Assistant fashion tailor (Allround medewerker mode/maatkleding)

Gaat jouw hart sneller kloppen van mode, werk jij graag met je handen en wil je de klant blij maken met een prachtig kledingstuk dat door jou is gemaakt? Dan is de opleiding Assistant fashion tailor niveau 3 echt iets voor jou. Je leert alles over stoffen, patronen tekenen, maten opnemen en naaitechnieken. 

De opleiding wordt nu gegeven op de Sportlaan en gaat in augustus 2021 verhuizen naar de Haastrechtstraat. Wil je graag een rondleiding? Meld je dan aan voor een rondleiding op de Sportlaan.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Tijdens de opleiding Assistant fashion tailor leer je om zelfstandig kleding te maken en te vermaken op maat van de klant. Je volgt de opleiding in de beroepsopleidende leerweg (bol). De niveau 3-opleiding duurt drie jaar.

Wat leer je?
Je krijgt veel vaktheorie en praktijklessen zoals patroontekenen. Naast de vaklessen die je nodig hebt voor je toekomstige beroep, krijg je ook Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Echte vakdocenten
Je krijgt les van een team van vakdocenten. Zij brengen je alle fijne kneepjes van het vak bij. Daarnaast krijg je een vaste studieloopbaanbegeleider toegewezen. Deze biedt je ondersteuning tijdens het volgen van de opleiding.

Vakken
Je hebt gemiddeld twaalf uur praktijklessen per week. Bij het vak patroontekenen leer jij alles over het maken en aanpassen van patronen. Je gebruikt daarvoor de maten van de klant. Patronen zijn platte tekeningen van de onderdelen van een kledingstuk. Je leert hoe je maten moet nemen en hoe je die gegevens verwerkt in een patroon. Je rekenvaardigheden komen dan ook goed van pas. Tijdens atelier & praktijk zit je achter de professionele naaimachine en werk je aan het ontwikkelen van naaitechnische vaardigheden zoals kragen en speciale zakken maken of ritsen inzetten. Je hebt na deze opleiding alle kennis in huis om die prachtige jurk, colbert, blouse of broek voor de klant te maken. Naast de vaklessen die je nodig hebt voor je toekomstige beroep, krijg je ook Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap. Er zijn ook vakken die je mag kiezen, die noemen we keuzedelen. Voorbeelden zijn imagestyling, duurzaamheid en Engels. 

Aan het einde van het schooljaar vindt er een modeshow plaats. Je showt dan de kleding die jij het afgelopen schooljaar hebt gemaakt. De examenstudenten van de niveau 4-opleiding laten dan ook hun (mini)collectie aan het publiek zien.
Bekijk hier een impressie van de modeshow

Stage
Elk schooljaar loop je tien tot vijftien weken stage. Het stagebedrijf heb je zelf gevonden. Tijdens je stage krijg je begeleiding van een gediplomeerde assistant fashion tailor. Deze leert je alles over het modevak.

Toetsen en examens
Tijdens de opleiding werk je steeds in periodes. Per periode krijg je bij ieder vak twee toetsen of opdrachten waarmee je de periode afrondt. Bij een voldoende voor alle vakken en je stage kun je door naar het volgende leerjaar. Aan het eind van de opleiding doe je een proeve van bekwaamheid waarbij je een outfit maakt voor een klant. Hiermee laat je zien dat je klaar bent voor de arbeidsmarkt of een volgend niveau. Gedurende de opleiding houd je ook een portfolio bij waarin opdrachten staan waar je trots op bent.

Meelopen/proefstuderen
Ben je geïnteresseerd in de opleiding maar wil je eerst écht ervaren hoe het is om deze te volgen? Kom dan eerst een dagje meelopen/proefstuderen. Je kunt je hier eenvoudig voor aanmelden.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Als assistant fashion tailor werk je bij een kledingbedrijf. Dit kan een bedrijf zijn dat confectiekleding of maatkleding ontwerpt. Je kunt ook aan het werk in het atelier van een modeontwerper, kleermaker of een theater.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een vakopleiding (niveau 3) starten als je een van volgende vooropleidingen hebt:

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
 • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
 • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.
Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Als assistant fashion tailor maak je kleding op maat voor een klant. Het komt regelmatig voor dat dit snel moet gebeuren. Daarom is het belangrijk dat je nauwkeurig en systematisch werkt, ook onder tijdsdruk. Je bent stressbestendig, want je werkt met deadlines. Je durft vragen te stellen en initiatief te tonen, omdat je instructies en opdrachten krijgt waar je mee aan de slag gaat. Je hebt oog voor kwaliteit en levert een product af waarmee de klant tevreden is. Verder functioneer je goed in een team en vind je het leuk om met je handen te werken.

