Muzikant/producer

Muzikanten willen graag bekend worden. Beroemd zelfs. Elke muzikant wil het liefst dat iedereen zijn of haar muziek kent en koopt. Tegelijkertijd weet elke artiest hoe moeilijk het is om bekend te worden en vervolgens te blijven. Albeda leert je dat succes vooral een combinatie is van talent en van lang en hard werken. Of je nu hiphopproducer bent, zangeres, drummer, songwriter, multi-instrumentalist of studiomuzikant, wij bieden je in deze unieke opleiding de tools om van jouw talent je beroep te maken en er je brood mee te verdienen. Want dat is het begin van elke vorm van bekendheid.

De eerste audities zijn al in maart. Meld je snel aan, overtuig ons van je talent en start met je toekomst in de muziek.

Keuzegids mbo topopleiding 2017 Keuzegids mbo topopleiding 2018 Keuzegids mbo Topopleiding 2019

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Schrijf je regelmatig een song of compositie? Werk je muziekproducties uit met een computer? En droom je er van om daar je geld mee te verdienen? De driejarige opleiding Muzikant/producer is dan echt iets voor jou. Albeda College Muzikant Producer is er namelijk voor muziekmakers, voor de ‘content creërende’ artiest. Tijdens je studie schrijf je muziek, neem je die muziek op in de studio en leer je een goede performance neer te zetten. Uniek aan onze opleiding is dat je breed word opgeleid, op je eigen niveau. Onze zangeressen volgen ook drumles, onze drummers spelen gitaar, onze gitaristen werken aan ondernemerschap en ga zo maar door. Je wordt opgeleid tot kunstenaar, om mooie muziek te schrijven, prachtig op te nemen en om uit te blinken op het podium.

De wereld achter het podium
Naast de vele muziekgerelateerde lessen hebben we ook veel aandacht voor de wereld achter het podium. Je krijgt lessen in opname- en live-techniek, over muziekgeschiedenis en -management, publishing, platenmaatschappijen, boekingsbureaus, communicatie en promotie. We besteden veel aandacht aan zelfstandig ondernemerschap. Je leert hoe je werk of opdrachten kunt vinden en behouden. Daarbij staan zelfstandigheid en het nemen van initiatief centraal. De algemene vakken Nederlands, Engels en rekenen ontbreken ook niet. En elke week zijn er gastlessen van mensen uit de (inter)nationale muziekindustrie.

Werken aan je eigen producten
In drie jaar tijd ga je veel eigen nummers schrijven, opnemen en uitbrengen en je doet veel aan promotie. Bij de opleiding muzikant/producer doe je dit telkens in een cycle die bestaat uit drie fases: creëren, produceren en optreden. Dit zijn de fases die iedere beroepsmuzikant doorloopt. De cycle gaat altijd door, jaar in, jaar uit. Ook wanneer je je opleiding hebt voltooid.
Onze docenten zijn professionals uit de beroepspraktijk en werken al jaren binnen cycles. Zij gaan je hierin ook begeleiden.  Als je nog meer informatie wilt over de cycles, de vakken en de opleiding, dan kun je de studiehandleiding lezen. Onderaan deze pagina kun je de studiehandleiding downloaden.

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

In de muziekbranche zijn niet veel vaste banen, maar er is wel heel veel werk. Tijdens de opleiding leer je in drie jaar om geld te verdienen met jouw specifieke kwaliteiten. Je begint al serieus te werken aan je eigen carrière vanaf de eerste dag van de opleiding. Studenten die de opleiding met een diploma hebben verlaten gingen bijvoorbeeld aan de slag als beatmaker, studiomuzikant, live act, filmmuziekcomponist, vocalist, songwriter, producer, studio-engineer, beatboxer, allround muzikant of tourmanager. Sommigen brengen hun eigen muziek uit, anderen zijn doorgestroomd naar hbo-opleidingen voor geluidstechniek, muziekmanagement of het conservatorium. Je kunt ook aan de slag bij muziekproductiebureaus, boekingskantoren, managements en/of publishers of als muziekdocent.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een middenkaderopleiding (niveau 4) starten als je een van volgende vooropleidingen hebt:

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
 • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
 • diploma mbo niveau 3 (vakopleiding);
 • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Na je aanmelding wordt je uitgenodigd om auditie te doen. Meer hierover lees je onder Aanmeldprocedure.

