mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Studenten dansinstructeur
studenten Dansinstructeur op de Rosestraat
Student Dansinstructeur Bij Depot Boymans van Beuningen
Drie vrouwelijke studenten Dansinstructeur

Dansinstructeur

Heb je een passie en talent voor dans? Droom je ervan anderen plezier te laten beleven aan dansen? Dan kun je hiervan je beroep maken door deze opleiding te volgen bij Albeda Danscollege! In drie jaar tijd word je opgeleid tot professioneel dansinstructeur voor diverse stijlen en doelgroepen binnen de danswereld.

Nieuwsgierig geworden?
Bekijk hier de eindproductie van 2021: FOCUS, van en door onze studenten Dansinstructeur.

 

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Dans
Tijdens de opleiding vergroot je je vaardigheid in verschillende dansstijlen zodat je die toe kan passen in de beroepspraktijk. Je krijgt les en begeleiding van vakdocenten die zijn afgestudeerd als dansdocent of afkomstig zijn uit de danswereld.

De basisvakken zijn urban, hiphop, jazz, algemene danstechniek en modern. Bootcamp, introductiekamp, podiumpresentaties en gastworkshops maken deel uit van het onderwijsprogramma.

Didactiek en methodiek
Naast het vergroten van je dansvaardigheid, leer je hoe je op een gestructureerde manier danslessen kan geven. Hier wordt aan gewerkt tijdens de didactiek- en methodieklessen, zodat je na je studie op een verantwoorde wijze lessenreeksen kunt geven en workshops kunt verzorgen. Je leert choreograferen en het organiseren van allerlei dansprojecten zoals voorstellingen, wedstrijden en evenementen.

Theorie
Tijdens de theorielessen leer je de achtergronden van het les geven, het begeleiden van verschillende doelgroepen, hoe het menselijk lichaam functioneert, kennis over menselijk gedrag, trainingsleer en ehbo. Naast vakken als loopbaan & burgerschap staan ook Nederlands, Engels en rekenen op het rooster.

Ondernemerschap
Je loopbaan als dansinstructeur wordt niet alleen bepaald door je lesgevende kwaliteiten en je dansvaardigheid. Het is van belang dat je je weet te presenteren als professional in het zeer brede werkveld van de dans. Tijdens de opleiding wordt aandacht besteed aan ondernemerschap en de manier waarop jij je kwaliteiten als dansinstructeur kan inzetten in het werkveld.

Studieloopbaanbegeleiding
Tijdens de opleiding wordt jouw ontwikkeling gemonitord in de vorm van studieloopbaanbegeleiding (slb). Elke klas heeft hiervoor een eigen begeleider. Je ontwikkeling leg je gedurende de opleiding vast in een portfolio.

Bpv
De bpv (beroepspraktijkvorming oftewel stage) vormt een belangrijk onderdeel van je opleiding. Vanaf het eerste leerjaar loop je mee in een organisatie binnen de danswereld zoals een dansschool of een fitnessbedrijf. In het tweede en derde jaar wordt de bpv uitgebreid zodat je veel praktijkervaring opdoet in verschillende bedrijven, zoals een culturele instelling of een bso, en leert omgaan met diverse doelgroepen. Tijdens stages maak je kennis met het veelzijdige beroep van dansinstructeur. Je geeft danslessen of workshops maar gaat ook aan de slag met het maken en uitvoeren van voorstellingen en dansprojecten.

Examen
Het examen bestaat uit diverse proeven van bekwaamheid. In deze proeven laat je zien dat je dansles kunt geven, dansprojecten kunt organiseren en begeleiden, en verdere werkzaamheden kunt verrichten die binnen een organisatie voorkomen zoals het zorgdragen voor veiligheid, promotie en materiaalonderhoud. Daarnaast sluit je loopbaan & burgerschap en Engels af en doe je mee aan de landelijke examens voor Nederlands en rekenen.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Als afgestudeerd dansinstructeur kun je werken bij allerlei bedrijven waar danslessen gegeven worden of waar dansactiviteiten ontwikkeld en georganiseerd worden. Je bent in staat danslessen te geven aan verschillende doelgroepen, in uiteenlopende stijlen. Ook kun je dansworkshops geven, dansvoorstellingen organiseren, begeleiden en uitvoeren, en entertainment verzorgen. Je kunt ook andere werkzaamheden uitvoeren die binnen dansorganisaties gedaan moeten worden zoals ehbo, promotie en materiaalonderhoud. Je kunt je beroep als medewerker of als zelfstandige uitoefenen.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een vakopleiding (niveau 3) starten als je een van volgende vooropleidingen hebt:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
  • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
  • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.
Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Omdat je altijd met mensen werkt, moet je sociaalvaardig zijn en over teamgeest beschikken. Als dansinstructeur heb je een veelzijdig, maar ook veeleisend beroep. Daarom vind je het geen probleem om op onregelmatige tijden en ongewone dagen te werken. Vaak werk je op tijden dat de meeste mensen vrij zijn. Dit is ’s avonds, in het weekend en op feestdagen. Belangrijke eigenschappen zijn: ondernemend, gedreven, energiek, flexibel inzetbaar, muzikaliteit, teamspirit, creativiteit, betrokken, passie voor dans…..

