mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

studente makt kleidingstuk met naaimachine

Assistant fashion tailor (Allround medewerker mode/maatkleding)

Gaat jouw hart sneller kloppen van mode, werk jij graag met je handen en wil je de klant blij maken met een prachtig kledingstuk dat door jou is gemaakt? Dan is de opleiding Assistant fashion tailor niveau 3 echt iets voor jou. Je leert alles over stoffen, patronen tekenen, maten opnemen en naaitechnieken. 

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Tijdens de opleiding Assistant fashion tailor leer je om zelfstandig kleding te maken en te vermaken op maat van de klant. Je volgt de opleiding in de beroepsopleidende leerweg (bol). De niveau 3-opleiding duurt drie jaar.

Wat leer je?
Je krijgt veel vaktheorie en praktijklessen zoals patroontekenen. Naast de vaklessen die je nodig hebt voor je toekomstige beroep, krijg je ook Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Echte vakdocenten
Je krijgt les van een team van vakdocenten. Zij brengen je alle fijne kneepjes van het vak bij. Daarnaast krijg je een vaste studieloopbaanbegeleider toegewezen. Deze biedt je ondersteuning tijdens het volgen van de opleiding.

Vakken
Je hebt gemiddeld twaalf uur praktijklessen per week. Bij het vak patroontekenen leer jij alles over het maken en aanpassen van patronen. Je gebruikt daarvoor de maten van de klant. Patronen zijn platte tekeningen van de onderdelen van een kledingstuk. Je leert hoe je maten moet nemen en hoe je die gegevens verwerkt in een patroon. Je rekenvaardigheden komen dan ook goed van pas. Tijdens atelier & praktijk zit je achter de professionele naaimachine en werk je aan het ontwikkelen van naaitechnische vaardigheden zoals kragen en speciale zakken maken of ritsen inzetten. Je hebt na deze opleiding alle kennis in huis om die prachtige jurk, colbert, blouse of broek voor de klant te maken. Naast de vaklessen die je nodig hebt voor je toekomstige beroep, krijg je ook Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap. Er zijn ook vakken die je mag kiezen, die noemen we keuzedelen. Voorbeelden zijn imagestyling, duurzaamheid en Engels. 

Aan het einde van het schooljaar vindt er een modeshow plaats. Je showt dan de kleding die jij het afgelopen schooljaar hebt gemaakt. De examenstudenten van de niveau 4-opleiding laten dan ook hun (mini)collectie aan het publiek zien.
Bekijk hier een impressie van de modeshow

Stage
Elk schooljaar loop je tien tot vijftien weken stage. Het stagebedrijf heb je zelf gevonden. Tijdens je stage krijg je begeleiding van een gediplomeerde assistant fashion tailor. Deze leert je alles over het modevak.

Toetsen en examens
Tijdens de opleiding werk je steeds in periodes. Per periode krijg je bij ieder vak twee toetsen of opdrachten waarmee je de periode afrondt. Bij een voldoende voor alle vakken en je stage kun je door naar het volgende leerjaar. Aan het eind van de opleiding doe je een proeve van bekwaamheid waarbij je een outfit maakt voor een klant. Hiermee laat je zien dat je klaar bent voor de arbeidsmarkt of een volgend niveau. Gedurende de opleiding houd je ook een portfolio bij waarin opdrachten staan waar je trots op bent.

Meelopen/proefstuderen
Ben je geïnteresseerd in de opleiding maar wil je eerst écht ervaren hoe het is om deze te volgen? Kom dan eerst een dagje meelopen/proefstuderen. Je kunt je hier eenvoudig voor aanmelden.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Als assistant fashion tailor werk je bij een kledingbedrijf. Dit kan een bedrijf zijn dat confectiekleding of maatkleding ontwerpt. Je kunt ook aan het werk in het atelier van een modeontwerper, kleermaker of een theater.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een vakopleiding (niveau 3) starten als je een van volgende vooropleidingen hebt:

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
 • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
 • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.
Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Als assistant fashion tailor maak je kleding op maat voor een klant. Het komt regelmatig voor dat dit snel moet gebeuren. Daarom is het belangrijk dat je nauwkeurig en systematisch werkt, ook onder tijdsdruk. Je bent stressbestendig, want je werkt met deadlines. Je durft vragen te stellen en initiatief te tonen, omdat je instructies en opdrachten krijgt waar je mee aan de slag gaat. Je hebt oog voor kwaliteit en levert een product af waarmee de klant tevreden is. Verder functioneer je goed in een team en vind je het leuk om met je handen te werken.

Natuurlijk heb je gevoel voor mode en ben je voortdurend bezig met je vak. Je leest graag vakbladen, blogs, modetijdschriften en werkt aan kledingstukken. Hierdoor blijf je op de hoogte van de laatste modetrends en de nieuwste technische ontwikkelingen.

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2023/2024.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1357,-.

Ben je 18+ of word je binnenkort 18? Dan kun je studiefinanciering, een studentenreisproduct en misschien een aanvullende beurs krijgen.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Verplichte kosten
Voor de gehele opleiding betaal je ongeveer 700 euro voor een laptop, leermiddelen als een dummy, schrijfwaren, boeken en online methodes voor je vakken en keuzedelen.  In het bedrag van 700 euro is uitgegaan van een bedrag van 500 euro voor een laptop. Als je al een goed werkende laptop hebt hoef je die niet aan te schaffen. 

Vrijwillige kosten
Voor de gehele opleiding betaal je ongeveer 500 euro voor

 • Een kluisje op school voor het bewaren van je tas en gemaakt werk.
 • Een myprint account om te kunnen kopiëren.
 • Een schoolagenda.
 • Een rolkoffer of schooltas.
 • Een naaimachine (ongeveer 400 euro) om thuis te kunnen oefenen.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
  je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
 • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Sluit

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Op stagemarkt.nl vind je diverse erkende stagebedrijven bij jou in de buurt.

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Na het behalen van je diploma, kun je nog doorstromen naar een vervolgopleiding op niveau 4, zoals de mbo-opleiding Fashion tailor of Fashion designer.  Als je dit wilt, dien je te beschikken over een positief advies ten aanzien van je houding, inzet, aanwezigheid en resultaten. Afhankelijk van de opleiding die je kiest en je resultaten start je in het eerste of tweede leerjaar niveau 4.

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Zoek je toch net een andere opleiding in de mode? Kijk dan eens bij onze mbo-opleiding tot Fashion designer of Theatervormgever.

Sluit

Aanmelden

Crebo
25684
Niveau
niveau 3
Traject
bol
Duur bol
3 jaar
Startmoment(en)
augustus
Opleidingstype
Mbo