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Een vocalist, instrumentalist en/of producer is vaardig in wat hij doet en ervaren in het creëren van muzikale ideeën. Muzikaliteit en persoonlijke vaardigheden, in combinatie met zelfgeschreven muziek, vormen de basis voor de opleiding. Het draait niet alleen om talent, maar ook om motivatie, discipline en zelfvertrouwen. Je moet kunnen omgaan met kritiek, want we geven continu feedback. Je moet ook nog eens flexibel zijn, een instrument beheersen, goed kunnen samenwerken en altijd gedreven zijn om je skills te verbeteren. Verder ben je nieuwsgierig en ondernemend en zie je altijd nieuwe mogelijkheden om kansen te creëren.

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het cursusjaar 2018/2019.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1155,-.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
In het eerste leerjaar betaal je ongeveer 400 euro aan leermiddelen. In het tweede leerjaar betaal je ongeveer 160 euro aan leermiddelen. In het derde leerjaar betaal je ongeveer 250 euro aan leermiddelen. Denk bij leermiddelen aan boeken en materialen die je moet aanschaffen en aan investeringen die je moet doen om muziekproducten te kunnen maken en promoten.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten. 

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Je kunt je via de button op deze pagina online aanmelden voor de opleiding Muzikant/producer. Na je aanmelding volgen auditierondes.

Auditieronde 1
Tijdens de eerste auditieronde laat je jouw talent voor muziek zien. Deze auditieronde vindt plaats in april/mei 2019. De exacte data worden zo spoedig mogelijk bekendgemaakt.

Auditieronde 2
Als je voor de tweede ronde bent geselecteerd, neem je deel aan een writerscamp. Dit writerscamp vindt plaats in een weekend in juni 2019. Tijdens dit weekend werk je samen met andere talenten aan een creatieve opdracht. Hierna hoor je of je definitief voor de opleiding bent geplaatst.

De voorwaarden
Tijdens de audities wordt er gekeken of je geschikt bent voor de opleiding Muzikant/producer. Hierbij moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • Je schrijft je eigen muziek en je kunt zingen en/of een instrument bespelen
 • Je hebt een uitstekend gehoor
 • Je hebt een passie voor muziek
 • Je werkt goed samen
 • Je kunt goed tegen kritiek
 • Je bent creatief
 • Je beschikt over improvisatietalent
 • Je hebt een duidelijk toekomstplan en wilt carrière maken in de muziekindustrie

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Je stage (bpv) is een belangrijk onderdeel binnen de opleiding. Je leert vooral door te doen, door te oefenen in de beroepspraktijk. Het leren voor een beroep zal daarom deels in het werkveld worden uitgevoerd. Zo raak je vertrouwd met de praktijk en het werkveld. De bpv zal bestaan uit podiumstages, muziekproductie- en schrijfopdrachten en het geven van (muziek)lessen en workshops. Tijdens de lessen ‘carrière- en persoonlijke ontwikkeling’ gaan we in op alle aspecten van de bpv, zoals het vinden van een bpv-plaats, een goede beroepshouding en welke vaardigheden je daarbij nodig hebt.

Albeda College Muzikant Producer werkt voor stages samen met het eigen impresariaat Roots & Routes.
Roots & Routes is op vier verschillende manieren betrokken bij je stageopdrachten:

 • Werk dat je zelf verwerft, waaronder opdrachten, opnames, optredens, workshops etc., worden in het online boekingssysteem bijgehouden.
 • Roots & Routes initieert workshops en masterclasses waaraan je kunt deelnemen.
 • Opdrachten die via Roots & Routes binnenkomen worden uitgezet onder studenten.
 • Acquisitie (werven van optredens en opdrachten etc. voor studenten door Roots & Routes).

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Heb je de opleiding Muzikant/producer afgerond en wil je nog verder leren? Dan kun je denken aan een hbo-opleiding als:

 • Conservatorium
 • Geluidstechniek
 • Muziekmanagement
 • Kunst- en cultuurmanagement
 • Eventmanagement
 • Marketing en communicatie
 • Pabo

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Wil je liever iets in het theater doen? Kijk dan eens bij de opleiding tot Theatertechnicus.

Aanmelden

Crebo
25497
Niveau
4
Traject
bol
Duur bol
3 jaar
Startmoment(en)
augustus 2019

Downloads