Muzikant/producer

Muzikanten willen graag bekend worden. Beroemd zelfs. Elke muzikant wil het liefst dat iedereen zijn of haar muziek kent en koopt. Tegelijkertijd weet elke artiest hoe moeilijk het is om bekend te worden en vervolgens te blijven. Albeda leert je dat succes vooral een combinatie is van talent en van lang en hard werken. Of je nu hiphopproducer bent, zangeres, drummer, songwriter, multi-instrumentalist of studiomuzikant, wij bieden je in deze unieke opleiding de tools om van jouw talent je beroep te maken en er je brood mee te verdienen. Want dat is het begin van elke vorm van bekendheid.

Kijk ook op onze Facebookpagina en zie wat onze studenten en alumni doen.

De eerste audities zijn al in maart. Meld je snel aan, overtuig ons van je talent en start met je toekomst in de muziek.

Keuzegids mbo topopleiding 2017 Keuzegids mbo topopleiding 2018 Keuzegids mbo Topopleiding 2019

Onze opleiding is voor het zesde jaar op rij verkozen tot topopleiding in de Mbo keuzegids!

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Schrijf je regelmatig een song of compositie? Werk je muziekproducties uit met een computer? En droom je er van om daar je geld mee te verdienen? De driejarige opleiding Muzikant/producer is dan echt iets voor jou. Albeda College Muzikant Producer is er namelijk voor muziekmakers, voor de ‘content creërende’ artiest. Tijdens je studie schrijf je muziek, neem je die muziek op in de studio en leer je een goede performance neer te zetten. Uniek aan onze opleiding is dat je breed word opgeleid, op je eigen niveau. Onze zangeressen volgen ook drumles, onze drummers spelen gitaar, onze gitaristen werken aan ondernemerschap en ga zo maar door. Je wordt opgeleid tot kunstenaar, om mooie muziek te schrijven, prachtig op te nemen en om uit te blinken op het podium.

De wereld achter het podium
Naast de vele muziekgerelateerde lessen hebben we ook veel aandacht voor de wereld achter het podium. Je krijgt lessen in opname- en live-techniek, over muziekgeschiedenis en -management, publishing, platenmaatschappijen, boekingsbureaus, communicatie en promotie. We besteden veel aandacht aan zelfstandig ondernemerschap. Je leert hoe je werk of opdrachten kunt vinden en behouden. Daarbij staan zelfstandigheid en het nemen van initiatief centraal. De algemene vakken Nederlands, Engels en rekenen ontbreken ook niet. En elke week zijn er gastlessen van mensen uit de (inter)nationale muziekindustrie.

Werken aan je eigen producten
In drie jaar tijd ga je veel eigen nummers schrijven, opnemen en uitbrengen en je doet veel aan promotie. Bij de opleiding muzikant/producer doe je dit telkens in een cycle die bestaat uit drie fases: creëren, produceren en optreden. Dit zijn de fases die iedere beroepsmuzikant doorloopt. De cycle gaat altijd door, jaar in, jaar uit. Ook wanneer je je opleiding hebt voltooid.
Onze docenten zijn professionals uit de beroepspraktijk en werken al jaren binnen cycles. Zij gaan je hierin ook begeleiden.  Als je nog meer informatie wilt over de cycles, de vakken en de opleiding, dan kun je de studiehandleiding lezen. Onderaan deze pagina kun je de studiehandleiding downloaden.

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

In de muziekbranche zijn niet veel vaste banen, maar er is wel heel veel werk. Tijdens de opleiding leer je in drie jaar om geld te verdienen met jouw specifieke kwaliteiten. Je begint al serieus te werken aan je eigen carrière vanaf de eerste dag van de opleiding. Studenten die de opleiding met een diploma hebben verlaten gingen bijvoorbeeld aan de slag als beatmaker, studiomuzikant, live act, filmmuziekcomponist, vocalist, songwriter, producer, studio-engineer, beatboxer, allround muzikant of tourmanager. Sommigen brengen hun eigen muziek uit, anderen zijn doorgestroomd naar hbo-opleidingen voor geluidstechniek, muziekmanagement of het conservatorium. Je kunt ook aan de slag bij muziekproductiebureaus, boekingskantoren, managements en/of publishers of als muziekdocent.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een middenkaderopleiding (niveau 4) starten als je een van volgende vooropleidingen hebt:

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
 • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
 • diploma mbo niveau 3 (vakopleiding);
 • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Na je aanmelding wordt je uitgenodigd om auditie te doen. Meer hierover lees je onder Aanmeldprocedure.

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Een vocalist, instrumentalist en/of producer is vaardig in wat hij doet en ervaren in het creëren van muzikale ideeën. Muzikaliteit en persoonlijke vaardigheden, in combinatie met zelfgeschreven muziek, vormen de basis voor de opleiding. Het draait niet alleen om talent, maar ook om motivatie, discipline en zelfvertrouwen. Je moet kunnen omgaan met kritiek, want we geven continu feedback. Je moet ook nog eens flexibel zijn, een instrument beheersen, goed kunnen samenwerken en altijd gedreven zijn om je skills te verbeteren. Verder ben je nieuwsgierig en ondernemend en zie je altijd nieuwe mogelijkheden om kansen te creëren.

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het cursusjaar 2019/2020.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1168,-.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
In het eerste leerjaar betaal je ongeveer 400 euro aan leermiddelen. In het tweede leerjaar betaal je ongeveer 160 euro aan leermiddelen. In het derde leerjaar betaal je ongeveer 250 euro aan leermiddelen. Denk bij leermiddelen aan boeken en materialen die je moet aanschaffen en aan investeringen die je moet doen om muziekproducten te kunnen maken en promoten.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten. 

