MBO & bedrijfsopleidingen in de regio Rijnmond

Albeda College

Muzikant/Producer

Tijdens de opleiding tot Muzikant/Producer leer je jouw talent omzetten in succes. Je schrijft eigen materiaal, maakt een muziekproduct en zet dit vervolgens zelf in de markt. Tijdens deze creatieve processen coacht AMP jou op een opbouwende manier.

 

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Schrijf je regelmatig een song of compositie? Werk je muziekproducties uit met een computer? En droom je ervan om hiermee geld te verdienen? De driejarige opleiding AMP is dan echt iets voor jou. AMP is er namelijk voor muziekmakers, voor de ‘content creërende’ artiest. Tijdens de studie schrijf je muziek en neem je die muziek op in de studio. Ook leer je een goede performance neer te zetten.

De wereld achter het podium

Naast de vele muziekgerelateerde lessen is er ook veel aandacht voor de wereld achter het podium. Er zijn lessen in opname- en live-techniek, over muziekgeschiedenis en -management, publishing, platenmaatschappijen, boekingsbureaus, communicatie, promotie en zelfstandig ondernemerschap. De algemene vakken Nederlands, Engels en rekenen ontbreken ook niet. Muzikanten en producers geven regelmatig workshops. Deze ervaren professionals werken in Nederland en in het buitenland.

Werken aan je eigen producten

Vanaf de eerste dag van de opleiding Muzikant/Producer werk je aan je toekomst. Je creëert doorlopend muzikale producten, je carrière begint daarmee pas echt op AMP! Elk schooljaar draait om een individueel muziekproject. Daar werk je aan met een coach. Ook leer je gebruik te maken van het professionele netwerk van de opleiding. Zo leer je alles over het produceren en volbrengen van een product. Van schrijven en opnemen tot aan uitbrengen, optreden en promoten. Het examen van AMP bestaat uit het schrijven, opnemen en promoten van een muziekproduct, zoals een album.

We werken met professionals uit de beroepspraktijk.

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

In de muziekbranche zijn niet veel vaste banen te vinden, maar er is wel veel werk. AMP-studenten vonden werk als studiomuzikant, beatmaker, componist, allround-muzikant, songwriter, zanger, live-act, reclame- of filmmuziekcomponist. Ook gingen studenten aan de slag bij een boekingskantoor, een management- en publishing-bedrijf, een muziekproductiebureau of platenmaatschappij. Denk ook aan een baan als workshop-docent of tourmanager.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een mbo-opleiding op niveau 4 starten als je een van de volgende vooropleidingen hebt:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
 • Overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
 • Ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling;
 • Mbo-diploma niveau 3 in dezelfde richting.

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Een vocalist, instrumentalist en/of producer is vaardig in wat hij doet en ervaren in het creëren van muzikale ideeën. Muzikaliteit en persoonlijke vaardigheden, in combinatie met zelfgeschreven muziek, vormen voor AMP de basis. Het draait niet alleen om talent, maar ook om motivatie, discipline en zelfvertrouwen. Je moet kunnen omgaan met kritiek, want we geven continu feedback. Met talent alleen kom je er dus niet. Je moet ook nog eens flexibel zijn en gemotiveerd, een instrument beheersen, goed kunnen samenwerken en altijd gedreven zijn om je skills te verbeteren. Verder ben je nieuwsgierig en ondernemend en zie je altijd nieuwe mogelijkheden om kansen te creëren.

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het cursusjaar 2016/2017.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1137,-.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Boekengeld en leermiddelen
Aanvullende kosten zijn circa € 250,- per studiejaar. Denk hierbij aan boeken en materialen die je moet aanschaffen en aan investeringen die je moet doen om  muziekproducten te kunnen maken en promoten. Als je je voor deze muziekopleiding aanmeldt, word je uitgenodigd voor een auditie. De kosten voor deze auditie zijn €30,-.

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Je kunt je online aanmelden voor de opleiding Muzikant/Producer. Hierna volgen er twee auditierondes.

Auditieronde 1
Tijdens de eerste auditieronde laat je jouw talent voor muziek zien. Deze ronde vindt plaats tussen 1 mei tot en met 19 mei 2017.

Auditieronde 2
Als je voor de tweede ronde bent geselecteerd, neem je deel aan een writerscamp. Dit writerscamp vindt plaats van vrijdag 9 juni tot en met zondag 11 juni 2017. Tijdens dit weekend werk je samen met andere talenten aan een creatieve opdracht. Hierna hoor je of je definitief voor de opleiding bent geplaatst.

De voorwaarden
Tijdens de audities wordt er gekeken of je geschikt bent voor de opleiding Muzikant/ Producer. Hierbij moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • Je schrijft je eigen muziek en je kunt zingen en/of een instrument bespelen
 • Je hebt een uitstekend gehoor
 • Je hebt een passie voor muziek
 • Je werkt goed samen
 • Je kunt goed tegen kritiek
 • Je bent creatief
 • Je beschikt over improvisatietalent
 • Je hebt een duidelijk toekomstplan en wilt carrière maken in de muziekindustrie

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Het Albeda College werkt voor stages samen met het eigen impresariaat Roots & Routes.

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Heb je de opleidingMuzikant/Producer afgerond en wil je nog verder leren? Dan kun je denken aan een hbo-opleiding als:

 • Conservatorium
 • Kunst- en cultuurmanagement
 • Event management
 • Marketing en communicatie
 • Pabo

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Wil je liever iets in het theater doen? Kijk dan eens bij de opleiding tot Theatertechnicus.

Aanmelden

CREBO
25497
Niveau
4
Traject
bol
Duur bol
3 jaar
Startmoment(en)
 • augustus 2017

Downloads