mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Handen van kapper brengen herenkapsel in model
Kapper wast het haar van een mannelijke klant
Man in stoel bij de barbier
Kin van man in kappersstoel wordt ingezeept door barbier

Salonmanager heer (topjaar)

Wil je een topkapper zijn en daarnaast alles leren over leidinggeven, haarmode-events organiseren, haarmodelijnen ontwerpen een eigen kapsalon beginnen of als salonmanager aan de slag gaan? Dan is deze opleiding van één jaar op niveau 4 echt iets voor jou.
Met keuzedelen als klantcontact & verkoop, duurzaamheid, imagestyling en ondernemend gedrag op zak heb jij straks een streepje voor op de arbeidsmarkt.

Let op: Je kunt de opleiding Salonmanager heer (topjaar) alleen volgen als je in het bezit bent van het diploma Hairstylist heer, Hairstylist dame of Allround kapper (niveau 3).

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Tijdens deze opleiding leer je alles over het kappersvak, het leidinggeven in een kapsalon, haarmode-events organiseren en een eigen haarmodelijn ontwerpen. Gedurende deze opleiding die één jaar duurt loop je stage in een erkende kapsalon. 

Tijdens deze kappersopleiding is er veel aandacht voor alle vaardigheden en kennis die je nodig hebt om een goede salonmanager te worden. Je werkt regelmatig in groepjes aan projecten om te oefenen met leidinggeven, je leert om vaktechnische trainingen te verzorgen en het ontwikkelen van een haarmodelijn. Ook krijg je ook les in het schrijven van een ondernemingsplan en de theoretische onderbouwing die daarbij hoort. 

Je kunt je kansen op de arbeidsmarkt vergroten door het volgen van keuzedelen, zoals visagie, klantcontact en verkoop, duurzaamheid, imagestyling, ondernemend gedrag, en ict-vaardigheden.

 

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Als je de opleiding Salonmanager heer hebt afgerond, kun je een eigen kapsalon of barbershop openen. Je kunt ook als manager werken in een filiaal van een kappersketen. Hier geef je leiding aan een team van kappers. Je coacht de medewerkers en stuurt ze aan. Daarnaast voer je dagelijkse kappersvaardigheden uit. Zo was, knip, snijdt, föhn en kleur je het haar van klanten. En je verzorgt de baard of snor van je klant.

Daarnaast is het mogelijk om een baan te zoeken achter de schermen van het theater of de televisie. Je kunt ook doorstromen naar het hbo.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Het topjaar is bedoeld voor kappers die in het bezit zijn van het diploma Hairstylist heer, Hairstylist dame of Allround kapper (niveau 3). Kappers die niet aan de toelatingseisen voldoen, kunnen contact opnemen met de opleiding.

Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Ben je ambitieus en wil je alles leren over het kappersvak dan is deze opleiding echt iets voor jou.

Na het volgen van de opleiding kun je leiding geven aan een team van kappers of je eigen kapsalon beginnen. Je beschikt over management-  en coachingsvaardigheden. Deze vaardigheden heb je ontwikkeld tijdens je opleiding. Als salonmanager heb je oog voor kwaliteit, je werkt ergonomisch, veilig, milieuverantwoord en hygiënisch. Je ziet erop toe dat je collega-kappers dit ook doen.

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2023/2024.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1357,-.

Ben je 18+ of word je binnenkort 18? Dan kun je studiefinanciering, een studentenreisproduct en misschien een aanvullende beurs krijgen.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Verplichte kosten
Voor de gehele opleiding betaal je ongeveer 660 euro voor een laptop, licenties, boeken, materialen en buitenschoolse activiteit. In dit bedrag is uitgegaan van 400 euro voor een laptop. Als je al een goed werkende laptop hebt hoef je deze niet aan te schaffen.

Vrijwillige kosten
Voor de gehele opleiding betaal je ongeveer 495 euro voor een praktijkpakket (optioneel, kan ook geleend worden).

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
    je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
  • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Let op: Na ontvangst bevestiging aanmelding,​ ontvang je per e-mail een uitnodiging voor een intakegesprek en informatie over de intakeprocedure.

De verplichte intake-activiteiten bestaan uit:

  • Individueel gesprek.

Indien extra zorg of begeleiding nodig is kan er een verlengde intake plaatsvinden. 

Sluit

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Voor een overzicht van stagebedrijven kijk je op stagemarkt.nl

Veel stagebedrijven waar wij mee samenwerken melden hun vacatures via onze facebookpagina.

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Wil je na deze kappersopleiding nog verder leren? Dan kun je doorstromen naar een vervolgopleiding, zoals een marketingopleiding op hbo-niveau. Je kunt je ook verder specialiseren in het kappersvak door diverse cursussen te volgen.

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Is het topjaar Salonmanager heer toch niet wat je zoekt? Kijk dan eens bij het topjaar Kapper/Salonmanager. Of bij de opleiding Hairstylist heer/barbier.
Past een beroep in de uiterlijke verzorging goed bij je, maar wil je niet als kapper gaan werken? Kijk dan eens bij de opleiding tot Schoonheidsspecialist.

Sluit

Aanmelden

Crebo
25645
Niveau
niveau 4
Traject
bol
Duur bol
1 jaar
Startmoment(en)
augustus en februari
Opleidingstype
Mbo