Producent

Je bent de schakel tussen het creatieve idee en de praktische uitvoering. Als spin in het web van een (theater)productie ben je flexibel, stressbestendig en voel je situaties aan. We leren je alle facetten van het productievak; van draaiboeken maken tot en met mensen aansturen. Al tijdens je studie sta je met beide benen in het veld zodat je aan het einde een groot netwerk hebt.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

De driejarige opleiding tot producent volg je aan de Albeda MBO Theaterschool. Je gaat vijf dagen naar school en loopt regelmatig stage. 

Algemeen 
De driejarige opleiding tot producent volg je bij Albeda MBO Theaterschool, een unieke samenwerking tussen Albeda en Jeugdtheater Hofplein. Bij Albeda MBO Theaterschool ga je vijf dagen per week naar school en loop je regelmatig stage; wij bieden 100% stagegarantie.

Elk studiejaar bestaat uit vier periodes van tien weken. Binnen zo’n periode werk je aan een project.  De ins en outs van het productievak leer je op de vloer en in de praktijk kennen.

De eerste acht weken van elk blok staan in het teken van leren, onderzoeken, ontwikkelen en groeien. Week 9 van elk blok is de productie- en presentatieweek en in week 10 evalueren en reflecteren we op wat je in die periode hebt onderzocht en ontwikkeld. Van daaruit formuleren we (nieuwe) leerdoelen voor het daaropvolgende blok.

Het eerste leerjaar
In het eerste leerjaar is alles gericht op het ontwikkelen van een sterke basis. Je leert te werken vanuit een open en nieuwsgierige leerhouding. We werken niet vakgericht maar juist projectgericht en koppelen de lesinhoud aan de verschillende projecten waarmee je per periode te maken krijgt. Door ons eigen theatergezelschap Vers Vlees ondervind je precies hoe het organiseren van een productie in zijn werk gaat en werk je samen met de studenten van Techniek en Vormgeving én een regisseur. Je leert door middel van meeloopstages het werkveld kennen.

In het eerste leerjaar staan de volgende doelen centraal: analyseren, begrijpen, samenwerken, ondernemen, initiëren, basiskennis, organiseren, plannen, toewijding, creativiteit, proactieve houding, kennismaken werkveld, evalueren.

Het tweede leerjaar
In het tweede leerjaar ga je nog meer projecten organiseren; zowel gezamenlijk als individueel. Je gaat van assisteren naar zelf uitvoeren en gaat een hele periode stage lopen. Door alle kennis die je in het eerste jaar hebt opgedaan ben je in staat de nieuwe eerstejaars te begeleiden. Door de werkveldstages in jaar 1 heb je een goed beeld gekregen en kun je een gerichte keuze maken voor een langere en verdiepende stage op één werkplek.

In het tweede leerjaar staan de volgende doelen centraal: verdieping, praktijk georiënteerd, project gestuurd, communicatief vaardig, teamverband, peer coaching, flexibel, visieontwikkeling, ondernemerschap, vindingrijkheid, onmogelijke mogelijk maken.

Het derde leerjaar
In het derde leerjaar word je functie bij TG Vers Vlees nog groter: jij bent samen met je medestudenten verantwoordelijk voor de organisatie van alle projecten en krijgt daarbij assistentie van de tweedejaars studenten. De MBO theaterschool is de enige mbo-opleiding in Nederland met een eigen theatergezelschap bestaande uit acteurs, technici, vormgevers en producenten! Het derde jaar is ook het jaar van de examens. Examens worden in de beroepspraktijk van TG Vers Vlees afgenomen, waarin je zelfstandig als productieleider wordt ingezet.

In het derde leerjaar staan de volgende doelen centraal: experimenteren, netwerken, examineren, begeleiden, zelfstandigheid, nieuwsgierigheid, stabiliteit, toewijding, verbindend, klaarstomen beroepspraktijk, reflecteren,

Algemene vakken
Naast de specifieke lessen gericht op jouw ontwikkeling als producent, krijg je tijdens je gehele studieperiode ook lessen zoals Nederlands, Engels, rekenvaardigheid, teamwork en theateroriëntatie. Ook is er veel aandacht voor jouw studieloopbaanontwikkeling (slb). Tijdens deze lessen leer je grip te krijgen op jouw eigen ontwikkeling, leer je over eigenaarschap van jouw eigen leven en ga je een beeld vormen wat je na je studie wil gaan doen. Gedurende de opleiding doe je diverse examens voor Nederlands, Engels en Rekenen.

