mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Man in barbierstoel bij de barbier
Handen van kapper brengen kapsel van man in model
Haar van man wordt gewassen door de kapper
Kin van man wordt ingezeept door de barbier

Hairstylist heer/barbier (topjaar)

Wil jij een allround topkapper zijn? Dan past deze verkorte bbl-opleiding Hairstylist heer/barbier perfect bij je! Met de keuzedelen klantcontact & verkoop, ondernemend gedrag, duurzaamheid, imagestyling en visagie op zak heb jij straks een streepje voor op de arbeidsmarkt. 
De opleiding duurt een half jaar tot een jaar.

Let op: Je kunt de opleiding Hairstylist heer/barbier als topjaar alleen volgen als je in het bezit bent van het diploma Hairstylist dame (niveau 3). Heb je nog geen niveau 3 diploma, dan kun je de 2-jarige opleiding Hairstylist heer/barbier volgen.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Je volgt deze opleiding in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Hierbij werk je minimaal drie dagen per week bij een kapsalon en ga je één dag per week naar school. Soms zijn de lessen ook in de avond.

Direct aan het werk
De opleiding tot Hairstylist/barbier in het topjaar duurt een half jaar tot een jaar. Als je met de opleiding start, ga je direct aan het werk bij een leerbedrijf. De meeste kappersvaardigheden- en technieken leer je dan ook bij je werkgever. Hier heb je een contract voor minimaal 23 uur per week. Verder ga je een dag per week naar school. Het is belangrijk dat je een goed en erkend leerbedrijf vindt, waar je alle technieken en vaardigheden op de juiste manier leert.

Een dag per week naar school
Elke week ga je op een vaste dag naar school. Soms zijn de lessen ook in de avond. Tijdens deze lesdag krijg je praktijklessen. 

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Als hairstylist werk je in een kapsalon of ga je als zzp'er aan de slag. Sommige hairstylisten zijn werkzaam in een kapsalon van een beautycenter of ze werken achter de schermen van het theater of de televisie of als barbier. Met dit diploma in combinatie met je diploma Hairstylist dame kun je als hairstylist alle kanten op.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Het topjaar is bedoeld voor kappers die in het bezit zijn van het diploma Hairstylist dame (niveau 3).
Heb je nog geen niveau 3 diploma, dan kun je de 2-jarige opleiding Hairstylist heer/barbier volgen.

Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Ben je ambitieus en wil je alles leren over het kappersvak voor dames én heren, dan is deze opleiding echt iets voor jou.

Na het volgen van de opleiding beschik je over voldoende kappersvaardigheden en productkennis om een behandeling helemaal zelfstandig uit te voeren. Je weet alles over haarverzorging. Zo weet je precies welke techniek, apparatuur en producten je moet toepassen bij een bepaald haartype en wens van de klant. Hierdoor zorg je voor een optimaal resultaat en is de klant tevreden. Je hebt geleerd om tijdens je werkzaamheden als hairstylist oog te hebben voor hygiëne, veiligheid en kwaliteit, je werkt ergonomisch en milieubewust. 

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het cursusgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2023/2024.

Kosten bbl jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen cursusgeld.

Kosten bbl ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het cursusgeld € 654,-.

Je krijgt voor een bbl-opleiding geen studiefinanciering. Je bent zelf verantwoordelijk voor de kosten van deze opleiding. Vraag bij de werkgever na of zij deze kosten vergoeden.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Verplichte kosten
Voor de gehele opleiding betaal je ongeveer 500 euro voor een laptop, licenties, boeken, materialen en buitenschoolse activiteit. In dit bedrag is uitgegaan van 400 euro voor een laptop. Als je al een goed werkende laptop hebt hoef je deze niet aan te schaffen.

Vrijwillige kosten
Voor de gehele opleiding betaal je ongeveer 495 euro voor een praktijkpakket (optioneel, kan ook geleend worden).

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
    je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
  • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Daarnaast moet je een arbeidsovereenkomst hebben met een erkend leerbedrijf voor minimaal 23 uur per week. De werkzaamheden komen overeen met het niveau en de inhoud van de opleiding.

Let op: Na ontvangst bevestiging aanmelding,​ ontvang je per e-mail een uitnodiging voor een intakegesprek en informatie over de intakeprocedure.

De verplichte intake-activiteiten bestaan uit:

  • Individueel gesprek.

Indien extra zorg of begeleiding nodig is kan er een verlengde intake plaatsvinden. 

Sluit

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Voor een overzicht van leerwerk- en stagebedrijven kijk je op stagemarkt.nl.

Veel stagebedrijven waar wij mee samenwerken melden hun vacatures via onze facebookpagina.

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Als je het diploma voor Hairstylist heer/barbier op niveau 3 hebt behaald, kun je de opleiding Salonmanager dame op niveau 4 volgen. Deze opleiding volg je dan ook als topjaar.

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Heb je havo of een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg of theoretische leerweg en wil je meer leren over leidinggeven? Dan kun je ook kiezen voor de opleiding Salonmanager dame op niveau 4.

Past een beroep in de uiterlijke verzorging goed bij je, maar wil je niet als hairstylist gaan werken? Kijk dan eens bij de opleiding tot Schoonheidsspecialist. Of neem contact op met ons Studie info punt voor een studie- of doorstroomadvies.

Sluit

Aanmelden

Crebo
25643
Niveau
niveau 3
Traject
bbl
Duur bbl
half jaar tot een jaar
Startmoment(en)
augustus en februari
Opleidingstype
Mbo