Ondernemer retail

Je weet prima waar je goed in bent. En waar jouw kansen liggen. Je bent gemotiveerd en wilt zelf verantwoordelijk zijn voor je succes. Een eigen winkel beginnen in Rotterdam bijvoorbeeld. Ook voor het schrijven van een ondernemersplan draai jij je hand niet om. Heb je een duidelijk doel voor ogen en behaal je hoge cijfers? Kies dan voor de opleiding Ondernemer retail.

Bekijk de film ondernemer retail.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

De opleiding Ondernemer retail is geschikt voor studenten die goede cijfers halen op het vmbo, havo of vwo. Studenten die graag als zelfstandig ondernemer aan de slag willen of door willen leren op het hbo. Je denkt zelf na over verkoop, inkoop, inrichting, artikelpresentatie, administratie, personeel en financiën. Bovendien ben je een echte ondernemer. Je krijgt een opleiding tot professioneel ondernemer in de retail waarbij moderne vaardigheden, waaronder digitale, centraal staan. Je krijgt een uitdagend lesprogramma, gericht op het starten van een eigen onderneming, maar waarmee je ook goed voorbereid aan een vervolgstudie op het hbo kunt beginnen.

Je krijgt vakken zoals marktonderzoek, webshop & social media, maatschappelijk verantwoord ondernemen, statistiek, algemene economie, management, bedrijfseconomie, commerciële economie, recht en commerciële presentatie. Ook zijn er meer algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, loopbaan & burgerschap, rekenen en, als het mogelijk is, sport. Als je het volledige programma hebt gevolgd, krijg je bij je diploma een extra certificaat. Ook train je studievaardigheden die je nodig hebt om met succes door te studeren op het hbo. Er is veel aandacht voor het ontwikkelen van je ondernemende instelling. Tijdens de opleiding tot ondernemer in de retail is er daarnaast aandacht voor leidinggeven in de praktijk. De vaktheorie wordt aangeboden door leraren of via diverse (digitale) leermiddelen.

Gemeenschappelijk economisch jaar
Alle eerstejaars studenten van de richtingen Marketing & Communicatie, Retail, Internationale groothandel of Commerciële logistiek volgen in het eerste jaar voor 70 procent hetzelfde programma in het zogenaamde gemeenschappelijk economisch jaar. Klik hier voor meer informatie.

Praktijkervaring
Je loopt tijdens de opleiding Ondernemer retail een aantal blokken stage. Tijdens deze stages oefen je alle vaardigheden die nodig zijn voor een ondernemer in de detailhandel, zowel op de winkelvloer als achter de schermen van een grotere organisatie (bijvoorbeeld een winkelketen). Je werkt regelmatig mee aan activiteiten en projecten in en buiten de school, vooral op het gebied van ondernemen. Omdat wij heel Rotterdam-Rijnmond als leslocatie zien, zul je naast je stage ook meewerken aan echte opdrachten voor het bedrijfsleven.

Persoonlijke begeleiding
In de opleiding Ondernemer retail besteden we veel aandacht aan persoonlijke begeleiding. Hiervoor zijn mentorlessen en persoonlijke gesprekken ingepland. Als het nodig is kan schoolmaatschappelijk werk je praktisch ondersteunen bij problemen op het gebied van huisvesting, schuldhulpverlening en andere zaken.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Met de opleiding Ondernemer retail kun je zelfstandig ondernemer worden in de detailhandel. Je begint bijvoorbeeld een eigen winkel in Rotterdam.

 • Je hebt de dagelijkse leiding en bepaalt de strategie. Je maakt het personeelsbeleid en voert dat ook uit.
 • Je onderhoudt contacten met onder andere de Kamer van Koophandel, leveranciers, banken en met de gemeente.

Je kunt ook doorstromen naar het hbo. Dan kun je na je studie aan de slag in een leidinggevende functie bij een groot tot middelgroot bedrijf in de retail.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een middenkaderopleiding (niveau 4) starten als je een van volgende vooropleidingen hebt:

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
 • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
 • diploma mbo niveau 3 (vakopleiding);
 • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.
Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Als ondernemer in de retail geniet je van het contact met mensen. Je zorgt dat je klanten tevreden zijn, maar je kunt ook stevig onderhandelen met leveranciers. Je bent representatief en sociaal vaardig. Daarnaast ben je ondernemend en onderzoekend, steeds op zoek naar nieuwe mogelijkheden en gaten in de markt. Je hebt een commerciële en professionele instelling, bent klantvriendelijk, maar als het nodig is ook assertief. Je kunt goed plannen, goed zelfstandig werken én samenwerken, delegeren en leidinggeven.

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het cursusjaar 2020/2021.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1202,-.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
Voor de gehele opleiding betaal je ongeveer 880 euro aan boeken.

Binnen de opleiding volg je ook een aantal keuzedelen. De leermiddelen voor de keuzedelen van deze opleiding zijn kosteloos.


Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • je meldt je uiterlijk 1 mei aan;
  (de uiterste aanmelddatum van 1 april voor mbo-opleidingen is vanwege de coronamaatregelen verlengd naar 1 mei).
 • je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
 • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 mei aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Sluit

Rotterdam-Rijnmond als leslocatie

Rotterdam-Rijnmond als leslocatie

Albeda College Economie & Ondernemen vindt dat heel Rotterdam-Rijnmond haar leslocatie is. Via verschillende leerwerkplaatsen verspreid door de gehele regio voeren we opdrachten uit voor bedrijven en organisaties. Zo doen we mee aan de Sociaal Ondernemen Challenge. Lees hier meer over alle initiatieven waarbij wij samenwerken met het bedrijfsleven.

Stage
Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een erkend leerbedrijf. Kijk voor een lijst van erkende leerbedrijven op de website  www.leerbanenmarkt.nl (voor bbl-studenten) of op www.stagemarkt.nl (voor bol-studenten).

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Doorstroomprogramma mbo-hbo
Overweeg je een economische hbo-studie te gaan doen na je mbo? Dan kun je kiezen voor extra begeleiding bij het maken van de overstap naar het hbo: het doorstroomprogramma mbo-hbo. Dit is een samenwerking tussen de Rotterdamse scholen in het mbo en hbo: Zadkine, Albeda, STC Group, Hogeschool Inholland en Hogeschool Rotterdam. Het doorstroomprogramma is erop gericht om jouw kansen op het succesvol doorlopen van je hbo-studie te vergroten. Dit kun je al aan het eind van mbo jaar 2 doen door middel van een ontwikkelassessment, in mbo jaar 3 door het volgen van het keuzedeel ‘voorbereiding hbo’ en tijdens je eerste jaar in het hbo met extra begeleiding.

Wil je weten of het doorstroomprogramma mbo-hbo iets voor jou is? Kijk dan op doorstroomprogrammarotterdam.nl voor meer info.

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Zoek jij een andere opleiding in de wereld van de retail? Kijk dan ook eens naar deze opleidingen.

- Manager retail
Junior accountmanager
Assistent-manager internationale handel
Vestigingsmanager groothandel

Sluit

Aanmelden

Crebo
25166
Niveau
4
Traject
bol
Duur bol
3 jaar
Startmoment(en)
augustus 2021