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Per jaar is er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar (numerus fixus) voor deze opleiding. Voor schooljaar 2019/2020 zijn dat 43 plaatsen.  Tot 1 april is minimaal 50% van de opleidingsplaatsen gereserveerd voor schoolverlaters uit het voortgezet onderwijs.

Je kunt je via de button op deze pagina online aanmelden voor de opleiding Muzikant/producer. Na je aanmelding volgt een auditieprocedure. Deze procedure bestaat uit 3 stappen:

Stap 1
Voor een eerste kennismaking krijg je via e-mail het verzoek een aantal zaken te uploaden op de persoonlijke portfoliopagina die wij voor je aanmaken. Wij willen graag dat je de volgende zaken uploadt:

 • 3 audio tracks met nummers die je zelf, of in samenwerking met anderen, hebt geschreven en opgenomen, compleet met bijbehorende artwork waarin je duidelijk de credits van de tracks vermeld (wie heeft wat geschreven, ingespeeld, gezongen, gemixt, wie heeft de artwork verzorgd?);
 • Een biografie van jezelf als artiest of van de band / het collectief waarin je speelt;
 • Een pasfoto;
 • Een motivatiebrief.

Stap 2
Na een eerste voorselectie op basis van je muziek kun je worden uitgenodigd voor een eerste auditie voor onze auditiecommissie. Deze auditie zal plaatsvinden in de periode maart-april-mei en duurt ongeveer 15 minuten. De eerste auditie bestaat uit:

 • Een gesprek met de commissieleden over je ambities;
 • Een kort optreden voor de commissie. Als je een instrument bespeelt of zingt willen we dat graag horen;
 • Met producers kijken we graag mee hoe de tracks tot stand zijn gekomen. Werk je met een laptop, neem deze dan mee naar de auditie. We willen zien hoe je producties er in je DAW uitzien.

Stap 3
Ben je na de eerste auditie door, dan volgt de uitnodiging voor een writers camp op vrijdagavond 24, zaterdag 25 en zondag 26 mei. Dat is de tweede en laatste auditie. Het writers camp betreft een weekend waarin je in een groep met andere auditanten gaat werken aan een creatieve opdracht. Na dit weekend maken wij onze definitieve selectie bekend.

De voorwaarden
Tijdens de audities wordt er gekeken of je geschikt bent voor de opleiding Muzikant/producer. Hierbij moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • Je schrijft je eigen muziek en je kunt zingen en/of een instrument bespelen
 • Je hebt een uitstekend gehoor
 • Je hebt een passie voor muziek
 • Je werkt goed samen
 • Je kunt goed tegen kritiek
 • Je bent creatief
 • Je beschikt over improvisatietalent
 • Je hebt een duidelijk toekomstplan en wilt carrière maken in de muziekindustrie

Belangrijk: Tweede voorkeur
Voor deze opleiding is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Er is een kans dat je niet geplaatst kan worden. Het is daarom belangrijk dat je een 2e voorkeur voor een opleiding doorgeeft bij je aanmelding. Bij het invullen van het digitale aanmeldformulier vul je bij de laatste vraag jouw 2e voorkeur voor een opleiding in.

Je ontvangt voor beide opleidingen een uitnodiging voor een intake. Albeda adviseert je om ook naar het intakegesprek voor jouw 2e voorkeur te gaan.

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Je stage (bpv) is een belangrijk onderdeel binnen de opleiding. Je leert vooral door te doen, door te oefenen in de beroepspraktijk. Het leren voor een beroep zal daarom deels in het werkveld worden uitgevoerd. Zo raak je vertrouwd met de praktijk en het werkveld. De bpv zal bestaan uit podiumstages, muziekproductie- en schrijfopdrachten en het geven van (muziek)lessen en workshops. Tijdens de lessen ‘carrière- en persoonlijke ontwikkeling’ gaan we in op alle aspecten van de bpv, zoals het vinden van een bpv-plaats, een goede beroepshouding en welke vaardigheden je daarbij nodig hebt.

Albeda College Muzikant Producer werkt voor stages samen met het eigen impresariaat Roots & Routes.
Roots & Routes is op vier verschillende manieren betrokken bij je stageopdrachten:

 • Werk dat je zelf verwerft, waaronder opdrachten, opnames, optredens, workshops etc., worden in het online boekingssysteem bijgehouden.
 • Roots & Routes initieert workshops en masterclasses waaraan je kunt deelnemen.
 • Opdrachten die via Roots & Routes binnenkomen worden uitgezet onder studenten.
 • Acquisitie (werven van optredens en opdrachten etc. voor studenten door Roots & Routes).

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Heb je de opleiding Muzikant/producer afgerond en wil je nog verder leren? Dan kun je denken aan een hbo-opleiding als:

 • Conservatorium
 • Geluidstechniek
 • Muziekmanagement
 • Kunst- en cultuurmanagement
 • Eventmanagement
 • Marketing en communicatie
 • Pabo

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Wil je liever iets in het theater doen? Kijk dan eens bij de opleiding tot Theatertechnicus.

Aanmelden

Crebo
25497
Niveau
4
Traject
bol
Duur bol
3 jaar

Aanmelden voor deze opleiding voor komend schooljaar kan niet meer. Het aantal beschikbare plaatsen voor deze opleiding is bereikt.

Wil je weten wat dit voor jou betekent of wil je een studieadvies van één van onze voorlichters, neem dan contact op met ons Studie informatie punt (Stip).
Zij kunnen je waarschijnlijk verder helpen.

Je kunt ook onder het tabblad 'ik zoek net even iets anders' kijken. Hier staan opleidingen die lijken op deze opleiding en die mogelijk voor jou interessant zijn.

Downloads