mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Kapster verft het haar van een klant

Salonmanager dame (topjaar)

Wil je een topkapper zijn en daarnaast alles leren over leidinggeven, haarmode-events organiseren, haarmodelijnen ontwerpen een eigen kapsalon beginnen of als salonmanager aan de slag gaan? Dan is deze opleiding van anderhalf jaar op niveau 4 echt iets voor jou.
Met de keuzedelen klantcontact & verkoop, ondernemend gedrag, duurzaamheid, imagestyling, barbier en visagie op zak heb jij straks een streepje voor op de arbeidsmarkt.
Als je kiest voor de opleiding Salonmanager dame bij Albeda Beauty & Fashioncollege, dan heb je de mogelijkheid stage te lopen en trainingen te volgen in het buitenland. 

Let op: Je kunt de opleiding Salonmanager dame (topjaar) alleen volgen als je in het bezit bent van het diploma Allround kapper, Hairstylist dame of Hairstylist heer (niveau 3). Heb je nog geen niveau 3 diploma, dan kun je de 3-jarige opleiding Salonmanager dame volgen.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Tijdens deze bbl-opleiding die anderhalf jaar duurt ga je één dag in de week naar school en werk je minimaal 23 uur per week bij een erkend leerbedrijf.

Je leert  alles over het kappersvak, het leidinggeven in een kapsalon, haarmode-events organiseren en een eigen haarmodelijn ontwerpen. Gedurende deze kappersopleiding is er veel aandacht voor alle vaardigheden en kennis die je nodig hebt om een goede salonmanager te worden. Je werkt regelmatig in groepjes aan projecten om te oefenen met leidinggeven, je leert om vaktechnische trainingen te verzorgen en het ontwikkelen van een haarmodelijn. Ook krijg je ook les in het schrijven van een ondernemingsplan en de theoretische onderbouwing die daarbij hoort. 

Je kunt je kansen op de arbeidsmarkt vergroten door het volgen van keuzedelen, zoals barbier, visagie, klantcontact en verkoop, duurzaamheid, imagestyling, ondernemend gedrag en ict-vaardigheden.

 

 

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Als je de opleiding Salonmanager dame hebt afgerond, kun je een eigen kapsalon openen. Je kunt ook als manager werken in een filiaal van een kappersketen. Hier geef je leiding aan een team van kappers. Je coacht de medewerkers en stuurt ze aan. Daarnaast voer je dagelijkse kappersvaardigheden uit. Zo was, knip, snijdt, föhn en kleur je het haar van klanten of steek je het op. Ook voorzie je sommige klanten van een permanent.

Daarnaast is het mogelijk om een baan te zoeken achter de schermen van het theater of de televisie. Je kunt ook doorstromen naar het hbo.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Om een bbl-opleiding te kunnen volgen, heb je een arbeidsovereenkomst/bpv-overeenkomst nodig met een erkend leerbedrijf. De werkzaamheden die je bij dat leerbedrijf kunt doen, moeten overeenkomen met het niveau en de inhoud van de opleiding. Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een erkend leerbedrijf. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op  www.leerbanenmarkt.nl.

Voor een bbl-opleiding verloopt de aanmelding meestal via de werkgever. Wil je je aanmelden voordat je een werkgever hebt gevonden, dan is dit wel mogelijk. Houd dan wel rekening met:

  • Zonder werkgever ben je zelf verantwoordelijk voor de kosten van deze opleiding. Deze kosten staan vermeld onder het blokje ‘Opleidingskosten’.
  • Je krijgt voor een bbl-traject geen studiefinanciering.
  • Binnen vier maanden moet je een werkgever hebben gevonden, omdat je anders niet verder kunt in dit bbl-traject. De kans is dan groot dat je studievertraging oploopt.
  • Je wordt pas na een intakegesprek op school definitief geplaatst.
  • Heb je vragen dan kun je contact opnemen met de contactpersoon van de opleiding. Hij/zij staat op deze pagina vermeld.

Je kunt deze kappersopleiding, het topjaar (bbl), alleen volgen als je in het bezit bent van een diploma Allround kapper, Hairstylist dame of Hairstylist heer op niveau 3. 

Kappers die niet aan de toelatingseisen voldoen, kunnen contact opnemen met de opleiding.

Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Ben je ambitieus en wil je alles leren over het kappersvak dan is deze opleiding echt iets voor jou.

Na het volgen van de opleiding beschik je over voldoende kappersvaardigheden en productkennis om een behandeling helemaal zelfstandig uit te voeren. Je weet alles over haarverzorging. Zo weet je precies welke techniek, apparatuur en producten je moet toepassen bij een bepaald haartype en wens van de klant. Hierdoor zorg je voor een optimaal resultaat en is de klant tevreden. Ook bezit je voldoende commerciële en sociale vaardigheden om klanten te adviseren. Je hebt geleerd om tijdens je werkzaamheden als hairstylist oog te hebben voor hygiëne, veiligheid en kwaliteit, je werkt ergonomisch en milieubewust. 

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het cursusgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2022/2023.

Kosten bbl jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen cursusgeld.

Kosten bbl ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het cursusgeld € 624,-.

Je krijgt voor een bbl-opleiding geen studiefinanciering. Je bent zelf verantwoordelijk voor de kosten van deze opleiding. Vraag bij de werkgever na of zij deze kosten vergoeden.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
Voor deze opleiding betaal je ongeveer 385 euro voor boeken en licenties en een uniform (aan te schaffen via school of bij een leverancier naar keuze). Stroom je intern door dan heb je het uniform reeds in bezit en vervallen deze kosten.

Vrijwillige kosten
Voor niet verplichte leermiddelen zijn de kosten ongeveer 100 euro, voor de huur van een kluisje betaal je 10 euro. Het is belangrijk om een eigen laptop mee te brengen.
Een eigen praktijkpakket kost ongeveer 630 euro. Je kunt een praktijkpakket ook lenen.

Binnen de opleiding volg je ook een aantal keuzedelen. De kosten voor de leermiddelen van de keuzedelen variëren van 25 euro tot 240 euro per keuzedeel.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
    je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
  • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Daarnaast moet je een arbeidsovereenkomst hebben met een erkend leerbedrijf. De werkzaamheden komen overeen met het niveau en de inhoud van de opleiding.

Let op: Na ontvangst bevestiging aanmelding,​ ontvang je per e-mail een uitnodiging voor een intakegesprek en informatie over de intakeprocedure.

De verplichte intake-activiteiten bestaan uit:

  • Individueel gesprek.

Indien extra zorg of begeleiding nodig is kan er een verlengde intake plaatsvinden. 

Sluit

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Voor een overzicht van erkende leerbedrijven kijk je op stagemarkt.nl.

Veel stagebedrijven waar wij mee samenwerken melden hun vacatures via onze facebookpagina.

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Wil je na deze kappersopleiding nog verder leren? Dan kun je doorstromen naar een vervolgopleiding, zoals een marketingopleiding op hbo-niveau. Je kunt je ook verder specialiseren in het kappersvak door diverse cursussen te volgen.  

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Past een beroep in de uiterlijke verzorging goed bij je, maar wil je niet als kapper gaan werken? Kijk dan eens bij de opleiding tot Schoonheidsspecialist.

Sluit

Aanmelden

Crebo
25644
Niveau
niveau 4
Traject
bbl
Duur bbl
1,5 jaar
Startmoment(en)
augustus
Opleidingstype
Mbo