mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Jonge beveiliger

Particulier beveiliger

Over de opleiding
Wil jij graag meewerken aan veiligheid? Ben je niet snel bang? Kan jij verdachte situaties herkennen? Dan is de opleiding Particulier beveiliger misschien iets voor jou! Als beveiliger zie je er verzorgd uit. Je kan goed met mensen communiceren. Bovendien heb je een spannende en afwisselende baan!

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Met de opleiding Particulier beveiliger kun je werken in de beveiliging. Het is een brede opleiding. Je kan hier veel mee. Zo kun je werken bij evenementen. Of een persoon beveiligen. Als beveiliger voorkom je gebeurtenissen zoals diefstal, brand of vernieling. Ook zorg je dat mensen zich aan de regels houden. Zo voorkom je overlast door anderen. Daarnaast pak je als beveiliger ook dingen zoals vervuiling aan, bijvoorbeeld als je voor een gemeente werkt.

In de praktijklessen leer je alle kneepjes van het vak. Je leert goed op te letten, zodat je verdachte situaties herkent. In je werk kun je te maken krijgen met moeilijke situaties. Bijvoorbeeld bij een voetbalwedstrijd of als je iemand op heterdaad betrapt. Tijdens de opleiding Particulier beveiliger leer je allerlei manieren om hiermee om te gaan. Daarnaast krijg je vakken die om sociale vaardigheden gaan. Je krijgt ook theorielessen, zoals Nederlands, Engels, rekenen, sport en loopbaan & burgerschap.

Beroepsbegeleidende leerweg (bbl)
Als je voor bbl-opleiding kiest, ga je meteen aan het werk als particulier beveiliger. Daarnaast kom je één dag in de week naar school. Hier volg je lessen.

Persoonlijke begeleiding
Tijdens de opleiding krijg je veel persoonlijke begeleiding. Het kan altijd gebeuren dat je tegen problemen aanloopt. Dat kunnen problemen met je opleiding zijn. Bijvoorbeeld als je iets spannends meemaakt tijdens je werk als particulier beveiliger. Het kunnen ook dingen thuis zijn. Bijvoorbeeld het vinden van woonruimte of problemen met geldzaken. Hiervoor plannen we mentorlessen en persoonlijke gesprekken in.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Na je opleiding Particulier beveiliger kun je voor de overheid werken, of voor een onderneming. Je kunt kantoorpanden, industrieterreinen of winkelcentra beveiligen. Of je werkt bij grote evenementen, zoals voetbalwedstrijden en festivals. Ook kun je je verder specialiseren.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een basisberoepsopleiding (niveau 2) starten als je een van de volgende vooropleidingen hebt:

 • diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg, kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
 • diploma mbo niveau 1 (entreeopleiding);
 • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Om een bbl-opleiding te kunnen volgen, heb je een arbeidsovereenkomst/bpv-overeenkomst nodig met een erkend leerbedrijf. De werkzaamheden die je bij dat leerbedrijf kunt doen, moeten overeenkomen met het niveau en de inhoud van de opleiding. Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een erkend leerbedrijf. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op  www.leerbanenmarkt.nl.

Voor een bbl-opleiding verloopt de aanmelding meestal via de werkgever. Wil je je aanmelden voordat je een werkgever hebt gevonden, dan is dit wel mogelijk. Houd dan wel rekening met:

 • Zonder werkgever ben je zelf verantwoordelijk voor de kosten van deze opleiding. Deze kosten staan vermeld onder het blokje ‘Opleidingskosten’.
 • Je krijgt voor een bbl-traject geen studiefinanciering.
 • Binnen vier maanden moet je een werkgever hebben gevonden, omdat je anders niet verder kunt in dit bbl-traject. De kans is dan groot dat je studievertraging oploopt.
 • Je wordt pas na een intakegesprek op school definitief geplaatst.
 • Heb je vragen dan kun je contact opnemen met de contactpersoon van de opleiding. Hij/zij staat op deze pagina vermeld.
Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Als je als particulier beveiliger aan de slag wilt, moet je sterk in je schoenen staan. Je hebt een verantwoordelijke taak. Soms spreek je mensen aan op hun gedrag. Of je houdt iemand staande tot de politie er is. Soms is het nodig om snel beslissingen te nemen.

Als particulier beveiliger ben je behulpzaam. Je bent vaak de eerste persoon die mensen aanspreken bij je bedrijf. Ook heb je veel contact met collega’s. Je praat met bezoekers van bijvoorbeeld een winkelcentrum of een evenement. Daarom zie je er netjes en verzorgd uit. Je bent sociaal en vriendelijk, zodat je mensen netjes te woord staat. Je werkt soms in een team, maar soms ben je ook in je eentje op pad. Bijvoorbeeld als je ’s avonds een industrieterrein bewaakt. Na je opleiding kan je zelfstandig werken en beslissingen nemen. Verder rapporteer je wat je tijdens je werk hebt gedaan. Dat verslag maak je vooral op papier.

Omdat beveiligen een verantwoordelijke taak is, zijn er een aantal eisen. Je bent betrouwbaar en kan goed praten en luisteren. Je luistert goed naar je werkgevers en naar diensten, zoals de politie. Als particulier beveiliger gedraag jij je zo dat mensen doen wat nodig is als jij het zegt. Ten slotte ben je bereid om in de avonden, nachten en weekenden te werken.

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het cursusgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2022/2023.

Kosten bbl jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen cursusgeld.

Kosten bbl ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het cursusgeld € 258,-.

Je krijgt voor een bbl-opleiding geen studiefinanciering. Je bent zelf verantwoordelijk voor de kosten van deze opleiding. Vraag bij de werkgever na of zij deze kosten vergoeden.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
Je betaalt ongeveer 500 euro aan boeken voor de gehele opleiding.

Vrijwillige kosten
Om deel te kunnen nemen aan cursussen ehbo, bhv en vca betaal je ongeveer 150 euro.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
  je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
 • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Sluit

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Als jij de bbl-opleiding Particulier beveiliger wilt volgen dan heb je een arbeidscontract van minimaal 20 uur per week nodig.
Dit regel je zelf bij een erkend leerbedrijf.

Ben je op zoek naar een erkend leerbedrijf? Via stagemarkt.nl vind je een overzicht van erkende leerbedrijven bij jou in de buurt.

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Na de opleiding particulier beveiliger kun je doorstromen naar de opleiding Handhaver toezicht & veiligheid op niveau 3.

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Zoek jij een andere opleiding op niveau 2? Misschien is Medewerker facilitaire dienstverlening of Medewerker recreatie iets voor je. Of vraag advies aan het Studie informatie punt.

Sluit

Aanmelden

Crebo
25690
Niveau
niveau 2
Traject
bbl
Duur bbl
1 jaar
Startmoment(en)
februari, augustus
Opleidingstype
Mbo