Muzikant/Producer

Muzikanten willen graag bekend worden. Beroemd zelfs. Elke muzikant wil het liefst dat iedereen zijn of haar muziek kent en koopt. Tegelijkertijd weet elke artiest hoe moeilijk het is om bekend te worden en vervolgens te blijven. Albeda leert je dat succes vooral een combinatie is van talent en van lang en hard werken. Of je nu hiphopproducer bent, zangeres, drummer, songwriter, multi-instrumentalist of studiomuzikant, wij bieden je in deze unieke opleiding de tools om van jouw talent je beroep te maken en er je brood mee te verdienen. Want dat is het begin van elke vorm van bekendheid.

Kijk ook op onze Facebookpagina en zie wat onze studenten en alumni doen.

Bekijk hier filmpjes over de opleiding en check de muziek van studenten die je voor zijn gegaan.

Heb je nog vragen, of wil je een dag meelopen, stuur dan een mail naar [email protected]

Topleiding 2021   Mbo keuzegids Topleiding 2020  Keuzegids mbo Topopleiding 2019  Keuzegids mbo topopleiding 2018  Keuzegids mbo topopleiding 2017                               

Onze opleiding wordt al jaren verkozen tot topopleiding in de Mbo keuzegids!

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Schrijf je regelmatig een song of compositie? Werk je muziekproducties uit met een computer? En droom je er van om daar je geld mee te verdienen? De driejarige opleiding Muzikant/Producer is dan echt iets voor jou. Albeda College Muzikant Producer is er namelijk voor muziekmakers, voor de ‘content creërende’ artiest. Tijdens je studie schrijf je muziek, neem je die muziek op in de studio en leer je een goede performance neer te zetten. Uniek aan onze opleiding is dat je breed word opgeleid, op je eigen niveau. Onze zangeressen volgen ook drumles, onze drummers spelen gitaar, onze gitaristen werken aan ondernemerschap en ga zo maar door. Je wordt opgeleid tot kunstenaar, om mooie muziek te schrijven, prachtig op te nemen en om uit te blinken op het podium.

De wereld achter het podium
Naast de vele muziekgerelateerde lessen hebben we ook veel aandacht voor de wereld achter het podium. Je krijgt lessen in opname- en live-techniek, over muziekgeschiedenis en -management, publishing, platenmaatschappijen, boekingsbureaus, communicatie en promotie. We besteden veel aandacht aan zelfstandig ondernemerschap. Je leert hoe je werk of opdrachten kunt vinden en behouden. Daarbij staan zelfstandigheid en het nemen van initiatief centraal. De algemene vakken Nederlands, Engels en rekenen ontbreken ook niet. En elke week zijn er gastlessen van mensen uit de (inter)nationale muziekindustrie.

Werken aan je eigen producten
In drie jaar tijd ga je veel eigen nummers schrijven, opnemen en uitbrengen en je doet veel aan promotie. Bij de opleiding muzikant/producer doe je dit telkens in een cycle die bestaat uit drie fases: creëren, produceren en optreden. Dit zijn de fases die iedere beroepsmuzikant doorloopt. De cycle gaat altijd door, jaar in, jaar uit. Ook wanneer je je opleiding hebt voltooid.
Onze docenten zijn professionals uit de beroepspraktijk en werken al jaren binnen cycles. Zij gaan je hierin ook begeleiden.  Als je nog meer informatie wilt over de cycles, de vakken en de opleiding, dan kun je de studiehandleiding lezen. Onderaan deze pagina kun je de studiehandleiding downloaden.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

In de muziekbranche zijn niet veel vaste banen, maar er is wel heel veel werk. Tijdens de opleiding leer je in drie jaar om geld te verdienen met jouw specifieke kwaliteiten. Je begint al serieus te werken aan je eigen carrière vanaf de eerste dag van de opleiding. Studenten die de opleiding met een diploma hebben verlaten gingen bijvoorbeeld aan de slag als beatmaker, studiomuzikant, live act, filmmuziekcomponist, vocalist, songwriter, producer, studio-engineer, beatboxer, allround muzikant of tourmanager. Sommigen brengen hun eigen muziek uit, anderen zijn doorgestroomd naar hbo-opleidingen voor geluidstechniek, muziekmanagement of het conservatorium. Je kunt ook aan de slag bij muziekproductiebureaus, boekingskantoren, managements en/of publishers of als muziekdocent.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een middenkaderopleiding (niveau 4) starten als je een van volgende vooropleidingen hebt:

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
 • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
 • diploma mbo niveau 3 (vakopleiding);
 • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Na je aanmelding wordt je uitgenodigd om auditie te doen. Meer hierover lees je onder Aanmeldprocedure.

Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Een vocalist, instrumentalist en/of producer is vaardig in wat hij doet en ervaren in het creëren van muzikale ideeën. Muzikaliteit en persoonlijke vaardigheden, in combinatie met zelfgeschreven muziek, vormen de basis voor de opleiding. Het draait niet alleen om talent, maar ook om motivatie, discipline en zelfvertrouwen. Je moet kunnen omgaan met kritiek, want we geven continu feedback. Je moet ook nog eens flexibel zijn, een instrument beheersen, goed kunnen samenwerken en altijd gedreven zijn om je skills te verbeteren. Verder ben je nieuwsgierig en ondernemend en zie je altijd nieuwe mogelijkheden om kansen te creëren.

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2021/2022.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 608,- (in plaats van € 1216,-).
Het ministerie van Onderwijs (OCW) heeft vanwege de coronacrisis het lesgeld voor het studiejaar 2021-2022 eenmalig met 50% verlaagd. 

