mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Jonge vrouw schenkt koffie uit een kan in een kopje
Student telefoneert
In de kantine

Dienstverlening facilitair medewerker

Over de opleiding
Vind je het leuk om met mensen te werken? Voel je goed aan wat mensen nodig hebben? Ben je zorgzaam en gastvrij? Ben je graag praktisch bezig en hou je van afwisseling? Dan is de opleiding Dienstverlening facilitair medewerker echt iets voor jou. De opleiding is veelzijdig en biedt je de kans op een diploma waar je veel kanten mee op kunt. 

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

In deze opleiding ben je het grootste deel van de week op school. Daarnaast ga je in de praktijk aan de slag in je stage. De opleiding bestaat uit een basisdeel met een oriëntatiefase, een profieldeel en twee keuzedelen.

De eerste 20 weken
Dienstverlening is een veelzijdige sector waar je verschillende kanten mee op kunt. Daarom maak je tijdens het eerste deel van de opleiding kennis met drie werkomgevingen:

 • zorg & welzijn
 • facilitaire dienstverlening
 • sport & recreatie

Je begint met kennis en vaardigheden die je kunt toepassen bij alle drie de werkomgevingen.

In het profieldeel facilitair medewerker ga je drie dagen per week naar school. Op school volg je theorie- en praktijklessen. De eerste twintig weken van deze opleiding leer je van alles. Je kunt als facilitair medewerker helpen bij de begeleiding van activiteiten en ruimtes gebruiksklaar maken, gebouwen beheren, gasten ontvangen en veel meer. De opleiding is waardevol omdat je jouw vaardigheden bij allerlei bedrijven kunt gebruiken. Naast de beroepsgerichte vakken krijg je de vakken Nederlands, rekenen, sport & spel en loopbaan & burgerschap.

Tijdens de opleiding volg je keuzedelen. De keuzedelen helpen je om kennis te verbreden en te verdiepen. Dat maakt het makkelijker om werk te vinden of om door te leren op niveau 3.

Tijdens de opleiding Dienstverlening facilitair medewerker maak je kennis met de praktijk en loop je stage. Dit noemen we beroepspraktijkvorming (bpv). We werken samen met allerlei organisaties zoals het Maasstad ziekenhuis, Cormet catering, Facilicom/GOM en het facilitair bedrijf van Albeda.

Je studieloopbaanbegeleider (slb'er) ondersteunt je bij het volgen van de opleiding en geeft je advies over toekomstplannen, bijvoorbeeld een eventuele vervolgstudie.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Binnen de facilitaire wereld weet je alles over het verlenen van service, hoe je gebouwen onderhoudt en schoonmaakt en hoe je het magazijn en de voorraad beheert. Jij laat een organisatie ‘draaien’ door de huishoudelijke zaken op orde te hebben. Als facilitair medewerker ben je een echte allrounder. Je hebt verschillende taken en werkzaamheden binnen het bedrijf waar je werkt. Daarom is het erg belangrijk dat je snel kunt schakelen tussen je werkzaamheden. Je bent overal in en om het gebouw werkzaam. Je houdt je bezig met onderhoudstaken, de ontvangst van gasten, de schoonmaak, de catering en receptiewerkzaamheden. Daarnaast organiseer je ook nog evenementen. Kortom: jouw baan is lekker veelzijdig!

Een dienstverlener werkt voor en met mensen. Hij is servicegericht, heeft een open en sociale houding en is breed inzetbaar. Door de opbouw van de opleiding Dienstverlening heb je meer kansen op de arbeidsmarkt en kun je doorleren op niveau 3 of 4 binnen de gekozen werkomgeving of daarbuiten.

Je kunt op veel verschillende plekken aan het werk. Bijvoorbeeld bij verzorgingsinstellingen, ziekenhuizen, scholen, recreatieverblijven of grote kantoren.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een basisberoepsopleiding (niveau 2) starten als je een van de volgende vooropleidingen hebt:

 • diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg, kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
 • diploma mbo niveau 1 (entreeopleiding);
 • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.
Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Als facilitair medewerker is het belangrijk dat je mensen wilt helpen en dat je gastvrij bent. Daarnaast vind je het leuk om samen te werken. Je bent ondernemend, flexibel en stressbestendig. Je leert op welke manier je kunt organiseren en hoe je goed kunt communiceren. Dan kun je jouw werk nog beter uitvoeren!

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2023/2024.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1357,-.

Ben je 18+ of word je binnenkort 18? Dan kun je studiefinanciering, een studentenreisproduct en misschien een aanvullende beurs krijgen.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
Voor de gehele opleiding betaal je ongeveer 465 euro aan kleding en boeken.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
  je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
 • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Sluit

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

De opleiding Dienstverlening facilitair medewerker is voltijds. Je gaat eerst naar school om lessen te volgen. De lessen worden later afgewisseld met stages. Je wordt op school voorbereid op jouw stageperiodes. We werken samen met allerlei organisatie zoals het Maasstad ziekenhuis, Cormet catering, Facilicom/GOM en het facilitair bedrijf van Albeda.
Bij het vinden van een stageplaats krijg je ondersteuning van de opleiding.

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Na deze opleiding kun je doorstromen, bijvoorbeeld naar een opleiding op niveau 3 of 4.

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Past het profiel toch niet helemaal bij je, maar wil je wel graag in de dienstverlening werken? Kijk dan eens bij deze opleiding met een ander uitstroomprofiel:

Sluit

Aanmelden

Crebo
25959
Niveau
niveau 2
Traject
bol
Duur bol
2 jaar
Startmoment(en)
februari, augustus
Opleidingstype
Mbo