Hairstylist dame

Is het jouw droom om in een kapsalon te werken? Dan past onze bbl-opleiding Hairstylist dame perfect bij je! Met de keuzedelen klantcontact & verkoop, ondernemend gedrag en visagie op zak heb jij straks een streepje voor op de arbeidsmarkt.
 

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Je volgt deze opleiding in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Hierbij werk je minimaal drie dagen per week bij een kapsalon en ga je één dag per week naar school. Soms zijn de lessen ook in de avond.

Direct aan het werk
De opleiding tot hairstylist duurt twee jaar. Als je met de opleiding start, ga je direct aan het werk bij een leerbedrijf. De meeste kappersvaardigheden- en technieken leer je dan ook bij je werkgever. Hier heb je een contract voor minimaal 23 uur per week. Verder ga je een dag per week naar school. Het is belangrijk dat je een goed en erkend leerbedrijf vindt, waar je alle technieken en vaardigheden op de juiste manier leert.

Een dag per week naar school
Elke week ga je op een vaste dag naar school. Soms zijn de lessen ook in de avond. Tijdens deze lesdag krijg je vooral vaktheorie. Krijg je bepaalde vaardigheden niet goed onder knie? Dan kun je een aantal praktijklessen volgen op school. Dit doe je in overleg met je leerbedrijf.

Algemene lessen en keuzevakken
Je kunt je kansen op de arbeidsmarkt vergroten door het volgen van keuzedelen, zoals visagie, klantcontact en verkoop, ondernemend gedrag, en ict-vaardigheden. Naast  de vaktheorie krijg je algemene lessen zoals Nederlands, beroepsgericht Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Als hairstylist werk je in een kapsalon of ga je als zzp'er aan de slag. Sommige hairstylisten zijn werkzaam in een kapsalon van een beautycenter of ze werken achter de schermen van het theater of de televisie. Met een goede basis kan een hairstylist alle kanten op.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een vakopleiding (niveau 3) starten als je een van volgende vooropleidingen hebt:

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
 • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
 • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Om deel te mogen nemen aan deze opleiding is het daarnaast een vereiste dat je een arbeidscontract voor minimaal 23 uur in de week hebt bij een erkende kapsalon. Je komt een dag in de week naar school.

Ook met een diploma niveau 1 met positief advies van de opleiding om door te leren kun je bij ons instromen in niveau 3.

Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Als hairstylist werk je dagelijks met verschillende typen mensen. Het is dan ook belangrijk dat je sociaal en creatief bent en een dienstverlenende, klantvriendelijke instelling hebt. Je vindt het leuk om zelfstandig te werken, maar werkt ook graag met een team samen. Ben je ambitieus en wil je alles leren over het kappersvak dan is deze opleiding echt iets voor jou.

Na het volgen van de opleiding beschik je over voldoende kappersvaardigheden en productkennis om een behandeling helemaal zelfstandig uit te voeren. Je weet alles over haarverzorging. Zo weet je precies welke techniek, apparatuur en producten je moet toepassen bij een bepaald haartype en wens van de klant. Hierdoor zorg je voor een optimaal resultaat en is de klant tevreden. Ook bezit je voldoende commerciële en sociale vaardigheden om klanten te adviseren. Je hebt geleerd om tijdens je werkzaamheden als hairstylist oog te hebben voor hygiëne, veiligheid en kwaliteit, je werkt ergonomisch en milieubewust. 

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het cursusgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2021/2022.

Kosten bbl jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen cursusgeld.

Kosten bbl ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het cursusgeld € 306,- (in plaats van € 612,-).
Het ministerie van Onderwijs (OCW) heeft vanwege de coronacrisis het lesgeld voor het studiejaar 2021-2022 eenmalig met 50% verlaagd. 

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
Voor de gehele opleiding betaal je ongeveer 290 euro voor boeken, een opleidingsmap en kleding.

Vrijwillige kosten
​Voor niet verplichte leermiddelen zijn de kosten ongeveer 100 euro, voor de huur van een kluisje betaal je 10 euro. We adviseren je om een eigen laptop mee te brengen, maar dit is niet verplicht.

Binnen de opleiding volg je ook een aantal keuzedelen. De kosten voor de leermiddelen van de keuzedelen zijn ongeveer 225 euro.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
  je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
 • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Daarnaast moet je een arbeidsovereenkomst hebben met een erkend leerbedrijf voor minimaal 23 uur per week. De werkzaamheden komen overeen met het niveau en de inhoud van de opleiding.

Let op: Na ontvangst bevestiging aanmelding, ontvang je per e-mail een uitnodiging voor een voorlichtingsbijeenkomst en informatie over de intakeprocedure.

De verplichte intake-activiteiten bestaan uit:

 • Intake-opdracht: kennismaken met het werkveld;

 • Verplichte aanwezigheid bij de opleidingsvoorlichting;

 • Individueel gesprek.

Indien extra zorg of begeleiding nodig is kan er een verlengde intake plaatsvinden. Ook deze verlengde intake is onderdeel van de verplichte intake-activiteiten.

Sluit

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Voor een overzicht van leerwerk- en stagebedrijven kijk je op stagemarkt.nl.

Veel stagebedrijven waar wij mee samenwerken melden hun vacatures via onze facebookpagina.

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Als je het diploma voor Hairstylist dame op niveau 3 hebt behaald, kun je doorstromen naar Salonmanager dame niveau 4.  Deze opleiding volg je dan als topjaar. Je kunt ook kiezen om de opleiding Hairstylist heer op niveau 3 te volgen om je vakkennis te verbreden. Je kunt deze opleiding dan verkort volgen.

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Heb je havo of een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg of theoretische leerweg en wil je meer leren over leidinggeven? Dan kun je ook kiezen voor de opleiding Salonmanager dame op niveau 4.

Past een beroep in de uiterlijke verzorging goed bij je, maar wil je niet als hairstylist gaan werken? Kijk dan eens bij de opleiding tot Schoonheidsspecialist. Of neem contact op met ons Studie info punt voor een studie- of doorstroomadvies.

Sluit

Aanmelden

Crebo
25642
Niveau
3
Traject
bbl
Duur bbl
2 jaar
Startmoment(en)
augustus 2022