Stages 

 • Jaar 1 diverse snuffelstages
 • Jaar 2 externe stage (10 weken)
 • Jaar 3 externe stage ( 3 x 10 weken)

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Je zet grote stappen in het culturele werkveld, waardoor de stap naar het werkveld klein is en je direct kan beginnen en jezelf via de beroepspraktijk verder kan ontwikkelen. Je kunt jezelf ook verder ontwikkelen op één van de hbo-opleidingen. Tijdens deze opleiding krijg jij inzicht in waar jouw interesses en kwaliteiten liggen.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een middenkaderopleiding (niveau 4) starten als je een van volgende vooropleidingen hebt:

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
 • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
 • diploma mbo niveau 3 (vakopleiding);
 • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Albeda MBO Theaterschool leidt open, maatschappelijk betrokken jonge mensen op die zin hebben om het werkveld in te stappen. Neem je vaak het initiatief, ben je stressbestendig, flexibel, heb je overtuigingskracht en hou je ervan om in een team te werken en wil je het onmogelijke mogelijk maken? Dan pas je goed op deze opleiding!

In de schoolbanken zitten is iets wat je niet veel gaat doen tijdens deze opleiding: je bevind je veel op de werkvloer en tussen de mensen, dat is waar jij het meeste van leert. Je hoeft niet alles al te kunnen als je begint. Maar je moet wel alles uit jezelf en de opleiding willen halen. Daarbij mag je van je docenten verwachten dat zij alles uit zichzelf halen om jou te voeden, inspireren, bevragen en uit te dagen.
 

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het cursusjaar 2020/2021.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1202,-.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
Voor de gehele opleiding ben je ongeveer 400 euro kwijt aan boeken en licenties.

Vrijwillige kosten
Om deel te kunnen nemen aan diverse activiteiten betaal je voor de gehele opleiding ongeveer 1.500 euro (inclusief boeken). Hieronder vallen bijvoorbeeld een schoolreis naar Berlijn in het tweede leerjaar, een schoolreis/tournee naar Engeland in het derde leerjaar, bezoek aan 4 voorstellingen/festivals per jaar, regelmatig eten op school tijdens productieweken, gebruik van studio's en theaterzalen buiten schooltijd en een afstudeeretentje met je ouders/verzorgers erbij. Deelname is niet verplicht maar wel aan te bevelen in het kader van ondernemerschap en eigen ontwikkeling.
Voor de opleiding moet je in het bezit zijn van een laptop. Specifieke eisen worden bij toelating gecommuniceerd.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan deel te nemen. De intake bestaat uit een dag waarin je gaat ervaren hoe het is om hier als producent-student op school te zitten; een kijkje in de keuken dus. Daarnaast doe je een aantal opdrachten om te ervaren hoe jij leert en of de opleiding bij je past. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
 • je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
 • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Intake
Deelname aan deze activiteit is een voorwaarde om te kunnen starten aan de opleiding. De intake is een dagdeel ‘meelopen’ bij ons op school. Wij gaan dan samen kijken of de opleiding bij jou past. Je zult in gesprek gaan met de hoofddocent van de opleiding, enkele lessen volgen en de studenten ontmoeten. Aan het einde van het dagdeel ontvang je een studiekeuzeadvies.

Belangrijk: Tweede voorkeur
Voor deze opleiding is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Er is een kans dat je niet geplaatst kan worden. Het is daarom belangrijk dat je een 2e voorkeur voor een opleiding doorgeeft bij je aanmelding. Bij het invullen van het digitale aanmeldformulier vul je bij de laatste vraag jouw 2e voorkeur voor een opleiding in.

Je ontvangt voor beide opleidingen een uitnodiging voor een intake. Albeda adviseert je om ook naar het intakegesprek voor jouw 2e voorkeur te gaan.

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Naast de externe stages word je als producent onderdeel van Theatergezelschap Vers Vlees.  Deze interne stage verloopt via Stichting Productiehuis Theaterschool Rotterdam, dit is het eigen productiehuis van Albeda MBO Theaterschool.

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Ben je nog niet uitgeleerd? Denk dan eens aan de volgende hogescholen zoals:

HKU hogeschool voor de kunsten in Utrecht

 • Kunst & Economie

AHK  Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten

 • Productie Podiumkunsten

Hogeschool Rotterdam

 • Social work

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Ben je op zoek naar een organisatorische opleiding gericht op evenementen? Kijk dan verder bij Medewerker Evenementenorganisatie.

Aanmelden

Crebo
26014
Niveau
4
Traject
bol
Duur bol
3 jaar
Startmoment(en)
augustus 2021