mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

schoonheidsspecialist geeft een handmassage
studente in een theorieles op school
schoonheidsspecialist en cliënt bekijken behandeling in spiegel

Allround schoonheidsspecialist

Heb je interesse in beauty, wellness en schoonheidsverzorging? Wil je graag je eigen salon openen? Vind je het leuk om met mensen te werken? Dan is de opleiding Allround schoonheidsspecialist echt iets voor jou. Je wordt klaargestoomd om als zelfstandig schoonheidsspecialist aan de slag te gaan.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Je volgt de opleiding Allround schoonheidsspecialist in de beroepsopleidende leerweg (bol). Hierbij ga je voltijd naar school en loop je een aantal dagen of weken per jaar stage.

Wat leer je?
De opleiding Allround schoonheidsspecialist bestaat uit verschillende praktijk- en theorielessen. Hierbij leer je onder meer hoe je:

 • Klanten ontvangt;
 • Een huidanalyse maakt;
 • Een gezichts- en lichaamsbehandeling uitvoert;
 • Een cosmetische hand- en voetverzorging uitvoert;
 • Een thalasso- en aromabehandeling uitvoert;
 • Een shiatsumassage uitvoert;
 • Een huidverbeterende massage uitvoert;
 • Een acnebehandeling uitvoert;
 • Producten en/of diensten verkoopt aan klanten;
 • Specialistische apparatuur gebruikt.

In de salon op school krijg je veel praktijkopdrachten. Deze oefen je op medestudenten of op modellen. Naast alle vakgerichte lessen krijg je algemene theorielessen zoals Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap. Verder krijg je ook lessen over het opzetten van een eigen schoonheidssalon. Je maakt en presenteert je eigen ondernemingsplan.

Keuzedelen
In de opleiding Allround schoonheidsspecialist volg je ook een aantal keuzedelen zoals visagie, imagestyling, hairstyling, nagelstyling, internationalisering, pedicure, Engels B2 of voorbereiding hbo.

Elk jaar stage lopen
Je loopt stage bij een erkend stagebedrijf. Hier leer je het vak van allround schoonheidsspecialist in de praktijk. In het laatste jaar volg je een blokstage van ongeveer tien weken. Dit kan ook een internationale stage zijn. Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een goede stageplek. Als je er geen kunt vinden. dan helpt de school je hierbij verder.

Toetsen, praktijkopdrachten, examens en stagebeoordelingen
Je kennis wordt tussentijds getest met toetsen en praktijkopdrachten. Verder krijg je voor de stage een beoordeling. Je rondt je opleiding af met diverse theorie- en praktijkexamens. Met je diploma in de hand ben je klaar voor het echte werk. Je kunt dan aan de slag als allround schoonheidsspecialist.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Als allround schoonheidsspecialist kun je aan het werk als zzp-er (zelfstandige zonder personeel). Je hebt dan je eigen schoonheidssalon of werkt ambulant. Na de opleiding kun je ook aan de slag als leidinggevende bij een bedrijf. Bijvoorbeeld bij een schoonheidssalon, een wellnesscenter, sauna, parfumerie of drogist.

In de salon voer je dagelijks verschillende lichaams- en gezichtsbehandelingen uit. Daarnaast kun je specialistische behandelingen uitvoeren zoals een acnebehandeling, een shiatsumassage of een huidverbeterende bindweefselmassage. Je maakt gebruik van de nieuwste en beste apparatuur. Naast al deze werkzaamheden houd je de salon goed schoon.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een middenkaderopleiding (niveau 4) starten als je een van de volgende vooropleidingen hebt:

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
 • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
 • diploma mbo niveau 3 (vakopleiding);
 • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.
Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Een allround schoonheidsspecialist werkt met mensen. Er komen dagelijks verschillende cliënten in de salon die een schoonheidsbehandeling willen. Sommigen van hen hebben huidproblemen waar ze last van hebben. Het is dan ook belangrijk dat je over een inlevend vermogen beschikt, graag met mensen werkt en dienstverlenend bent. Ook als je snel moet werken blijf je rustig en werk je nauwkeurig.
Verder adviseer je klanten over een goede huidverzorging. Hierbij informeer je ze over de verschillende producten en diensten die je in de salon verkoopt. Je voert tal van handelingen uit zoals epileren, talgverstoppingen verwijderen, ontharen van het gezicht en/of lichaam, verven van wimpers en/of wenkbrouwen, het aanbrengen van make-up, het verzorgen van handen en voeten en het uitvoeren van een gezichts- en/of lichaamsmassage. Je vindt het belangrijk dat je klanten tevreden de salon uitlopen en gaat daarom altijd voor een optimaal resultaat.

Als je in een salon werkt is het bovendien belangrijk dat je goed in een team kunt samenwerken. Er zijn echter veel schoonheidsspecialisten die voor zichzelf werken. Als je dit ook wilt, dan dien je over een ondernemende instelling te beschikken.

Als allround schoonheidsspecialist ben je bij je vak betrokken. Zo zorg je ervoor dat je op de hoogte blijft van de ontwikkelingen in je vak. Ook volg je geregeld cursussen voor het verder ontwikkelen van je vaardigheden.

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2022/2023.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1239,-.

Ben je 18+ of word je binnenkort 18? Dan kun je studiefinanciering, een studentenreisproduct en misschien een aanvullende beurs krijgen.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
Voor het eerste jaar van je opleiding betaal je ongeveer € 520 voor boeken en een uniform.

Vrijwillige kosten
Af en toe worden excursies georganiseerd. Je hoeft hiervoor alleen te betalen als je hier aan deelneemt.

Binnen de opleiding volg je ook een aantal keuzedelen. De kosten voor de leermiddelen van de keuzedelen variëren van 0 euro tot 120 euro per keuzedeel.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
  je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
 • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

De verplichte intake-activiteiten bestaan uit:

 • Salonopdracht: kennismaken met het werkveld;
 • Voorlichting en kennismakingsgesprek: voorlichting over het beroep en de opleiding en een individueel gesprek;
 • Theorie-praktijkdag: een theorieles en een praktijkles waarbij je zelf aan de slag gaat met een gezichtsbehandeling.

Indien extra zorg of begeleiding nodig is kan er een verlengde intake plaatsvinden. Ook deze verlengde intake is onderdeel van de verplichte intake-activiteiten.

Sluit

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Op stagemarkt.nl  vind je erkende leerbedrijven.

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Wil je na het behalen van je diploma Allround schoonheidsspecialist nog verder studeren? Dan kun je doorstromen naar de hbo-opleiding huidtherapie of fysiotherapie. Je kunt er ook voor kiezen om diverse specialistische cursussen te volgen.

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Spreekt haarverzorging je toch iets meer aan? Kies dan voor de opleiding Hairstylist dame of Salonmanager dame.

Sluit

Aanmelden

Crebo
25403
Niveau
niveau 4
Traject
bol
Duur bol
3 jaar
Startmoment(en)
augustus en februari
Opleidingstype
Mbo