mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Jongen met handdoeken in zijn hand

Retailmedewerker (Verkoper)

Je hebt het, of je hebt het niet: verkooptalent. Zit verkopen écht in jou en wil je leren hoe je je klanten professioneel advies geeft? Volg je opleiding Retailmedewerker dan bij Albeda!

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Als jij het leuk vindt om te verkopen en goed met mensen kunt omgaan, dan heb je al een streepje voor. Maar goed kunnen verkopen is meer dan dat! Een goede retailmedewerker stelt zich op als gastheer of gastvrouw en is klantvriendelijk. Je weet hoe je artikelen aantrekkelijk kan presenteren en geeft advies over de producten. Ook leer je dat de wijze waarop de consument over gaat tot een aankoop, bestaat uit meerdere fases en via verschillende kanalen (online en offline). Verder leer je een professioneel verkoopgesprek te voeren, wat hospitality is, hoe je je kan inleven in een klant en over visual merchandising. Je werkt in een winkel en bent onder andere bezig met:

 • Gastvrij ontvangen van klanten.
 • Begeleiden bij het aankoopproces.
 • Voeren van verkoopgesprekken.
 • Bedienen van de kassa en bestellingen plaatsen.
 • Opbouwen en aanvullen van presentaties van artikelen.
 • Ontvangen en opslaan van artikelen.
 • Uitvoeren van administratieve taken.

Word de beste!
Als student bij Albeda College Economie & Ondernemen brengen we je zo snel mogelijk in contact met het bedrijfsleven. Hiermee komen kennis, ervaring en je beroepshouding direct samen en daarmee word je volgens ons de allerbeste! Los daarvan loop je ook stage.

Stage
Tijdens je opleiding volg je uiteraard een stage. Dit doe je bij een erkend leerbedrijf. Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een stagebedrijf. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op stagemarkt.nl.

Hoe je bij ons leert

 • Onze opleidingen worden aangeboden in modules van tien weken. In iedere module doe je brede kennis en ervaring op en pas je direct toe in de praktijk.
 • Je hebt veel ruimte en flexibiliteit om zelf je opleiding te creëren door bijvoorbeeld extra modules te volgen of te versnellen.
 • Je leert in hybride vorm: zelfstandig, in groepsverband, online, in de klas en bij een bedrijf.
 • Veel persoonlijke begeleiding.

Meer informatie hierover lees je bij het blokje ‘Hoe je bij ons leert’.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Als retailmedewerker kun je werken in winkels, warenhuizen of supermarkten. Je ontvangt klanten die de winkel bezoeken en voert verkoopgesprekken. Je helpt klanten bij het kiezen van een product en verleent service. Je werkplek kan een winkelvloer, informatiebalie of servicecentrum zijn. In je werk zijn hospitality (een manier van denken en doen waarbij je met service een klant het juiste 'gevoel' geeft en zich welkom laat voelen) en verkoop belangrijke elementen.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een basisberoepsopleiding (niveau 2) starten als je een van de volgende vooropleidingen hebt:

 • diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg, kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
 • diploma mbo niveau 1 (entreeopleiding);
 • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Let op! Heb je een diploma mbo-niveau 1 (entreeopleiding) of kom je van een ISK-school?
Hiervoor geldt dat je niet kunt starten op locatie Zuster Hennekeplein. Je kunt wel starten bij de opleiding Retailmedewerker (verkoper) op locatie Spinozaweg of Vlaardingen. Op deze locaties kunnen wij jou het beste ondersteunen in de Nederlandse taal tijdens jouw opleiding.

Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Als retailmedewerker ben je commercieel ingesteld. Je weet hoe je in je verkoopgesprek kunt onderhandelen. Je weet hoe je producten op een nette manier presenteert in je winkel. Jij helpt graag anderen, je helpt klanten en bent collegiaal. Je werkt netjes en kent het juiste werktempo. Terwijl je werkt, leef je de geldende hygiëne- en veiligheidsregels na.

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2023/2024.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1357,-.

Ben je 18+ of word je binnenkort 18? Dan kun je studiefinanciering, een studentenreisproduct en misschien een aanvullende beurs krijgen.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
Voor het eerste jaar van je opleiding betaal je ongeveer € 390 aan boeken.

Binnen de opleiding volg je ook een aantal keuzedelen. De kosten voor de leermiddelen van de keuzedelen variëren van 0 euro tot 35 euro per keuzedeel.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
  je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
 • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Je kunt je aanmelding volgen via de Welkom bij Albeda-app. Hierover krijg je meer informatie nadat je je hebt aangemeld.

Sluit

Hoe je bij ons leert

Hoe je bij ons leert

Je leert bij ons in modules van tien weken. In iedere module maak je kennis met een nieuw thema, waarbij je brede kennis en ervaring opdoet. Voorbeelden van thema’s zijn ‘De klant’ of ‘De markt’. Rondom dat thema leer je de theorie en de benodigde vaardigheden zoals: ondernemerschap, kritisch denken en persoonlijk leiderschap (soft skills). Bij elk thema krijg je te maken met gastsprekers uit het bedrijfsleven, bedrijfsbezoeken of ga je een opdracht doen bij een van onze leerwerkplaatsen. Je ontwikkelt hiermee ook belangrijke vaardigheden en jouw beroepshouding: dat is de gewenste houding die een werkgever vraagt van een werknemer. Wat je leert, pas je direct toe in het bedrijfsleven!

Creëer zelf de opleiding die bij je past
Onze opleidingen bestaan uit een basisdeel, een profieldeel en een aantal keuzedelen. Met keuzedelen kun je je opleiding verbreden of verdiepen. Je kunt zelfs modules volgen van andere economische opleidingen die je aanspreken. Of je kunt versnellen. Heb je bijvoorbeeld door werkervaring al bepaalde, benodigde vaardigheden opgedaan? Dan bekijken we samen wat dat betekent voor jouw leerroute. Jij bent bij ons baas over je eigen leerproces!

Leren doe je niet alleen in de klas
Het leuke van iets nieuws leren is niet alleen dat jij als persoon groeit. Als je bij ons studeert, stimuleren we je op alle mogelijke manieren om de beste te worden. Hoe je bij ons leert varieert: uiteraard leer je in de klas en vanuit leerwerkplaatsen. Ook leer je vanuit huis (digitaal) waar je zelfstandig of in groepsverband werkt aan opdrachten.

Persoonlijke begeleiding
Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor persoonlijke begeleiding. Dit gebeurt onder andere door gesprekken met studieloopbaanbegeleiders. Maar ook kun je sparren met docenten of met medestudenten. Door goede begeleiding krijg jij de kans om het maximale uit je opleiding te halen. Ook is er ruimte voor het oplossen van problemen waar je tegenaan loopt. We staan voor je klaar!

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Na het behalen van je diploma kun je doorstromen naar de opleiding Retailspecialist (Verkoopspecialist).

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Nadat je het basisjaar hebt afgerond, kun je kiezen voor een andere opleiding op niveau 2 binnen sales & logistiek, zoals Logistiek medewerker of Allround assistant business services

Heb je al een idee over de richting van de opleiding en wil je je nog verdiepen? Kom dan proefstuderen of meelopen.

Sluit

Aanmelden

Crebo
25808
Niveau
niveau 2
Traject
bol
Duur bol
1 jaar
Startmoment(en)
februari, augustus
Opleidingstype
Mbo