Detentie Inrichtingsbeveiliger / Complexbeveiliger

Over de opleiding
Heb jij altijd al in een uitdagende, spannende en dynamische omgeving willen werken?
Als je graag als beveiliger in een gevangenis wilt werken, dan is dit de opleiding voor jou!

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Wat leuk dat je interesse hebt in deze opleiding. De opleiding Detentie Inrichtingsbeveiliger / Complexbeveiliger is een opleiding waarbij veiligheid en humaniteit heel goed samen gaan. De belangrijkste taak is het verzorgen en waarborgen van de veiligheid binnen en buiten de instelling.

Je leert alle praktische vaardigheden zoals het insluiten, fouilleren, celleninspecties uitvoeren, toegangscontrole en X-Ray lezen. Je leert ook de wettelijke bevoegdheden van een beveiliger. Tijdens de theorielessen leer je wat van belang is bij het beveiligen van objecten.

In een justitiële instelling zitten langgestrafte volwassenen en jeugdige ingeslotenen. Maar ook mensen die in afwachting zijn van een terugkeer naar hun land van herkomst. In deze opleiding leer je hoe de veiligheid wordt gewaarborgd.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Met deze opleiding kan je (naast vele beveiligingsfuncties) werken als Detentie Inrichtingsbeveiliger / Complexbeveiliger binnen alle Justitiële inrichtingen in Nederland.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een basisberoepsopleiding (niveau 2) starten als je een van de volgende vooropleidingen hebt:

 • diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg, kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
 • diploma mbo niveau 1 (entreeopleiding);
 • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Aanvullende eis:
Bij aanvang van de opleiding moet je minimaal 17,5 jaar zijn.
Daarnaast dien je van onbesproken gedrag te zijn. Alvorens je stage gaat lopen krijg je een antecedentenonderzoek (door politie en justitie).

Kijk voor meer informatie bij de aanmeldprocedure.

Let op:
Tijdens de opleiding ga je op stage. Voordat je stage gaat lopen, vindt een screening door de korpschef van de politie plaats. Er wordt bekeken of je voor de rechter hebt moeten verschijnen en/of bent veroordeeld tot een taak, gevangenisstraf en/of geldboete. Hiermee wordt gekeken of je voldoende betrouwbaar wordt geacht voor beveiligingswerkzaamheden. Ook wanneer je meerdere aantekeningen in het justitiële documentatiesysteem hebt, kan de korpschef van de politie besluiten je geen toestemming te verlenen.

Als bovengenoemde op jou van toepassing is, adviseren wij je  je niet aan te melden voor de opleiding omdat je geen toestemming van de politie krijgt om stage te lopen binnen de beveiligingsbranche. Stage is een verplicht onderdeel van de opleiding. Mocht gedurende de opleiding blijken dat je niet door de screening komt, zal jij je opleiding niet kunnen afronden en wordt de onderwijsovereenkomst ontbonden. 

Bij twijfel, bel voor je aanmelding de politie, afdeling Korpscheftaken 0900-8844.

Kies je voor een andere opleiding, neem contact op met het STIP op de Rosestraat en kijk met de trajectbegeleider naar een andere meer passende opleiding. Zij helpen je graag.

Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Als Detentie Inrichtingsbeveiliger / Complexbeveiliger sta je sterk in je schoenen. Communicatie en alertheid vormen de basis van jouw beroepshouding. Hospitality is belangrijk gezien de humane benadering van ingeslotenen, maar ook richting bezoekers en collega’s.

Je hebt een goede beheersing van de Nederlandse taal in woord en geschrift en bij voorkeur een tweede taal.

Je bent fit en stressbestendig.

Je hebt geen bezwaar tegen onregelmatige diensten.

Je hebt een goed inlevingsvermogen.

Je durft met rust en zekerheid op te treden tijdens lastige situaties en zorgt ervoor dat het niet uit de hand loopt.

Je bent in staat om kritisch naar jezelf te kijken en je kunt goed omgaan met feedback.

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2022/2023.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1239,-.

Ben je 18+ of word je binnenkort 18? Dan kun je studiefinanciering, een studentenreisproduct en misschien een aanvullende beurs krijgen.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
Voor de gehele opleiding betaal je ongeveer 500 euro aan lesmiddelen.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

 

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • je meldt je uiterlijk 1 mei aan;
  je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
 • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 mei aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Na je aanmelding wordt je uitgenodigd voor een selectie en intake dag. Dit betreft een gezamenlijke selectie en intake van Detentiecentrum Rotterdam en Albeda.

De opleiding heeft een aantal aanvullende eisen gebaseerd op de in de Dienst Justitiële Inrichtingen opgenomen eisen:

 • Fysieke vaardigheidstest

 • Online capaciteitentest en persoonlijkheidsvragenlijsten.
  Dit is een onderdeel van de selectieprocedure om vast te stellen of je in voldoende mate over de eigenschappen en het gewenste werk- en denkniveau beschikt. Wij richten ons in de capaciteitentest op mbo werk- en denkniveau. Dit betekent dat wij jouw resultaten zullen vergelijken met een mbo-normgroep.

 • Gesprek met een selectiepsycholoog

 • Korte praktijkgerichte casus

Na de selectie-dag krijg je te horen of je bent toegelaten tot de opleiding. Als je na de selectieprocedure wordt afgewezen, helpt Albeda jou verder.

Sluit

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Albeda werkt samen met Detentiecentrum Rotterdam.

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Met het diploma Particulier beveiliger kun je doorstromen naar de opleiding Handhaver toezicht & veiligheid niveau 3.

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Zoek jij een andere opleiding op niveau 2? Misschien is Medewerker facilitaire dienstverlening  of Medewerker recreatie iets voor je. Of vraag advies aan het Studie informatie punt.

Sluit

Aanmelden

Crebo
25690
Niveau
2
Traject
bol
Duur bol
1,5 tot 2 jaar
Startmoment(en)
augustus 2022