindt om mensen te helpen. Ook kun je uitstekend samenwerken, zowel met cliënten, als met collega’s. Communicatie is een groot onderdeel van je beroep, dus goede sociale vaardigheden zijn een must. Het is belangrijk dat jij mensen met respect behandelt en luistert naar hun behoeften, zodat je je hulp daarop kunt afstemmen.

Werk in de gezondheidszorg betekent dat je onregelmatige werktijden hebt en om kunt gaan met stress. Je zult soms ook in het weekend, ’s avonds of ’s nachts werken.

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2023/2024.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1357,-.

Ben je 18+ of word je binnenkort 18? Dan kun je studiefinanciering, een studentenreisproduct en misschien een aanvullende beurs krijgen.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Verplichte kosten
Voor de gehele opleiding betaal je ongeveer 550 euro voor boeken en licenties.

Vrijwillige kosten
Voor de gehele opleiding betaal je ongeveer 350 euro voor een laptop. Als je al een goed werkende laptop hebt hoef je die niet aan te schaffen. 

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
    je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
  • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Let op
Denk je dat de opleidingsvariant werkplekleren iets voor jou is, schrijf je dan in via de aanmeldknop. Je meldt je aan voor de hoofdlocatie Rosestraat. Hier vindt ook het intakegesprek plaats. Wanneer je start met de opleiding volg je de lessen op de zorglocatie.

Wanneer je lessen werkplekleren wilt bijwonen, kun je dat bij de intake bespreken en aanvragen.

Albeda nodigt je uit voor een intakegesprek.

Sluit

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Het traject is een co-creatie samen met zorginstelling Laurens.

Voor meer informatie over Laurens kijk op laurens.nl.

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Met een afgeronde opleiding Verzorgende-IG (VIG) bol kun je naar een niveau 4-opleiding doorstromen, zoals Mbo-verpleegkundige, Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg of Praktijkopleider. Je kunt ook de (verkorte) opleiding Pedicure volgen.

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Als je net even iets anders zoekt, is de opleiding Verzorgende-IG (VIG) & Maatschappelijke zorg niveau 3 misschien iets voor jou.

Sluit

Aanmelden

Crebo
25491
Niveau
niveau 3
Traject
bol
Duur bol
3 jaar
Startmoment(en)
februari, augustus
Opleidingstype
Mbo