mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Jonge beveiliger  met portofoon

Particulier beveiliger

Over de opleiding
Wil jij graag werken aan een veilige buurt? Let jij goed op? Herken je verdachte situaties? Ben je sociaal en kun je goed praten en luisteren? Als jij stevig in je schoenen staat, dan is de opleiding Particulier beveiliger echt iets voor jou! Als particulier beveiliger heb je een spannende en afwisselende baan. Je maakt van alles mee in je werk!

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

De opleiding Particulier beveiliger is een brede opleiding. Je kunt werken in de beveiligingssector. Bijvoorbeeld als beveiliger in winkelcentrums en op industrieterreinen. Of je beveiligt personen. Als particulier beveiliger voorkom je dat er ongewenste dingen gebeuren. Denk maar aan diefstal, brand of vernieling. Je zorgt dat mensen zich aan de regels houden. Ook pak je dingen zoals overlast en vervuiling aan. Soms moet je mensen aanspreken op hun gedrag. Tijdens de opleiding Particulier beveiliger leer je hoe je dat kan doen. Regelmatig zijn er buitenschoolse activiteiten, die verplicht zijn.

Lessen en praktijk
Je krijgt theorie- en praktijklessen. Daarin komt alles aan bod waarmee je als particulier beveiliger te maken kunt krijgen. Ook krijg je Nederlands, Engels, rekenen, sport, sociale vaardigheden en loopbaan & burgerschap.

Beroepsbegeleidende leerweg (bol)
Als je voor bol-opleiding kiest, volg je de lessen op school. Je loopt stage bij een officieel beveiligingsbedrijf.

Persoonlijke begeleiding
Het kan zijn dat je problemen krijgt tijdens je opleiding. Dan helpen we jou verder. Mocht je problemen hebben, thuis of op school, dan kun je deze bespreken. Dan plannen we mentorlessen en persoonlijke gesprekken in.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Na je opleiding Particulier beveiliger kun je aan het werk voor de overheid of een onderneming. Zo kun je bijvoorbeeld kantoorpanden, industrieterreinen of winkelcentra beveiligen. Of je beveiligt grote evenementen, zoals voetbalwedstrijden of festivals. Ook kun je je specialiseren in andere richtingen.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een basisberoepsopleiding (niveau 2) starten als je een van de volgende vooropleidingen hebt:

  • diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg, kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
  • diploma mbo niveau 1 (entreeopleiding);
  • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Let op:
 Tijdens de opleiding ga je op stage. Voordat je stage gaat lopen, vindt een screening door de korpschef van de politie plaats. Er wordt bekeken of je voor de rechter hebt moeten verschijnen en/of bent veroordeeld tot een taak, gevangenisstraf en/of geldboete. Hiermee wordt gekeken of je voldoende betrouwbaar wordt geacht voor beveiligingswerkzaamheden. Ook wanneer je meerdere aantekeningen in het justitiële documentatiesysteem hebt, kan de korpschef van de politie besluiten je geen toestemming te verlenen.

Als bovengenoemde op jou van toepassing is, adviseren wij je  je niet aan te melden voor de opleiding omdat je geen toestemming van de politie krijgt om stage te lopen binnen de beveiligingsbranche. Stage is een verplicht onderdeel van de opleiding. Mocht gedurende de opleiding blijken dat je niet door de screening komt, zal jij je opleiding niet kunnen afronden en wordt de onderwijsovereenkomst ontbonden. 

Bij twijfel, bel voor je aanmelding de politie, afdeling Korpscheftaken 0900-8844.

Ben je nog maar kort in Nederland (minder dan 5 jaar), geef dit dan duidelijk aan bij het intakegesprek, zodat wij een goede inschatting kunnen maken of je toegelaten wordt bij een stage i.v.m. aanvraag van de groene pas.

 Kies je voor een andere opleiding, neem contact op met het STIP op de Rosestraat en kijk met de trajectbegeleider naar een andere meer passende opleiding. Zij helpen je graag.

Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Als je als particulier beveiliger aan de slag wilt, moet je sterk in je schoenen staan. Je hebt een verantwoordelijke taak. Soms spreek je mensen aan op hun gedrag. Of je houdt iemand staande tot de politie er is. Soms is het nodig om snel beslissingen te nemen.

Als particulier beveiliger ben je behulpzaam. Je bent vaak de eerste persoon die mensen aanspreken bij je bedrijf. Ook heb je veel contact met collega’s. Je praat met bezoekers van bijvoorbeeld een winkelcentrum of een evenement. Daarom zie je er netjes en verzorgd uit. Je bent sociaal en vriendelijk,  je staat mensen netjes te woord. Je werkt soms in een team, maar soms ben je ook in je eentje op pad. Bijvoorbeeld als je ’s avonds een industrieterrein bewaakt. Na je opleiding kun je zelfstandig werken en beslissingen nemen. Verder rapporteer je wat je tijdens je werk hebt gedaan. Dat verslag maak je vooral op papier.

Omdat beveiligen een verantwoordelijke taak is, zijn er een aantal eisen. Je bent betrouwbaar en kan goed praten en luisteren. Je luistert goed naar je werkgevers en naar diensten, zoals de politie. Als particulier beveiliger gedraag jij je zo dat mensen doen wat nodig is als jij het zegt. Tenslotte ben je bereid om in de avonden, nachten en weekenden te werken.

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2023/2024.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1357,-.

Ben je 18+ of word je binnenkort 18? Dan kun je studiefinanciering, een studentenreisproduct en misschien een aanvullende beurs krijgen.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
Voor de gehele opleiding betaal je ongeveer 580 euro aan kleding en boeken.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

 

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
    je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
  • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Sluit

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een stageplaats. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op stagemarkt.nl.

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Met het diploma Particulier beveiliger kun je doorstromen naar de opleiding Handhaver toezicht & veiligheid niveau 3.

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Zoek jij een andere opleiding op niveau 2? Misschien is Medewerker facilitaire dienstverlening  of Medewerker recreatie iets voor je. Of vraag advies aan het Studie informatie punt.

Sluit

Aanmelden

Crebo
25690
Niveau
niveau 2
Traject
bol
Duur bol
1,5 tot 2 jaar
Startmoment(en)
februari, augustus
Opleidingstype
Mbo