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
In het eerste leerjaar betaal je ongeveer 330 euro aan leermiddelen.
Voor de gehele opleiding zijn deze kosten ongeveer 710 euro.
Denk bij leermiddelen aan boeken en materialen die je moet aanschaffen en aan investeringen die je moet doen om muziekproducten te kunnen maken en promoten.

Vrijwillige kosten 

Albeda Muzikant/Producer biedt soms (buitenlandse) reizen en excursies aan. Je hoeft deze activiteiten alleen te betalen als je hier aan deelneemt.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten. 

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Per jaar is er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar (numerus fixus) voor deze opleiding. Voor schooljaar 2022/2023 zijn dat 40 plaatsen. Tot 1 april is minimaal 50% van de opleidingsplaatsen gereserveerd voor schoolverlaters uit het voortgezet onderwijs.

Aanmelden doe je via de button op deze pagina. Je kunt hierbij kiezen voor een start in februari 2022 of augustus 2022. Na je aanmelding volgt een auditieprocedure. Deze procedure bestaat uit 3 stappen:

Stap 1
Na aanmelding ontvang je van de opleiding de unieke inloggegevens van jouw eigen online profielpagina. Op deze pagina vragen wij jou een aantal zaken te uploaden:

 • 3 audio tracks met nummers die je zelf, of in samenwerking met anderen, hebt geschreven en opgenomen, compleet met bijbehorende artwork. Daarbij vermeld je duidelijk de credits per track. Wie heeft wat geschreven, ingespeeld, gezongen, gemixt?
 • Een biografie van jezelf als artiest of van de band / het collectief waarin je speelt;
 • Een pasfoto;
 • Een motivatiebrief.

Stap 2
Na een eerste voorselectie op basis van je muziek kun je worden uitgenodigd voor een individuele auditie voor onze auditiecommissie. Deze auditie duurt ongeveer 15 minuten en bestaat uit:

 • Een gesprek met de commissieleden over je ambities;
 • Een kort optreden voor de commissie. Als je een instrument bespeelt of zingt willen we dat graag horen;
 • Met producers kijken we graag mee hoe de tracks tot stand zijn gekomen. Werk je met een laptop, neem deze dan zeker mee naar de auditie. We willen graag zien hoe je producties er in je DAW uitzien.

Stap 3
Ben je na de individuele auditie door, dan nodigen we je uit voor een writerscamp. Dat is de laatste auditieronde. Het writerscamp is een weekend waarin je samen met een aantal andere muzikanten gaat werken aan een creatieve schrijfopdracht. Na dit weekend maken wij onze definitieve selectie bekend.

De voorwaarden
Tijdens de audities wordt er gekeken of je geschikt bent voor de opleiding Muzikant Producer. Hierbij moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • Je schrijft je eigen muziek en je kunt zingen en/of een instrument bespelen
 • Je hebt een uitstekend gehoor
 • Je hebt een passie voor muziek
 • Je werkt goed samen
 • Je kunt goed tegen kritiek
 • Je bent creatief
 • Je beschikt over improvisatietalent
 • Je hebt een duidelijk toekomstplan en wilt carrière maken in de muziekindustrie

Belangrijk: Tweede voorkeur
Voor deze opleiding is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Er is een kans dat je niet geplaatst kan worden. Het is daarom belangrijk dat je een 2e voorkeur voor een opleiding doorgeeft bij je aanmelding. Bij het invullen van het digitale aanmeldformulier vul je bij de laatste vraag jouw 2e voorkeur voor een opleiding in.

Je ontvangt voor beide opleidingen een uitnodiging voor een intake. Albeda adviseert je om ook naar het intakegesprek voor jouw 2e voorkeur te gaan.

Sluit

Leerwerk - en stagebedrijven

Leerwerk - en stagebedrijven

Je stage (bpv) is een belangrijk onderdeel binnen de opleiding. Je leert vooral door te doen, door te oefenen in de beroepspraktijk. Het leren voor een beroep zal daarom deels in het werkveld worden uitgevoerd. Zo raak je vertrouwd met de praktijk en het werkveld. De bpv zal bestaan uit podiumstages, muziekproductie- en schrijfopdrachten en het geven van (muziek)lessen en workshops. Tijdens de lessen ‘carrière- en persoonlijke ontwikkeling’ gaan we in op alle aspecten van de bpv, zoals het vinden van een bpv-plaats, een goede beroepshouding en welke vaardigheden je daarbij nodig hebt.

Albeda College Muzikant Producer werkt voor stages samen met het eigen impresariaat House of Knowledge.
House of Knowledge is op vier verschillende manieren betrokken bij je stageopdrachten:

 • Werk dat je zelf verwerft, waaronder opdrachten, opnames, optredens, workshops etc., worden in het online boekingssysteem bijgehouden.
 • House of Knowledge initieert workshops en masterclasses waaraan je kunt deelnemen.
 • Opdrachten die via House of Knowledge binnenkomen worden uitgezet onder studenten.
 • Acquisitie (werven van optredens en opdrachten etc. voor studenten door House of Knowledge).
Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Heb je de opleiding Muzikant/producer afgerond en wil je nog verder leren? Dan kun je denken aan een hbo-opleiding als:

 • Conservatorium
 • Geluidstechniek
 • Muziekmanagement
 • Kunst- en cultuurmanagement
 • Eventmanagement
 • Marketing en communicatie
 • Pabo
Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Wil je liever iets in het theater doen? Kijk dan eens bij de opleiding tot Theatertechnicus.

Sluit

Aanmelden

Crebo
25654
Niveau
4
Traject
bol
Duur bol
3 jaar
Startmoment(en)
februari 2022, augustus 2022

Downloads