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2023/2024.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1357,-.

Ben je 18+ of word je binnenkort 18? Dan kun je studiefinanciering, een studentenreisproduct en misschien een aanvullende beurs krijgen.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Verplichte kosten
Voor de gehele opleiding betaal je ongeveer 670 euro voor boeken, licenties en laptop. Als je al een goedwerkende laptop hebt, hoef je deze niet aan te schaffen.

Vrijwillige kosten
Voor de gehele opleiding betaal je ongeveer 860 euro voor o.a. kleding, excursies, foto/videoregistratie en buitenlandse studiereis. De kosten zijn verdeeld over alle leerjaren. leerjaar 1 325 euro, leerjaar 2 430 euro, leerjaar 3 105 euro.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Aanmelding
Je kunt je online aanmelden voor de opleiding via de website. De opleiding Dansinstructeur hanteert een aannameprocedure. Na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een intake/assessment. Deze uitnodiging bevat instructies over het programma van de intake, de kledingvoorschriften en het danswerkstuk.

Intake/assessment
Tijdens de intake/assessment wordt gekeken naar je dansvaardigheid in verschillende algemene dansstijlen maar ook hoe je voor de dag komt binnen je eigen favoriete discipline. Er wordt beoordeeld op motorische vaardigheid, muzikaliteit, opnamevermogen, uitstraling en danscoördinatie. Daarnaast wordt bekeken of je in staat bent een kleine choreografie te bedenken en uit te voeren, samen met andere kandidaten.

De data voor de assessments in 2023/2024 zijn:

Donderdag 30 november 2023
Vrijdag 9 februari 2024
Woensdag 29 mei 2024

Gesprek
Tijdens een kort gesprek wordt aan de hand van je danswerkstuk onder andere nagegaan welke ervaring je hebt.

Informatiebijeenkomst
Na toelating tot de dansopleiding word je samen met je ouder(s)/verzorger(s) uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst. Deze bijeenkomst staat vooral in het teken van een eerste kennismaking met je medestudenten, het lesprogramma, het docententeam en de beoordelingssystematiek.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
  • je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
  • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteiten. Een verlengde intake valt ook onder de verplichte activiteiten. Een verlengde intake kan plaatsvinden indien extra zorg of begeleiding nodig is.

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je alleen geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van je eerste keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van je eerste keus. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Tijdens de opleiding Dansinstructeur bestaan er mogelijkheden om over te stappen naar de niveau 3 opleiding Sport- en bewegingsleider van Albeda Sportcollege.

Na het behalen van het diploma is het tevens mogelijk te kiezen voor een vervolg in het laatste leerjaar niveau 4 Sport- en bewegingscoördinator bij Albeda Sportcollege. Om daarvoor in aanmerking te komen, moet tijdens het derde leerjaar al een deel van het uitstroomprofiel op niveau 4 gevolgd worden. De mogelijke uitstroomprofielen zijn bewegingsagoog, sport, bewegen en gezondheid of bos-medewerker (buurt, onderwijs-en sportmedewerker). Voor meer informatie zie de opleiding Sport en bewegen niveau 4.

Het doorstromen naar de niveau 4 opleiding Allround danser is mogelijk als aan de eisen voor toelating is voldaan. Het is ook mogelijk om een andere niet-dansgerelateerde mbo-4-opleiding te volgen.

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Ben je graag sportief bezig, maar is de opleiding Dansinstructeur toch niet helemaal wat je zoekt? Kijk dan eens bij onze niveau 4 opleiding Allround danser of de opleidingen Sport- en bewegingsleider of –coördinator op niveau 3 of 4. Er zijn ook mogelijkheden bij de opleidingen leisure.

Sluit

Aanmelden

Crebo
25908
Niveau
niveau 3
Traject
bol
Duur bol
3 jaar
Startmoment(en)
augustus
Opleidingstype
Mbo