mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

student achter de naaimachine

Basismedewerker fashion (Basismedewerker mode)

Gaat jouw hart sneller kloppen van mode, werk jij graag met je handen en wil je de klant blij maken met een prachtig kledingstuk dat door jou is gemaakt? Dan is de opleiding Basismedewerker fashion perfect voor jou. Je gaat namelijk aan de slag met het maken, repareren en vermaken van kleding.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Tijdens de bol-opleiding tot basismedewerker fashion leer je meer over het werken in een atelier van een kledingbedrijf. Je volgt de beroepsopleidende leerweg (bol) op school en loopt stage. De opleiding duurt twee jaar.

Veel praktijklessen
Je krijgt les van vakdocenten die je alles leren over het vak. Zo krijg je veel praktijklessen, zoals patroontekenen, naaitechnieken en kleding maken. Patronen zijn platte tekeningen van de onderdelen van een kledingstuk. Op niveau 2 leer je werken met basispatronen, bijvoorbeeld in damesmaat 36. Daarnaast leer je hoe je kleding moet maken, repareren en vermaken met de naaimachine. Je leert allerlei naaitechnieken zoals kragen en zakken maken, ritsen inzetten en kleding innemen of uitleggen. Verder krijg je vaktheorie over de verschillende stoffen en materialen. 

Vakken
Je hebt gemiddeld twaalf uur praktijklessen per week. Bij het vak patroontekenen leer jij alles over het maken en aanpassen van patronen. Tijdens atelier & praktijk zit je achter professionele naaimachines en werk je aan het ontwikkelen van naaitechnische vaardigheden. Je werkt met machines die ook in ateliers worden gebruikt. De theorievakken textielwarenkennis, modekennis en vakkennis zorgen ervoor dat jij ook voldoende kennis hebt van ontwikkelingen in de mode en het vakgebied. Er zijn ook vakken die je mag kiezen, die noemen we keuzedelen. Voorbeelden zijn ondernemend gedrag en Engels. Naast de vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep, krijg je ook Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Gedurende de opleiding werk je zowel zelfstandig als in groepjes. Zo maak je kledingstukken voor klanten en werk je bijvoorbeeld samen aan een project om het vervolgens te presenteren.

Aan het einde van het schooljaar vindt er een modeshow plaats. Je showt dan de kleding die jij het afgelopen schooljaar hebt gemaakt. De examenstudenten van de niveau 4-opleiding laten dan ook hun (mini)collectie aan het publiek zien.  Je werkt tijdens de modeshow samen met studenten kappen en schoonheidsverzorging.  Bekijk hier een impressie van de modeshow.

Elk jaar stage lopen 
Elk studiejaar loop je tien tot vijftien weken stage. Dit is bij een erkend stagebedrijf dat je zelf hebt gevonden. Je kunt stage lopen bij een naaiatelier of bij een reparatiebedrijf. Als je het lastig vindt om een goed stagebedrijf te vinden, dan helpen wij je hierbij. 

Studieloopbaanbegeleider
Tijdens deze opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb'er). Hij of zij ondersteunt je en samen kijken jullie regelmatig of je nog op schema ligt.

Het is belangrijk dat je je volledig inzet en dat je elke dag gemotiveerd aan de opdrachten werkt. Aan het begin van het studiejaar maken we daarom duidelijke afspraken met je. Zo weet je wat je van ons kunt verwachten en wat wij van jou willen zien.

Meelopen/proefstuderen
Ben je geïnteresseerd in de opleiding maar wil je eerst écht ervaren hoe het is om deze te volgen? Kom dan eerst een dagje meelopen/proefstuderen. Je kunt je hier eenvoudig voor aanmelden.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Als basismedewerker fashion werk je in een confectieatelier, bij een reparatie-/veranderbedrijf of in een atelier voor maatkleding. Hier bewerk je kleding, zet je kledingstukken in elkaar en/of teken je eenvoudige patroondelen. Verder controleer je je eigen werk op eventuele foutjes. Je kunt ook werken bij een stoffenwinkel. Als basismedewerker fashion voer je de werkzaamheden uit onder leiding van een bedrijfsleider of een ervaren medewerker.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een basisberoepsopleiding (niveau 2) starten als je een van de volgende vooropleidingen hebt:

  • diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg, kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
  • diploma mbo niveau 1 (entreeopleiding);
  • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.
Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Je kunt zelfstandig en nauwkeurig werken en je vindt het leuk om met stoffen en fournituren te werken. Uiteraard heb je gevoel voor mode en werk je graag met je handen. Je bent stressbestendig, want je werkt met deadlines. Je durft vragen te stellen en initiatief te tonen, omdat je instructies krijgt waar je mee aan de slag gaat. Ook ben je communicatief sterk en kun je goed samenwerken met collega’s.

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2023/2024.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1357,-.

Ben je 18+ of word je binnenkort 18? Dan kun je studiefinanciering, een studentenreisproduct en misschien een aanvullende beurs krijgen.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Verplichte kosten
Voor de gehele opleiding betaal je ongeveer 610 euro voor een laptop, leermiddelen als een dummy, schrijfwaren, boeken en online methodes voor je vakken en keuzedelen.  In het bedrag van 610 euro is uitgegaan van een bedrag van 500 euro voor een laptop. Als je al een goed werkende laptop hebt hoef je die niet aan te schaffen. 

Vrijwillige kosten
Voor de gehele opleiding betaal je ongeveer 500 euro voor

  • Een kluisje op school voor het bewaren van je tas en gemaakt werk.
  • Een myprint account om te kunnen kopiëren.
  • Een schoolagenda.
  • Een rolkoffer of schooltas.
  • Een naaimachine (ongeveer 400 euro) om thuis te kunnen oefenen..

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
    je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
  • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

De verplichte intake-activiteiten bestaan uit:

  • Voorlichtingsbijeenkomst: voorlichting over het beroep en de opleiding;

  • Intakeopdrachten: kennismaken met de opleiding en het werkveld;

  • Intakegesprek.

Indien extra zorg of begeleiding nodig is kan er een verlengde intake plaatsvinden. Ook deze verlengde intake is onderdeel van de verplichte intake-activiteiten.

Sluit

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Overal waar kleding wordt gemaakt of gerepareerd kun je aan de slag gaan. Denk hierbij aan een bruidsmodezaak, atelier van een ontwerper of een kledingreparatiebedrijf.

Op de website stagemarkt.nl vind je diverse erkende stagebedrijven bij jou in de buurt.

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Als je het diploma Basismedewerker fashion niveau 2 hebt behaald, kun je doorstromen naar de vervolgopleiding Assistant Fashion Tailor. Je hebt hiervoor een positief studieadvies nodig ten aanzien van je houding, inzet, aanwezigheid en je behaalde studieresultaten. Je start dan in het tweede leerjaar van de opleiding op niveau 3.

 

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Is het beroep van basismedewerker fashion toch niet helemaal wat je zoekt? Denk dan eens aan een opleiding tot verkoper.  Of kijk eens bij onze opleidingen in de dienstverlening.

Sluit

Aanmelden

Crebo
25689
Niveau
niveau 2
Traject
bol
Duur bol
2 jaar
Startmoment(en)
augustus
Opleidingstype
Mbo