mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Drie jongens aan het koken

Assistent horeca & voeding (entree)

Ben je 16 jaar of ouder? Heb je geen vmbo-diploma, maar wil je wel graag een vak leren op het gebied van horeca of voeding? Haal dan in 1 jaar je diploma tot Assistent horeca & voeding op mbo 1 niveau bij Albeda Startcollege.

 • Vergroot je banenkans
 • Geen vooropleiding nodig
 • 1 jarige opleiding inclusief diploma
 • Na jaar 1 kun je doorstromen naar mbo niveau 2 

De opleiding in het kort 
Tijdens deze entreeopleiding leer je hoe je helpt bij de voorbereidingen in een keuken, bakkerij of restaurant. Na de 1 jarige opleiding kun je onder meer aan het werk in een keuken, bar, cateringbedrijf of een fabriek waar ze voedingsmiddelen maken. Ook kun je doorstromen naar een beroepsopleiding op niveau 2, waar je wordt opgeleid tot bijvoorbeeld kok, bakker of gastheer/gastvrouw.   

Bij Albeda bieden we 2 verschillende opleidingsvormen aan: bol-opleidingen en bbl-opleidingen. Bol-opleidingen zijn gericht op studeren op school. Je doet ervaring op bij een leerwerkplaats of door stage te lopen. Een bbl-opleiding is gericht op werken en leren in de praktijk. Je bent minimaal 60% van de studie aan het werk bij een erkend leerbedrijf. Kijk hier voor meer informatie over de bbl-opleiding.

Voor anderstaligen hebben we speciale klassen (met extra Nederlands). Bekijk het filmpje.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Bij de opleiding Assistent horeca & voeding leer je vaardigheden om als assistent in de horeca te werken. Bijvoorbeeld in een restaurant of fabriek waar eten wordt gemaakt.

Tijdens je opleiding leer je:

 • Je werk voorbereiden en plannen.
 • Je werk uitvoeren. Je leert bijvoorbeeld welke voorbereidingen je moet doen, je leert verschillende technieken om voeding te bereiden, verpakken of inpakken. Ook let je op hygiëne en kan je straks de werkruimte perfect schoonmaken;
 • je werk evalueren en het resultaat bespreken: wat ging goed en wat wil je de volgende keer beter doen;
 • je werk goed afronden.

Je houdt je resultaten bij in je eigen portfolio. Het portfolio laat zien hoe ver je bent met de opleiding Assistent horeca & voeding. We bespreken samen in een persoonlijk activiteitenplan waar je verder aan gaat werken. Een belangrijk deel van je opleiding leer je tijdens je stage, ook wel bpv (beroepspraktijkvorming) genoemd. Je krijgt ook lessen Nederlands, rekenen en het vak loopbaan & burgerschap. Hier leer je bijvoorbeeld hoe je werk kunt vinden na je opleiding.

Uiterlijk vier maanden na de start van je opleiding krijg je een studieadvies. We kijken niet alleen naar je cijfers en resultaten, maar ook naar je inzet, vaardigheden en je gedrag. Dit bepaalt of de opleiding Assistent horeca & voeding bij je past.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden

Wat kan ik hiermee worden

Je kunt aan de slag bij een restaurant, café, bar, bakkerij, keuken van een grote instelling, fastfood- of cateringbedrijf. Ook kun je werken in een fabriek waar ze voeding of voedingsmiddelen maken.

 • Assistent horeca & voeding is een beroep voor doorpakkers. Je werkzaamheden zijn er altijd op gericht om andere mensen een leuke tijd te bezorgen. Je maakt bijvoorbeeld lekker eten en maakt het de klanten naar de zin. Het kan ook zijn dat je je meer bezighoudt met de voorbereidingen en ervoor zorgt dat alles er piekfijn uitziet. Je werkt vaak op tijden dat anderen juist vrij zijn, zoals de avond en in het weekend.
 • Je bereidt de werkplekken in de keuken voor en werkt aan de voorbereiding van het brood, gebak of andere gerechten;
 • Je assisteert ervaren collega’s door bijvoorbeeld het wassen van groente en fruit, het snijden van ingrediënten, het smeren van broodjes, het decoreren van desserts, het zetten van koffie of het bakken van snacks.
 • Als je in een restaurant werkt, zorg je dat de tafels gedekt zijn met schoon serviesgoed en glaswerk.
 • Je let op hygiëne en kwaliteit.
Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt een entreeopleiding volgen als je geen (vmbo) diploma hebt en op 1 augustus 16 jaar of ouder bent.

Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben

Welke vaardigheden moet je hebben

Als assistent horeca & voeding ben je een innemende persoonlijkheid. Je werkt met en voor mensen en vindt dat ook prettig. Als je in de horeca gaat werken, ben je representatief en zie je er verzorgd uit. Hygiëne is voor jou vanzelfsprekend. Je begrijpt dat het jouw werk is om mensen een leuke dag te bezorgen, en je bent dus sociaal vaardig. Ook als je bijvoorbeeld in de keuken staat, is contact met collega’s en klanten belangrijk. Een echte assistent horeca & voeding heeft oog voor detail en is pas tevreden als je klant tevreden is.

Als assistent horeca & voeding vind je het leuk om het mensen naar de zin te maken. Je bent zorgvuldig, communicatief en sociaal. Je collega’s zien je graag komen en hebben vertrouwen in jou. Je bent representatief, kunt goed organiseren en bent stressbestendig. Je werkt nauwkeurig, met veel geduld en met enthousiasme.

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2022/2023.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1239,-.

Ben je 18+ of word je binnenkort 18? Dan kun je studiefinanciering, een studentenreisproduct en misschien een aanvullende beurs krijgen.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
Je betaalt voor deze opleiding maximaal € 205 voor boeken en licenties.

Binnen de opleiding volg je ook keuzedelen. De kosten voor de leermiddelen van de keuzedelen zijn maximaal € 45.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Je kunt je aanmelden voor een entreeopleiding via de aanmeldknop. Na je aanmelding sturen wij je een uitnodiging voor de verplichte intake-activiteiten. Controleer of je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding.

Als je niet kunt komen, wil je de afspraak dan afzeggen en ons bellen om een nieuwe afspraak te maken?

Je kunt in september, februari of elk ander moment met je entreeopleiding starten.

 • Als je voor 1 oktober wilt starten, meld je dan zo snel mogelijk aan, maar uiterlijk op 15 september.
 • Wil je op 1 februari starten, meld je dan zo snel mogelijk aan, maar uiterlijk op 15 januari.
 • Als je op een ander moment wilt starten, dan meld je je op dezelfde manier aan, je wordt dan zo snel mogelijk geplaatst

Heb je hulp nodig bij het invullen van het aanmeldformulier?

Bel dan met het studie info punt op 010 290 10 20 of  mail naar [email protected]

Je kunt ook langs gaan bij het Studie info punt. Zij zijn ook in de vakanties geopend.

Sluit

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Een overzicht van erkende leerwerkbedrijven en stagebedrijven vind je op stagemarkt.nl

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Na de entreeopleiding Assistent horeca & voeding heb je de volgende mogelijkheden:

 • Je gaat direct op zoek naar werk;
 • Je gaat doorleren met een beroepsopleiding op niveau 2, bijvoorbeeld: Uitvoerend bakkerGastheer/gastvrouw of Kok. Je kunt worden toegelaten tot een van deze opleidingen als je niveau van Nederlands en rekenen voldoende is.
Sluit

Aanmelden

Crebo
25742
Niveau
niveau 1
Traject
bol
Duur bol
1 jaar
Startmoment(en)
doorlopend
Opleidingstype
Mbo