mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Vrouwelijke pedicure is bezig met nagels van een voet

Medisch pedicure

Wil jij je professionaliteit verder ontwikkelen en leren hoe jij diverse voetproblemen moet behandelen? Dan is de opleiding tot medisch pedicure wellicht iets voor jou! De opleiding Medisch pedicure is een uitdagende en gevarieerde opleiding waarin je begint met de basisbehandelingen zoals nagels knippen en eelt verwijderen tot aan complexe behandelingen zoals nagelregulatie en drukverlichting. Door de steeds groeiende groep van risicovoeten zal de vraag naar medische pedicure alleen maar groter worden. Ben jij klaar om een hele nieuwe doelgroep van dienst te zijn en naar de next level te gaan?

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Je volgt deze opleiding in de beroepsopleidende leerweg (bol). De opleiding duurt 2 à 3 jaar, afhankelijk van je vooropleiding. Tijdens de intake bespreken we of en welke vrijstellingen bij jou van toepassing zijn.

Wat leer je?
Je start met de basis zoals het knippen van de nagels en eelt te verwijderen met een scalpelmesje en met de theorie zoals de anatomie van voeten. Met deze kennis op zak gaan we de medische verdieping opzoeken van de voetverzorging. Door de afwisseling van praktijklessen en verschillende theorielessen weet je wat er zich binnen en buiten de voet afspeelt.

Tijdens het theoretische gedeelte van de opleiding leer je over de zogeheten risicovoeten. Hier bedoelen we de volgende voeten mee: diabetische voet, reumatische voet, oncologische voet en overige risicovoeten. Je leert wat je zelf kunt verhelpen en wanneer je mensen moet doorverwijzen naar een specialist.

Als je dat onder de knie hebt volgen de specialistische behandelingen die je als medisch pedicure gaat uitvoeren. Denk aan het verrichten van een voetonderzoek, het voorbereiden en uitvoeren van de voetscreening, het maken van een behandelplan en het behandelen van de risicovoet. Ook ga je aan de slag met specialistische technieken, zoals het maken van een orthese om bijvoorbeeld de stand van de tenen licht te corrigeren, antidruk om pijn te verlichten en nagelbeugels om ingroeiende teennagels te verhelpen. Je leert hoe je omgaat met klanten en kunt samenwerken met andere (medische) professionals.

Je leert ook hoe je een ondernemingsplan schrijft om als zelfstandig medisch pedicure te kunnen gaan werken.

Naast de vakgerichte lessen krijg je algemene lessen zoals Nederlands, rekenen en burgerschap. Heb je nog niet voldaan aan de keuzedelenverplichting bij een vorige opleiding, dan dien je alsnog keuzedelen te volgen.

Praktijkervaring
Om praktijkervaring op te doen ga je stage lopen bij een erkend stagebedrijf. In het eerste jaar start je hier al mee. Maar tijdens je BOL-opleiding doe je ook op andere manieren veel praktijkervaring op. Ook in de beautysalon op de opleidingslocatie ontvang je klanten en geef je behandelingen. De salon is ingericht met  professionele apparatuur. Je leert jouw beroepsvaardigheden in een inspirerende omgeving, waar je goed voorbereid wordt op het echte werk.
Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een goede stageplek. Als je er geen kunt vinden, dan helpt de school je hierbij verder.

Examens en stagebeoordelingen
Je krijgt voor stage een beoordeling waarvoor je een voldoende moet halen. Je rondt je opleiding af met diverse theorie- en praktijkexamens. Je kunt dan direct aan de slag als medisch pedicure!

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Voetproblemen en pijn kan mensen beperken in het dagelijks leven. Als medisch pedicure kun je echt iets betekenen voor je klanten. Je weet welke verzorging bijvoorbeeld diabetische, reumatische of oncologische voeten nodig hebben. Je kunt je klanten adviseren over preventieve maatregelen zoals het dragen van de juiste schoenen. Je beheerst specialistische technieken gericht op diverse voetproblemen en kunt alles vertellen over de juiste voetverzorgende producten.

De vraag naar gespecialiseerde pedicures wordt steeds groter. Er is nu al een tekort aan medisch pedicures en de tekorten worden steeds groter. Na je opleiding kun je dan ook direct aan de slag. Bijvoorbeeld in een diabetescentrum, gezondheidscentrum, zorginstelling, groepspraktijk óf vanuit je eigen medische praktijk.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een middenkaderopleiding (niveau 4) starten als je een van de volgende vooropleidingen hebt:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
  • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
  • diploma mbo niveau 3 (vakopleiding);
  • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Ben je reeds in het bezit bent van een diploma pedicure (maximaal vijf jaar geleden behaald), kies dan voor het topjaar Medisch pedicure. De opleiding duurt dan één jaar.

Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Als medisch pedicure ben je de hele dag met mensen bezig. Je vindt het dan ook leuk om met mensen te werken en je beschikt over inlevingsvermogen. Je stelt de klant centraal en weet wat de beste oplossing is voor het voetprobleem van je klant. Je hebt een adviserende rol naar je klant toe, waardoor de sociale vaardigheden in dit beroep erg belangrijk zijn. Je bent perfectionistisch en gaat altijd voor het leveren van kwaliteit. Je wilt dan ook dat je cliënten met een tevreden gevoel bij jou weggaan. Je houdt ervan om klanten te verzorgen en hun pijn te verlichten. Verder heb je een commerciële instelling en informeer je je klanten over de producten en diensten die je verkoopt. Je bent altijd zeer betrokken bij je vak, leest vakbladen en volgt regelmatig cursussen om je kennis uit te breiden. Omdat de meeste medische pedicures als zelfstandig ondernemer werken, moet je ook commercieel kunnen denken en resultaatgericht kunnen werken. Alleen dan werk je aan een succesvol bedrijf.

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2023/2024.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1357,-.

Ben je 18+ of word je binnenkort 18? Dan kun je studiefinanciering, een studentenreisproduct en misschien een aanvullende beurs krijgen.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Verplichte kosten
Voor  de gehele opleiding betaal je ongeveer 850 euro voor een laptop, licenties, leermiddelen, schrijfwaren, beschermende kleding, boeken en online methodes voor je vakken en keuzedelen. In het bedrag van 850 euro is uitgegaan van een bedrag van 400 euro voor een laptop. Als je al een goed werkende laptop hebt hoef je die niet aan te schaffen. De investering in het eerste jaar is relatief groot, maar nagenoeg alles wordt de gehele opleidingsduur gebruikt.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
    je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
  • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Na je aanmelding nodigen wij je uit voor een kennismakingsgesprek. In dit gesprek informeren we je over de opleiding en bespreken we je motivatie voor deze opleiding zodat je uiteindelijk een juiste keuze kunt maken.

Sluit

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Op stagemarkt.nl vind je erkende leerbedrijven.

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Je kunt na de opleiding Medisch pedicure naar een hbo-opleiding, bijvoorbeeld hbo Podotherapie. Je kunt met je diploma ook direct aan de slag als medisch pedicure.

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Spreekt schoonheidsverzorging je toch iets meer aan? Kies dan voor de opleiding Allround schoonheidsspecialist op niveau 4 of Schoonheidsspecialist op niveau 3. Of bekijk de niveau 3 opleiding Pedicure.

Sluit

Aanmelden

Crebo
25693
Niveau
niveau 4
Traject
bol
Duur bol
2 tot 3 jaar
Startmoment(en)
augustus
Opleidingstype
Mbo