mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Studente geeft cliënt een rugmassage
Studente in een theorieles op school
Studente geeft cliënt een gezichtsbehandeling

Schoonheidsspecialist

Heb je interesse in beauty, wellness en schoonheidsverzorging? Werk je graag netjes, snel en blijf je daarbij rustig? En vind je het leuk om met mensen te werken? Dan past een toekomst in de schoonheidsverzorging perfect bij je. De opleiding Schoonheidsspecialist is echt iets voor jou. In twee of drie jaar leer je alles op het gebied van schoonheidsverzorging, beauty en wellness. Je wordt klaargestoomd om als zelfstandig schoonheidsspecialist aan de slag te gaan.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

De opleiding Schoonheidsspecialist volg je via de beroepsopleidende leerweg (bol). Hierbij ga je naar school en loop je stage. Afhankelijk van het traject (2-jarig of 3-jarig) loop je één of twee dagen stage.

Diverse vakgerichte theorie- en praktijklessen
Tijdens deze schoonheidsopleiding volg je tal van vakgerichte theorie- en praktijklessen. Hierbij leer je onder meer hoe je als schoonheidsspecialist:

 • Cliënten ontvangt
 • Een huidanalyse maakt
 • Gezichts- en lichaamsbehandelingen uitvoert
 • Een manicure en cosmetische voetbehandeling uitvoert
 • Producten en diensten adviseert en verkoopt

De praktijkopdrachten oefen je op medestudenten of op modellen die je zelf meeneemt naar school. Verder leer je meer over het menselijk lichaam, de verschillende behandelmethoden en de apparatuur die je tijdens een behandeling gebruikt. Daarnaast krijg je lessen in het opzetten van een eigen schoonheidssalon. Zo leer je om een goed onderbouwd ondernemersplan te schrijven.
Naast alle vakgerichte theorie krijg je algemene lessen als Engels, Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Keuzedelen
Je volgt ook een aantal keuzedelen zoals visagie, imagestyling, hairstyling, nagelstyling of Engels B1. Door de keuzedelen kun je je specialiseren in een bepaalde richting.

Stage lopen
Gedurende de opleiding tot schoonheidsspecialist loop je elk schooljaar stage. In het eerste schooljaar loop je één dag of twee dagen per week stage, afhankelijk van het traject (2-jarig of 3-jarig). In het tweede en derde schooljaar is dit één dag per week. Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een stageplaats. Als het je zelf niet lukt om een stageplek te vinden, dan helpt de school je hierbij. Tijdens je stage word je begeleid door een opgeleide schoonheidsspecialist. Zij leert je alle fijne kneepjes van het vak.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Het merendeel van de schoonheidsspecialisten werkt zelfstandig in een eigen salon aan huis, zonder personeel. Je kunt echter ook aan het werk in een grotere schoonheidssalon, een wellnesscenter of bij een drogist of parfumerie.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een vakopleiding (niveau 3) starten als je een van volgende vooropleidingen hebt:

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
 • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
 • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Heb je je diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg?  Dan kijken we graag naar jouw mogelijkheden. Het kan zijn dat jij voldoende kennis, vaardigheden en motivatie hebt om de opleiding te volgen en deze in drie jaar af te ronden. Meld je aan of neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Als schoonheidsspecialist ben je de hele dag met mensen bezig. Je vindt het dan ook leuk om met mensen te werken en je beschikt over inlevingsvermogen. Verder ben je cliëntgericht en dienstverlenend. Je voert tal van handelingen uit, zoals epileren, talgverstoppingen verwijderen, het ontharen van het gezicht en/of lichaam, het verven van wimpers en/of wenkbrauwen, het aanbrengen van make-up, het verzorgen van de handen en voeten en het uitvoeren van een gezicht en/of lichaamsmassage.
Je bent perfectionistisch en gaat altijd voor het leveren van kwaliteit. Je wilt dan ook dat je cliënten met een tevreden gevoel de salon uitstappen. Verder heb je een commerciële instelling. Zo voorzie je je cliënten altijd van deskundig advies en informeer je ze over de producten en diensten die je in de salon verkoopt. Je bent altijd zeer betrokken bij je vak, leest vakbladen en volgt regelmatig cursussen om je kennis uit te breiden.

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2022/2023.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1239,-.

Ben je 18+ of word je binnenkort 18? Dan kun je studiefinanciering, een studentenreisproduct en misschien een aanvullende beurs krijgen.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
Voor het eerste jaar van je opleiding betaal je ongeveer € 600 voor boeken en een uniform.

Vrijwillige kosten
Af en toe worden excursies georganiseerd. Je hoeft hiervoor alleen te betalen als je hier aan deelneemt.

Binnen de opleiding volg je ook een aantal keuzedelen. De kosten voor de leermiddelen van de keuzedelen variëren van 0 euro tot 120 euro per keuzedeel.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
  je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
 • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

De verplichte intake-activiteiten bestaan uit:

 • Salonopdracht: kennismaken met het werkveld;
 • Voorlichting en kennismakingsgesprek: voorlichting over het beroep en de opleiding en een individueel gesprek;
 • Theorie-praktijkdag: een theorieles en een praktijkles waarbij je zelf aan de slag gaat met een gezichtsbehandeling.

Indien extra zorg of begeleiding nodig is kan er een verlengde intake plaatsvinden. Ook deze verlengde intake is onderdeel van de verplichte intake-activiteiten.

Sluit

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Op stagemarkt.nl  vind je erkende leerbedrijven.

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Je kunt na de schoonheidsopleiding op niveau 3, doorstromen naar andere mbo-opleidingen op niveau 4.

Er is een mogelijkheid om aansluitend te kiezen voor de mbo-opleiding Allround Schoonheidsspecialist niveau 4 (topjaar). Na het behalen van het diploma Allround Schoonheidsspecialist (niveau 4) kun je verder studeren. Je kunt de hbo-opleiding Fysiotherapie of Huidtherapie gaan volgen. Je kunt er ook voor kiezen om specialistische cursussen te volgen, zoals een cursus medisch pedicure.

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Spreekt haarverzorging je toch iets meer aan? Kies dan voor kappen, bijvoorbeeld de opleiding Hairstylist dame.

Sluit

Aanmelden

Crebo
25404
Niveau
niveau 3
Traject
bol
Duur bol
2 of 3 jaar (afhankelijk van je vooropleiding)
Startmoment(en)
augustus
Opleidingstype
Mbo