mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Medewerkers achter balie
Medewerkers met reismagazine
Medewerker overhandigt brochure
Medewerkers achter pc bij balie

Leidinggevende travel & hospitality

Ben je geïnteresseerd in andere landen en culturen? Houd je van organiseren en leidinggeven? Kun je commercieel denken? Dan is een opleiding in het toerisme echt iets voor jou. De opleiding Leidinggevende travel & hospitality past perfect bij je als je een communicatieve, dienstverlenende en representatieve instelling hebt. In drie jaar tijd word je opgeleid tot een leidinggevende in de gastvrijheidsindustrie.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Kies je voor de opleiding Leidinggevende travel & hospitality op niveau 4 dan word je opgeleid tot manager.
Je bent de schakel tussen personeel en management. Je geeft leiding aan een team en je bent verantwoordelijk voor de uitvoering van de werkzaamheden op de afdeling. Jij zorgt samen met jouw team voor kwaliteit, tevreden klanten en je bewaakt dat de gestelde doelen behaald worden.

Leren door te doen
In deze opleiding leer je vooral door te doen. De opleiding wordt door projectonderwijs vormgegeven. Dit betekent dat je het geleerde in projecten gelijk in de praktijk brengt. De praktijklessen volg je in onze binnenschoolse praktijkruimte; de hotelreceptie.
Je werkt veel in groepjes en voert opdrachten alleen uit. Zo organiseer je, samen met andere studenten, verschillende excursies. Verder bedenk je allerlei opdrachten die je tijdens een binnen- of buitenlandreis ook daadwerkelijk gaat uitvoeren.

Vaktheorie en algemene vakken
Je krijgt vaktheorie waarbij je van alles leert over reizen, topografie, frontoffice, sales, leidinggeven en organisatie. Als afsluiting van de opleiding maak je onder andere een afdelingsplan. Naast alle vakgerichte lessen krijg je algemene vakken, zoals Nederlands, rekenen, diverse moderne vreemde talen (Engels en Duits) en loopbaan & burgerschap.

Stage lopen
Tijdens de opleiding loop je meerdere perioden stage. Je hebt de mogelijkheid om dit in het buitenland te doen als je tijdens je opleiding de juiste beroepshouding laat zien.
Tijdens je stage word je begeleid door een praktijkopleider van het stagebedrijf en een stagebegeleider van school. Je stagebegeleider is je eerste aanspreekpunt. Je begeleider volgt je ontwikkeling in het leerbedrijf en gaat na of je nog op schema bent. Als je tijdens je stage tegen een probleem aanloopt, dan neem je contact op met je begeleider.

In de zomer is het hoogseizoen voor bedrijven in de toeristische sector. Dit is voor jou dan ook hét moment om veel te leren over de toeristenbranche en je toekomstige baan. Vandaar dat je aan het einde van het eerste en tweede leerjaar stage loopt. Deze stage kan jouw zomervakantie deels overlappen. Aan het einde van het tweede leerjaar heb je de mogelijkheid om in het buitenland stage te lopen mits je tijdens je opleiding een goede beroepshouding laat zien.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Je wordt opgeleid tot leidinggevende in de reiswereld. Je vormt de schakel tussen het personeel en het management. Als leidinggevende ben je verantwoordelijk voor een goede uitvoering van de werkzaamheden op de afdeling die jij leidt. Jij zorgt ervoor dat de gestelde doelen behaald worden en dat de gasten tevreden zijn.

Als leidinggevende travel & hospitality kun je aan het werk in het binnen- en buitenland. Je kunt aan de slag bij de receptie van een hotel of een recreatiebedrijf of bij een toeristisch informatie- en verkooppunt, zoals een VVV- of ANWB-winkel. Ook kun je een baan zoeken bij een touroperator of een organisatie die is gespecialiseerd in vakantie- of zakenreizen.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een middenkaderopleiding (niveau 4) starten als je een van de volgende vooropleidingen hebt:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
  • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
  • diploma mbo niveau 3 (vakopleiding);
  • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.
Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Als leidinggevende travel & hospitality ben je klant- en gastvriendelijk. Je bent het visitekaartje van de organisatie. Daarnaast ben je enthousiast, commercieel en creatief. Zo luister je goed naar de gasten en speel je in op hun wensen door nieuwe ideeën aan te dragen. Verder heb je een sociale en communicatieve instelling en ben je een echte teamplayer.

Je geeft leiding aan een team en je kunt de medewerkers goed motiveren en aansturen om de bedrijfsdoelen te bereiken. Naast Nederlands spreek je een aantal moderne vreemde talen. Tijdens drukke periodes ben je bereid om je extra in te zetten. Je hebt geen negen-tot-vijf-mentaliteit, je bent flexibel en vindt het geen probleem om op wisselende tijden te werken.

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2024/2025.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1419,-.

Ben je 18+ of word je binnenkort 18? Dan kun je studiefinanciering, een studentenreisproduct en misschien een aanvullende beurs krijgen.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
Voor de gehele opleiding betaal je ongeveer 760 euro aan een boeken en leermiddelen.

Vrijwillige kosten
Om deel te kunnen nemen aan excursies betaal je tijdens de gehele opleiding ongeveer 800 euro. Deelname aan de excursies is niet verplicht.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
    je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
  • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Sluit

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Tijdens de opleiding loop je meerdere perioden stage. Tijdens je stage word je begeleid door een praktijkopleider van het stagebedrijf en een stagebegeleider van school. Je stagebegeleider is je eerste aanspreekpunt. Je begeleider volgt je ontwikkeling in het leerbedrijf en gaat na of je nog op schema bent. Als je tijdens je stage tegen een probleem aanloopt, dan neem je contact op met je begeleider.

In de zomer is het hoogseizoen voor bedrijven in de toeristische sector. Dit is voor jou dan ook hét moment om veel te leren over de toeristenbranche en je toekomstige baan. Vandaar dat je aan het einde van het eerste en tweede leerjaar stage loopt. Deze stage kan jouw zomervakantie deels overlappen. Aan het einde van het tweede leerjaar kun je in het buitenland stage lopen als je tijdens je opleiding een goede beroepshouding laat zien.

Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een erkend leerbedrijf. Via stagemarkt.nl vind je een overzicht van erkende leerbedrijven.

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Met een mbo-diploma op niveau 4 kun je doorstromen naar verschillende hbo-opleidingen. Zo kun je kiezen voor een aansluitende hbo-opleiding zoals Toerisme of de Hogere Hotelschool.

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Vind je het leuker om activiteiten te organiseren? Kies dan voor de opleiding: Leidinggevende leisure & hospitality.

Wil je toch liever in de horeca werken? Denk dan eens aan de opleidingen: Meewerkend horeca ondernemer, Manager/ondernemer horeca of Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw.

Spreekt de luchtvaart je meer aan? Kijk dan eens bij onze opleiding: Luchtvaartdienstverlener.

Sluit

Aanmelden

Crebo
25647
Niveau
niveau 4
Traject
bol
Duur bol
2,5 - 3 jaar
Startmoment(en)
februari, augustus
Opleidingstype
Mbo

Student vertelt

Ale blogs