Natuurlijk heb je gevoel voor mode en ben je voortdurend bezig met je vak. Je leest graag vakbladen, blogs, modetijdschriften en werkt aan kledingstukken. Hierdoor blijf je op de hoogte van de laatste modetrends en de nieuwste technische ontwikkelingen.

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2021/2022.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 608,- (in plaats van € 1216,-).
Het ministerie van Onderwijs (OCW) heeft vanwege de coronacrisis het lesgeld voor het studiejaar 2021-2022 eenmalig met 50% verlaagd. 

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
In het eerste leerjaar betaal je ongeveer 360 euro voor (leerwerk)boeken, leermiddelen en licenties.

Vrijwillige kosten
Voor de huur van een kluisje betaal je 10 euro borg. Voor de aanschaf van extra materialen betaal je ongeveer 50 euro.

Binnen de opleiding volg je ook een aantal keuzedelen. De kosten voor de leermiddelen van de keuzedelen variëren van 0 euro tot 20 euro per keuzedeel.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Per jaar is er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar (numerus fixus) voor deze opleiding. Voor schooljaar 2021/2022 zijn dat 34 plaatsen voor de opleiding Fashion Tailor ​en de opleiding Assistant Fashion Tailor samen. De toekenning van de beschikbare plaatsen is op volgorde van aanmelding. Meld je daarom zo snel mogelijk aan voor deze opleiding. Tot 1 mei is minimaal 50% van de opleidingsplaatsen gereserveerd voor schoolverlaters uit het voortgezet onderwijs.

Na je aanmelding krijg je bericht of je kunt deelnemen aan de intake-activiteiten. Om toegelaten te kunnen worden tot de opleiding, is het verplicht om hieraan deel te nemen.

Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • je meldt je uiterlijk 1 mei aan;
  (de uiterste aanmelddatum van 1 april voor mbo-opleidingen is vanwege de coronamaatregelen verlengd naar 1 mei).
 • je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
 • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteiten.

Ook als je je na 1 mei aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van je eerste keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van je eerste keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

De verplichte intake-activiteiten bestaan uit:

 • Voorlichtingsbijeenkomst: voorlichting over het beroep en de opleiding;

 • Intakeopdrachten: kennismaken met de opleiding en het werkveld;

 • Intakegesprek.

Indien extra zorg of begeleiding nodig is kan er een verlengde intake plaatsvinden. Ook deze verlengde intake is onderdeel van de verplichte intake-activiteiten.

Als je van niveau 2 naar niveau 3 doorstroomt, dien je in het bezit te zijn van een positief advies ten aanzien van je inzet, houding, aanwezigheid en resultaten. Als je hierover beschikt, dan word je in het tweede leerjaar van de opleiding geplaatst. Je gaat dan nog twee jaar naar school. Het is niet nodig dat je al over specifieke naaivaardigheden beschikt. Die leer je bij ons.

Belangrijk: Tweede voorkeur
Voor deze opleiding is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Er is een kans dat je niet geplaatst kan worden. Het is daarom belangrijk dat je een 2e voorkeur voor een opleiding doorgeeft bij je aanmelding. Bij het invullen van het digitale aanmeldformulier vul je bij de laatste vraag jouw 2e voorkeur voor een opleiding in.

Je ontvangt voor beide opleidingen een uitnodiging voor een intake. Albeda adviseert je om ook naar het intakegesprek voor jouw 2e voorkeur te gaan.

Sluit

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Op stagemarkt.nl vind je diverse erkende stagebedrijven bij jou in de buurt.

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Na het behalen van je diploma, kun je nog doorstromen naar een vervolgopleiding op niveau 4, zoals de mbo-opleiding Fashion tailor of Fashion designer.  Als je dit wilt, dien je te beschikken over een positief advies ten aanzien van je houding, inzet, aanwezigheid en resultaten. Afhankelijk van de opleiding die je kiest en je resultaten start je in het eerste of tweede leerjaar niveau 4.

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Zoek je toch net een andere opleiding in de mode? Kijk dan eens bij onze mbo-opleiding tot Fashion designer of Theatervormgever.

Sluit

Aanmelden

Crebo
25684
Niveau
3
Traject
bol
Duur bol
3 jaar
Startmoment(en)
augustus 2022